Završna konferencija projekta BIOSOL

Dana 17. prosinca 2021. godine u Gradskoj vijećnici održana je završna konferencija projekta “BIOSOL – upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse društvene namjene” na kojoj su projektni partneri predstavili rezultate projekta.

Konferenciju je otvorila i vodila voditeljica projekta u ime Grada Nova Gradiška Maja Savi. Uslijedilo je obraćanje zamjenika gradonačelnika Borislava Vidošića, zatim se prisutnima obratio  predsjednik Skupštine Grada Šapca Nemanja Pajić, ujedno i voditelj projekta te Vitomir Žakić, predsjednik LAG-a Zapadna Slavonija kao predstavnik trećeg partnera u projektu.

Svi su izrazili zadovoljstvo  uspješno ostvarenim rezultatima projekta te  istaknuli odličnu suradnju kao i želju da se ona nastavi i u budućnosti.

Projekt je rezultirao povećanjem infrastrukturnih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u prekograničnom području, koji zajedno proizvode 1,07 MW električne energije iz obnovljivih izvora.

Detaljnije o aktivnostima projekta prisutni su mogli saznati iz prezentacije Ivane Mićović, projektne asistentice u ime Grada Šapca. O realizaciji projekta na području grada Nova Gradiška govorila je projektna koordinatorica Maja Savi, predstavivši pametni sustav mjerenja potrošnje električne energije, solarno stablo i fotonaponsku elektranu. Dokument Energetske strategije Grada Nove Gradiške, kao još jedan značajan projektni rezultat predstavila je Gordana Šimić, projektna asistentica. Na kraju je u ime LAG-a Zapadna Slavonija projektna asistentica Roberta Prankić predstavila aktivnost analize dostupnosti biomase  iz  šumarstva, poljoprivrede i industrije  na području  grada Nova Gradiška i općina novogradiškog kraja u svrhu utvrđivanja energetskih potencijala.

Nakon prezentacija sudionici konferencije obišli su fotonaponsku elektranu u Industrijskoj zoni Nova Gradiška gdje im je Tomislav Sigurnjak, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, pojasnio funkcioniranje elektrane. Fotonaponska elektrana snage 0,5 MW proizvodit će godišnje oko 600.000 kWh, te će se na taj način podmirivati troškovi električne energije za objekte društvene namjene u vlasništvu grada.  

Ukupna vrijednost projekta je 981.616,01 EUR, od čega je 85% (834.373,59 EUR) sufinancirano sredstvima ERDF i IPA II fondova Europske unije.

Trajanje projekta je 30 mjeseci, od 01.07.2019. do 31.12.2021. godine.