U Novoj Gradiški otvoren senzorno integracijski kabinet

Kada su djeca u potrebi ništa nam nije teško učiniti kako bi te njihove potrebe i zadovoljili i kako bi ona imala kvalitetniji život.

A od 14. prosinca rehabilitacija djece s autizmom, ali i sve druge djece  s teškoćama u razvoju odvijat će se u suvremenom Kabinetu za senzornu integraciju zahvaljujući Udruzi za autizam “Sunce”.

Nakon dvije godine različitih humanitarnih akcija, strpljivoga i upornoga rada predsjednice Udruge Vesne Mijatović i Melite Dragić, voditeljice Odjela za autizam NG, prof. defektologa, logopeda i poslije završene edukacije i dobivanja certifikata i senzorno integracijske pedagoginje te uz pomoć mnogih dobrih i plemenitih ljudi, institucija, tvrtki, obrtnika, ostvaren je iznimno vrijedan projekt “senzorne sobe” i ona počinje s radom u našemu gradu u Ulici Vladimira Nazora.

Na svečanosti otvorenja bili su roditelji djece s autizmom, predstavnici osnovnih i srednjih novogradiških škola, udruga Pozitiva, Prevencija, Hrabro dijete, Centra za socijalnu skrb, Dječjeg vrtića NG u sklopu čijega prostora djeluje Odjel za djecu s autizmom (pohađa ga svakodnevno u poludnevnom boravku 7-10 djece iz NG, okolice, ali i Lipika), Gradske bolnice NG, Tima za psihosocijalnu pomoć. U ime grada Nova Gradiška nazočna je bila Vesna Đapić, zamjenica gradonačelnika, Zlatko Grabar savjetnik gradonačelnika za gospodarstvo, Mihaela Đeraj voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti, gradonačelnik grada Lipika Vinko Kasana, ali i Žarka Klopotan, ravnateljica Centra za autizam Zagreb sa suradnicima te Mirjana Zubović, najveća podupirateljica ovoga projekta koja je i ovoga puta pokazala iznimno veliku ljudsku humanost i pozvala da se i dalje nastavi pomagati štićenicima ove udruge.

U uređenje prostora Udruge uloženo je 23.838 kuna; u posebnu opremu  20.367 kuna sredstava prikupljenih dobrotom donatora i putem humanitarnih akcija. Ljekarne Zubović za opremu su donirale  57.000 kuna. Ukupno je u prostor i opremu uložena  101. 000 kuna.

U ime Grada okupljenima se obratila Vesna Đapić, zamjenica gradonačelnika i rekla slijedeće: “Izuzetno sam sretna što vas danas  mogu pozdraviti u našem gradu  na ovom iznimno vrijednom događaju i ujedno i u ime gradonačelnika Vinka Grgića,  Zlatka Grabara i osobno zahvaliti Udruzi za autizam “Sunce” za trud, veliki rad i doprinos  djeci u potrebi , djeci koja su dio naše zajednice. Podržavali smo vaš rad , a  činit ćemo to i dalje. Dužnost nam je biti prije svega uz najranjivije, a to su upravo djeca u potrebi.

Ponosna sam što Nova Gradiška ima plemenite ljude koji su se zauzeli za oživotvorenje  ove senzorne sobe  koja će služiti  djeci s autizmom, ali i svoj drugoj djeci s teškoćama u razvoju.

Zahvaljujem svim gostima  koji su svojim dolaskom dali potporu ovom projektu Udruge SUNCE, ali s projektima namijenjenima za djecu s autizmom nećemo stati. Grad je osigurao kuću za potrebe odrasle djece koja će po uređenju i toga prostora živjeti u stambenoj zajednici. 

Doista zajedno možemo jako puno, a Grad i gradska uprava ovdje je zbog naših sugrađana  kojima želimo osigurati što kvalitetniji život. Zahvaljujem vam još jedanput, a gostima želim dobrodošlicu u našu i od danas i njihovu Novu Gradišku”

Da se radi o iznimno vrijednom projektu istaknula je i Žarka Klopotan zahvaljujući Udruzi “Sunce”, ali i Gradu koji je senzibilizirn za potrebe djece s teškoćama.

-Dugo smo čekali ovaj trenutak, pune dvije godine radimo, trudimo se ovo napraviti. Puno je bilo rada, stresa, ovo je prvi korak. Naš je sljedeći korak izgradnja stambene zajednice za odraslu djecu s autizmom, u kojoj će uz pomoć stručnoga tima živjeti život sličan našemu. Stoga se nadam da ćemo se ponovno vidjeti za tri do četiri godine – istaknula je predsjednica novogradiške Udruge za autizam “Sunce” Vesna Mijatović.

Kratku prezentaciju o Kabinetu za senzornu integraciju održala je Melita Dragić i tom prigodom, među ostalim, istaknula voditeljica kako senzorna soba ima za cilj osigurati primjeren način poticanja senzome integracije kod djece s poremećajima iz autističnog spektra i drugih razvojnih teškoća. -Senzora soba je mjesto na kojem se stvara Čarolija koja potiče djecu na istraživanje, gibanje, socijalizaciju, učenje i ponašanje- naglasila je.

Kabinet za senzornu integraciju neće koristiti samo djeci s autizmom, već svoj djeci s poteškoćama u razvoju: djeci s problemima usmjeravanja pažnje, djeci koja se često isključuju i povlače u sebe, djeci koja imaju socijalno emocionalne teškoće, probleme s ravnotežom, kretanjem, komunikacijom i govorom, motoričkim planiranjem.

Na svečanosti otvorenja senzorne sobe nastupila je članica Udruge Ana Kostelac, a navečer je  u “Slavonskom biseru”  humanitarni koncert za novogradišku Udrugu “Sunce”, odnosno njihov slijedeći projekt- stambene zajednice-održao glazbenik Hari Rončević. Uz mnoge Novogradiščane odazavli su se i gosti iz Novske, Lipika i Pakraca, kao i župan BPŽ Danijel Marušić, Vesna Đapić, zamjenica gradonačelnika, Zlatko Grabar, te predsjednik Udruženja obrtnika NG Tomislav Šimić.

Evo i poruke za sve nas:
                                    Ako me želiš upoznati
                                    Uzmi me za ruku.
                                    Traži od mene ono što ti ja mogu pružiti
                                    I ići ću pored tebe.
                                    Zajedno ćemo se izgrađivati
                                    Ako me želiš razumjeti