Ostvaren plemeniti cilj braniteljskog hodočašća zahvalnosti u Rim

Osmorica branitelja-hodočasnika nakon 950 km hoda tijekom 35 dana, vratila su se s “Hodočašća zahvalnosti”  u Novu Gradišku ispunjeni mirom, radošću, srećom i s osmjesima na licima. Dočekali su ih njihovi najmiliji, članovi obitelji, prijatelji, gradonačelnik Vinko Grgić, direktorica TZ Dinka Matijević, pridružila se i magistra Ljiljana Lukačević voditeljica Centra za psihosocijalnu pomoć grada NG, general Stjepan Vuković, obitelj Glavaš, kao i novinari i s njima podijelili  prve dojmove ovog iznimnog i povijesnog događaja kojim su promovirali, kako braniteljsku populaciju, tako i svoj Grad i Domovinu Hrvatsku koju su obranili i stvarali.

 

O hodočašću Zahvalnosti

Odluka je, kako su istaknuli, pala prilikom prošlogodišnjeg hodočašća u Vukovar, iako se ideja rodila puno ranije. Krenuli su 1. ožujka na Pepelnicu, na početku korizme i bio je to njihov pokornički hod za poginule, nestale, ranjene hrvatske branitelje, za zajedništvo branitelja, za zajedništvo domovine Hrvatske i Zahvala Svetom Ocu papi Ivanu Pavlu II i Svetoj Stolici za sve što su učinili za Hrvatsku. U vječni grad Rim hodočastili su pripadnici Udruge dragovoljaca domovinskog rata i Specijalne policije ZEBRE NG, a to su slijedeći branitelji: Branko Iskra,dragovoljac, Alen Kocić-Koc dragovoljac Domovinskog rata, kao snimatelj i pratnja, Ivan Jurasović pripadnik Specijalne policije  “ZEBRE” NG- dragovoljac, Željko Bakunić, dragovoljac domovinskog rata, tajnik Udruge dragovoljaca, Željko Brčić dragovoljjac, Željko Radošić, dragovoljac i jedno vrijeme pripadnik Specijalne policije, pripadnik 3. gardijske brigade, Arsen Granda dragovoljac i predsjednik Udruge dragovoljaca domovinskog rata NG, a u Zagrebu im se pridružio Zadranin Nenad Marčina, dragovoljac i novinar, koji im je bio i prevoditelj u Italiji. Vladimir Balgač-Alf iz Kutine, iako je želio poći iz zdravstvenih razloga to nije mogao učiniti, ali je sa svojim prijateljima bio u mislima, molitvama i u kontaktu gotovo cijelim putem, a na povratku ih i ugostio u svom domu u Kutini. Dionicu Maselnica-Zadar s našim braniteljima propješačila je, u znak potpore, i supruga Alena Kocića.

Potporu su im za realizaciju hodočašća pružili Požeška biskupija i biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, Grad NG, Brodsko-posavska županija, Ministarstvo hrvatskih branitelja RH,  Centar za psihosocijalnu pomoć grada NG, a podržali i hrvatsko veleposlanstvo u Rimu, kao i talijansko u RH. O svemu je izvješćena i Sveta Stolica tako da su branitelji  primljeni i u audijenciju kod pape Franje.

Na svom hodočasničkom putu naši branitelji su prošli slijedećim gradovima i naseljima u RH: Novska, Kutina, Križ-Novoselec, Dugo Selo, Zagreb, Lučko, Draganić, Krnjak, Slunj , Plitvička jezera, Pečane, Sveti Rok, Maslenica, Zadar, Pakoštane, Šibenik, Rogoznica, Trogir, Sinj i Split. Potom su brodom nastavili do Ancone i ponovno pješice do Rima.

U cijelu ovu lijepu, ali i povijesnu priču za ovaj kraj i branitelje od same ideje do polaska bila je uključena i magistra Ljiljana Lukačević, voditeljica Centra za psihosocijalnu pomoć, koja je zajedno s Arsenom Grandom autorica pisma zahvalnosti Svetom Ocu papi Franji.

Prije odlaska na hodočašće naše branitelje primio je i msgr. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup ohrabrivši ih i zahvalivši na ovom vrijednom poduhvatu.

Hodočasnike je na ispraćaju blagoslovio i molitvu vodio vlč. Željko Volarić, vojni kapelan Vojne kapelanije „Sv. Ivan Krstitelj“ u Požegi i dekan Novogradiškog dekanata i tom prigodom, među ostalim, istaknuo: “Branitelji su se odlučili na taj smjeli hodočasnički put u vječni grad Rim i na taj način nastavljaju  put ovog naroda – hodočasničkog, koji svaki svoj čin vrši u neku svrhu, ne samo materijalnu, nego duhovnu. A ovaj njihov hod, koji će trajati dugi niz dana, itekako je značajan, jer je hod i hodočašće zahvalnosti za svoju Domovinu. Mislim da plemenitijeg čina ovdje na zemlji nema. Biti zahvalan za ovaj dar slobode i domovine u kojoj mi živimo.Oni su to pokazali smjelošću ratovanja i obrane svoje domovine kada su svoje živote izložili  na branik domovine i bili spremni žrtvovati taj svoj dar  kako bi pokoljenja mogla uživati ono što smo stoljećima čekali. A danas ovim činom oni pokazuju zahvalnost za ono što smo primili. Podržavamo ih molitvama na njihovom putu da on za njih bude što uspješniji i duhovno što plodonosniji”.

I doista je hodočasnički put takav i bio!

Po dolasku u Rim  sudjelovali su 2. travnja u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima na redovitoj nedjeljnoj misi na hrvatskom jeziku. Na taj dan Crkva se spominje 12. obljetnice smrti pape Ivana Pavla II.  Misu je predvodio svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Davor Senjan, član Zavoda sv. Jeronima u zajedništvu s desetak hrvatskih svećenika studenata iz Zavoda sv. Jeronima kao i drugih rimskih zavoda. Hodočasnike je pozdravio vlč. Marko Đurin, vicerektor Crkve i Zavoda sv. Jeronima koji je zaželio da ovo hodočašće donese obilje duhovnih plodova, kako njima osobno, tako i njihovom obiteljima te našoj domovini. Nakon mise branitelji su se s vicerektorom Đurinom zaustavili na kratkom druženju u prostorima Zavoda.

Vrhunac hodočašća biila je audijencija s papom Franjom u srijedu 5. travnja kada su mu uručili i dar- drvenu škrinju sa slavonskim motivima. U škrinji, koju je izradio hodočasnik Žejko Rodošić, bila je složena muška slavonska šlingana košulja – rubina sa zlatovezom, tkanica trobojnica te šokački šešir. Sve ručno izrađeno.

-Posebno su podrhtavale ruke Arsenu Grandi i Željku Bakuniću u trenutku kada se Sveti Otac zagledao u poklon, zavirio u škrinju, a čuvši od Grande kako su branitelji hodočastili pješice od Nove Gradiške do Rima, ohrabrujuće izjavio AU, BRAVO. I nije to sve. Škrinja će zasigurno zauzeti posebno mjesto u arhivi države Vatikan jer je uistinu bila najvrijedniji original, a vitrinu će ukrašavati pismo zahvale Svetom Ocu pisano na posebnom izrađenom papiru, poput pergamene, autorice, profesorice Ljiljane Lukačević i Arsena Grande, predsjednika Udruge- napisao je, među ostalim, u jednom od vrlo emotivnih tekstova, Nenad Marčina, inače najstariji među hodočasnicima.
Također je istkanuo kako im je  veliku pomoć prilikom audiencije pružio hrvatski veleposlanik u Vatikanu, Neven Pelicarić sa svojim suradnicima, a poklonio im je i ulaznice ali one prvog reda do svetišta, tako da su od Svetog Oca bili udaljeni samo nekoliko metara. Veliku su pomoć dobili i od  Matea Martinovića, domaćina u rimskom Domu hrvatskih hodočasnika blaženog Ivana Merza, u kojem su pet dana bili smješteni te volonteri Petar Stojić, Domagoj Lasić, Ana Perić i Vlatko Bizjak, koji su im pružili svu udobnost, upoznavali ih s povjesno-kulturnom baštinom Vatikana i Rima.
I hodočašće, a posebno dirljive  trenutke  susreta sa Svetim Ocem do kraja života pamtit će naši branitelji. – Osjećaji koji su nas preplavili  u trenutku kada smo stisli i poljubili ruku Svetom Ocu su neopisivi- ističu Granda i Bakunić, koji su na blagoslov ponijeli i krunice, među kojima su bile i one s kojima su oko vrata odlazili na ratište, kao i neke njihovih poginulih suboraca. I dojmovi ostalih hodočasnika vrlo su duboki, a koliko su ih   hodočašće i susret sa Svetim Ocem promijenili, kako kažu, na bolje, ogledalo se najviše u njihovim očima. 

Svoju Slavoniju predstavili su i narodnim nošnjama u kojima su bili na audijenciji kod Svetog Oca, a izradila ih je vlasnica obrta “Mađo” iz Rešetara. Ovaj istinski domoljubni i ljudski pothvat kao epilog iznjedrit će  i dokumentarni film pod nazivom “Milijun koraka”.

A vrlo brzo, kako nam je rekao i gradonačelnik Vinko Grgić, bit će upriličena izložba fotografija s Braniteljskog hodočašća zahvalnosti. – Istinska je to promocija Grada, Domovine i vjere- dodao nam je u razgovoru gradonačelnik te istaknuo kako će i promocija filma s hodočašća biti u našemu gradu s obzirom da sada imamo i novu profesionalnu kino-opremu. – Svakako se trebamo okrenuti budućnosti, podržavati i promovirati upravo ovakve stvari, a naši branitelji su ostvarili svoj cilj, još jedanput su pobijedili- naglasio je gradonačelnik Grgić.

no images were found