Znamenitosti

 

Želimo li otkriti dušu nekoga grada ili mjesta, treba poći tragom vremena-tragom starih zdanja i spomenika…Treba krenuti u šetnju ulicama i trgovima Nove Gradiške i osluškivati kako kuca bilo njezina srca-osjetiti kako u njoj pulsira život…

Grad Nova Gradiška, mlada dama Slavonije nastala je i razvila se u Terezijansko doba koje je ostavilo tragove kasnog baroka na novogradiškim trgovima i ulicama. Idiličan život maloga grada uspješno je usklađen sa zahtjevima modernog vremena. Tako istovremeno istražujući urbani dio grada, možete doživjeti romantiku kasnog baroka šećući starom gradskom jezgrom. Središnje mjesto u staroj gradskoj jezgri, nastaloj u 18.st. zauzima

CRKVA SV.TEREZIJE AVILSKE-spomenik vjere, kulture i trajanja grada, drag i prepoznatljiv simbol u vizuri grada.

  1. godine počinje gradnja jednobrodne, kasnobarokne crkve Sv. Terezije s jedinstvenim baroknim tornjem u obliku piramide izvučenih bridova, u cementnoj oplati. Potpuno je završena 1765. godine kada je osnovana i rimokatolička župa. Crkva po  svojim graditeljskim karakteristikama pripada značajnim spomenicima sakralnog graditeljstva kasnog baroka u Slavoniji. Najstarija je  pa i najvrjednija barokna građevina u  Novoj Gradiški, smještena usred naselja na glavnom gradskom trgu.

I dalje uz crkvu nižu se stara krajiška zdanja…

GLAVNA STRAŽA– stari sud i zatvor, kasnobarokna građevina s otvorenim polukružnim arkadama i trijemom u prizemlju, poznate novogradiške „bolte“.

Šetnja vas dalje vodi pored

 

ZGRADE GRADSKOG MUZEJA I OPĆINSKOG SUDA izgrađene u drugoj polovini 18.st. u

ŽUPNU CRKVU BEZGRJEŠNOG ZAČEĆE BLAŽENE DJEVICE MARIJE-podignuta je u prijelaznom kasno-barokno-klasicističkom slogu ( 1811.-28.) U unutrašnjosti crkve najvrjedniji zidni oslik uprizorenja Kristovog rođenje i Sv. Trojstva na zidovima svetišta, likove četiri evanđelista u medaljonima iznad prozora, Sv.Ceciliju, Kralja Davida i anđele na zidu pjevališta, oslikao je poznati hrvatski slikar Celestin Medović.

 

Šećući starom gradskom jezgrom nailazite na novogradišku gimnaziju koja blista svojim graditeljskim sjajem.

 

NOVOGRADIŠKA GIMNAZIJA– zgrada je podignuta prema nacrtima poznatih arhitekata Ludwiga i Hulsnera iz Leipziga (1894-96). Mnogi su učenici novogradiške gimnazije postigli zapažene rezultate i ugled u javnom i društvenom životu Hrvatske i van njenih granica-Miro Gavran, Ivo Štivičić, Tito Bilopavlović, Kazimir Klarić, Ivan Slišurić, Željko Kneževeć, Ferdinand Kulmer, Tomislav Petranović, Marijan Bušić idr.

Na središnjem djelu prostire se gradski trg i park.

Središnji gradski trg s gradskim parkom bio je i ostao srce grada.

 

 

GRADSKI PARK– oblikovan je po uzoru na francuske perivoje s pravilnom mrežom staza. Početkom 20.st. uređen je u pejsažnom stilu engleskog parka, koji je zadržao do danas. U sjevernom djelu parka nalazi se vodoskok Tri gracije, Vinka Fabrisa iz 1978.

 

ULICA SLAVONSKIH GRANIČARA-NOVOGRADIŠKA ŠETNICA

 

TISKARA I KNJIŽARA BAUER– secesijska građevina poznatog arhitekta R. Lubynskog izgrađena 1909. Prvu tiskaru u gradu osnovao je Mavro Bauer još 1882.godine. 1910. Bauer otvara Knjižaru u velikoj obiteljskoj  secesijskoj zgradi u središtu grada. Poslove u tiskari nastavili su njegovi sinovi sve do 1941. Danas je u ovom prostoru smještena Turistička zajednica grada.

 

PAUN-secesijska uglovnica, Gajeva ulica, sagrađena je 1880. Ovu zgradu 1913. Je kupio bogati trgovac Veco Paunović i na njezin krov stavio na ukrašeno limeno postolje prekrasnog limenog pauna u prirodnoj veličini. Novogradiščani zgradu prozvaše Paun i ona postade prepoznatljivi znak u vizuri grada.

 

UPRAVNA ZGRADA HRVATSKIH ŠUMA-secesijska građevina U Štrosmajerovoj ulici, sagrađena 1913., graditelji: Kaučić i  Florschutz Gyiketta.

 

TRG DR. FRANJE TUĐMANA

 

SPOMEN OBILJEŽJE POGINULIM, SMRTNO STRADALIM I UMRLIM HRVATSKIM BRANITELJIMA-autori spomenika su akademski kipar Stanko Jančić koji je izradio kip ranjenog hrvatskog branitelja i arh. Zvonimir Krznarić građevinski projekt i hortikulturno uređenje okoliša. Na granitnom memorijalnom zidu uklesana su imena 357 hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države.

 

SPOMEN POPRSJE PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA DR. FRANJE TUĐMANA-postavljeno je na isoimenom trgu, AUTORA Stanka Jančića, a dio je memorijalne cjeline podignute u spomen na stvaranje samostalne Republike Hrvatske

 

SPOMEN SOBA 121. BRIGADE HV DOMO

 

NOVOGRADIŠKA ŠETNICA