Kuća u prirodi

Ciklus je slika i istoimene izložbe kojom se poklonicima likovne umjetnosti u Novoj Gradiški prvi puta predstavila Ivana Barišić Tomšić, akademska slikarica iz Bjelovara.

U organizaciji POU “M.A.R.” i pod pokroviteljstvom grada  u Domu kulture izloženo je 11 autoričinih radova-ulja na platnu- kojima slikarica pokazuje kako joj je u fokusu stvaranja bijeg u smirujuća prostranstva poznatog, idiličnog krajolika.

-Autorica krajolik promatra kao postojan motiv u svakom prostoru i vremenu. On je u njezinom životu konstanta, preko njega sagledava svijet oko sebe tragajući za vlastitim identitetom-istaknula je, među ostalim predstavljajući umjetnicu i njezin rad  8. lipnja prof. Danijela Juranović, ravnateljica Učilišta “Relković”.

-Cilklus “Kuća u prirodi” nastajao je niz godina, a ovo je prvi puta da su svi radovi iz ciklusa izloženi na jednom mjestu. Iako se sve čini jednostavno, dosta je tu slojeva i  promišljanja tih linija, jednostavnih oblika. Pejzaž je moje uporište i zapravo glavni element kroz cijelo moje slikarstvo i čini mi se dosta univerzalan. Mogu se njime jasno izražavati. Zašto “Kuća u prirodi”?  To je zapravo poveznica s prirodom da se svi nekako sjetimo od kuda smo, što smo, gdje smo i  nadam se da ćete se i sami prepoznati u tim svim krajolicima- naglasila je, među ostalim i sama autorica.

U sklopu izložbe upriličena je i radionica koju je slikarica vodila  za učenike trećeg c razreda OŠ “Mato Lovrak”, koji su se zajedno s učiteljicom Vericom Lukačević spremno odazvali ovom događaju.

Izložbu je otvorila Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika Vinka Grgića. – Podržavamo ovakva događanja i želimo poduprijeti dolazak umjetnika i umjetnosti u naš grad, a malim umjetnicima zahvaljujem što su i svojim radom doprinijeli ovom kulturnom događaju- istaknula je, među ostalim, otvarajući izložbu.

Anđeoskim glasom i izvedbom otvorenje izložbe oplemenila je Nina Kraljić, mlada nadarena glazbenica, dobitnica nagrade “Porin” za novog izvođača godine u 2016 i predstavnica Hrvatske na Euroviziji u Stockholmu iste godine.

Izložbu  “Kuća u prirodi” možete razgledati do kraja lipnja.

Ukratko o Ivani Barišić Tomšić

Rođena je 9. kolovoza 1981. u Bjelovaru, članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Godine 2005. diplomirala je na klasi prof. Zlatka Kesera. Iza nje je mnoštvo skupnih izložaba, kao i 8 samostalnih i to u Zagrebu, Bjelovaru, Kutini, Garešnici,Čazmi.

Nagrađena je 2003. na skupnoj izložbi “Moj doživljaj muke” u galeriji Kristofor Stanković u Zagrebu.

no images were found