Turizam

 

 1. POLJOPRIVREDNO PODUZETNIČKE IDEJE

Tradicionalna edukativna i izložbena manifestacija Poljoprivredno-poduzetničke ideje. Nova Gradiška. Cilj manifestacije jeponajprije educirati poljoprivrednike s najnovijim tehnološkim dostignućima u proizvodnji i šansama koje pružaju fondovi namijenjeni poljoprivrednom i ruralnom razvoju, a poljoprivrednim gospodarstvima omogućiti da na izložbenom prostoru pokažu svoje proizvode i što sve mogu ponuditi tržištu.

 1. POKLADNI DANI U NOVOJ GRADIŠKI

Organiziraju se dvije pokladna povorke. Dječja pokladna povorka -djeca vrtića i osnovnih škola i velika pokladna povorka (subota) u kojoj obično sudjeluje oko 20-ak maštovito maskiranih pokladnih skupina predvođenih mažoretkinjama i Gradskom glazbom.

Novogradiško blebetalo

Najstariji humoristični list u Slavoniji. Prvi broj izašao je davne 1895. Zaslugom HPD Graničar i tiskare Mavre Bauera.

 1. Zajednica je obnovila izdavanje i od tada izlazi redovito svake godine.
 2. SARMIJADA I PROVIJADA

Gastronomskoj manifestaciji je cilj očuvati specifičnu autohtonu slavonsku gurmansku tradiciju. Natjecanje u pripremanju i kuhanju sarme te pečenju proje (pogača od domaćeg kukuruznog brašna) prate zvuci slavonske tamburaške glazbe. Ova gastronomska manifestacija je jedna od posebnih oblika turističkog doživljaja koju nudi naš kraj. Kroz nju je prikazano bogatstvo narodnih običaja, a posebno gastro ponude ovoga kraja, jer u hrani, kao osobitom doživljaju svijeta, treba uživati. Hrani koja je oduvijek bila izraz našeg podneblja, mentaliteta i temperamenta.

 1. NISMO MLADI ALSMO LIPI

„Nismo mladi al smo lipi“ je izbor najljepše snaše, najljepšeg baje i para. U izboru sudjeluju snaše i baje iznad 35 godina starosti, što čini ovaj izbor jedinstven u Hrvatskoj, a natjecatelji dolaze iz svih hrvatskih županija. Na ovoj manifestaciji sudjeluje preko 500 sudionika( članovi KUD ova, tamburaški sastavi,natjecatelji u izboru). Cilj manifestacije je čuvanje tradicije, narodnih običaja te kulturne i folklorne baštine.

 1. FESTIVAL KAVE I SLAVONSKIH KOLAČA

Riječ je o istinski urbanom kulturno-turističkom sadržaju koji, uz promociju bogate povijesne baštine i pomalo zaboravljenih crtica iz prošlosti, za cilj, na prvom mjestu,  ima jačanje ugostiteljske ponude grada, ali i oživljavanje središnje ulice.“Festival kave i slavonskih kolača“ je spoj glazbe, ulične zabave, guštanja u slatkom i najboljim okusima kave. Ovaj doživljaj nudi prolaznicima i gostima , ali i „domaćima“ niz zanimljivih sadržaja, ali i specijaliziranih programa u odabranim ugostiteljskim objektima. Uz kavu i tipične slavonske kolače, festival će, svakom gostu i konzumentu ponuditi i servirati i pričicu iz prošlosti grada.

 1. ŽUPANIJSKA SMOTRA PJEVAČKIH ZBOROVA „SUSRET PJESME I PRIJATELJA“

U organizaciji Hrvatskog pjevačkog društva „Graničar“ tradicionalno se održava „Susret pjesme i prijatelja“

Glazba nas oplemenjuje i zbližava, čini naš život duhovno bogatijim.

 1. MOTO SUSRETI STRMAC

Moto susreti na Strmcu pružaju brojnim posjetiteljima obilje glazbenih i sportskih sadržaja, a ne zaboravlja se na dobru ponudu jela i pića. Tijekom moto susreta Strmac posjeti preko 3000 posjetitelja među kojima su i stalni gosti iz 29 moto klubova iz cijele Hrvatske i inozemstva. U vrijeme moto susreta Strmac je zaista oaza dobre zabave, osvježenja i dobrih motocikala u kojima uživaju svi moto zaljubljenici i ljubitelji brzine.

 1. MEĐUNARODNI SUSRETI OLDTIMERA

Neumorni entuzijasti, zaljubljenici u stara vozila, povijest, raritete i neka davna, prošla vremena, već tradicionalno okupljaju old timere iz Hrvatske i inozemstva. Ovaj susret nudi neke sasvim  jedinstvene vozne primjerke jedine svoje vrste u Hrvatskoj, što daje jedinstvenost i samoj manifestaciji. Susreti okupljaju oko 80 posada te oko 30 motocikala. Među najstarijim primjercima ovih starih ljepotana su „Pacard“ i DKV, automobil i motocikl iz 1937. Godine čiji su vlasnici članovi Kluba domaćina.

 1. IN MEMORIAM TOŠE PROESKI

Nagla smrt mladog i perspektivnog makedonskog pjevača, koji je svojim glazbenim i humanitarnim djelovanjem pozitivno utjecao na mnoge mlade ljude, izazvala je veliki šok u javnosti. Mladi pjevač tragično je preminuo na autoputu kod Nove Gradiške što je stvorilo potrebu i dužnost našeg grada da na dostojanstven način obilježi taj tragičan događaj, kao i da pruži priliku brojnim Tošinim obožavateljima, koji dolaze s područja cijele bivše države, da održe živim sjećanje na svog omiljenog pjevača i poznatog humanitarca. Grad Nova Gradiška je Toši Proeskom podigao i spomenik ispred Elektrotehničke ekonomske škole u Novoj Gradiški, a u neposrednoj blizini gradskog stadiona s kojeg je Tošino tijelo prebačeno u rodnu Makedoniju. U okviru sjećanja na Tošu, makedonski sportaši svake godine sa ovoga mjesta startaju na memorijalni ultra maraton Nova Gradiške – Kruševo, pod nazivom „Za Tošu“.

 1. ADVENT U NAŠEM GRADU

Manifestacija u adventskom ugođaju, obilata toplinom, tradicijom, baštinom i autohtonošću. “Advent u našem gradu“, prepun je sadržaja , boja, mirisa ,okusa i glazbe.

Božićni sajam nudi domaće, slavonske proizvode, ali i proizvode obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava iz svih hrvatskih regija- vrhunske gastro delicije i rukotvorine iz kućnih radinosti. Sajam prati niz kulturnih, folklornih i zabavnih sadržaja, kao i prilika za druženje i ispijanje vina u društvu prijatelja i dragih osoba. Tu su i nastupi gradskih pjevačkih i plesnih skupina, klinaca iz Dječjeg vrtića, mladih klasičara, polaznika Glazbene škole, dolazak Djeda Božićnjaka, ali i, roditeljima i najmlađima, posebno drag cjelodnevni kreativni kutak Društva naša djeca.

 1. DOČEK NOVE GODINE NA OTVORENOM

Dobra glazba, kuhano vino, vatromet

PROGRAMI UZ OBILJEŽAVANJE DANA GRADA

 1. Noć kazališta
 2. Koncert „Gradu na dar“

3.Umirovljenici svome gradu

 1. Susret pjevačkih skupina „Na te mislim“
 2. „Gradska glazba svome gradu“-koncert Gradske

glazbe

 1. „Graničar svome gradu“-koncert pjevačkih skupina
 2. Najljepše čestitke voljenom gradu“-susret pjesnika
 3. „Sačuvajmo običaje stare“-tradicija i folklor

NG LJETO GLAZBE I KULTURE – niz kulturnih i glazbenih događanja tijekom ljetnih večeri koje završava četverodnevnom manifestacijom Novogradiško glazbeno ljeto

 1. Lipanjska večer
 2. Koncert učenka Glazbene škole
 3. Promenadni koncerti Gradske glazbe
 4. Ljeto u knjižnici
 5. Plesna večer posvećena djeci
 6. Večer pjevačkih skupina
 7. Likovne izložbe
 8. Dan češke kulture
 9. Fresh air party
 10. Technovation
 11. Koncert u ljetnu večer
 12. Izložba „Šuma okom šumara“
 13. In your face

NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO- četiri glazbene tematske večeri, koje se odvijaju prvi vikend nakon blagdana Velike Gospe. Tijekom zadnja tri dana manifestacije organiziramo i turističko-gospodarski sajam, na kojem vlasnici OPG-a predstavljaju i prodaju svoje proizvode

 1. ROCK VEČER

Uz lokalne rock sastave, često nastupaju i gosti iz drugih zemalja (Njemačka, Francuska). Vrhunac večeri je nastup poznatog rock benda ili izvođača.

 1. TAMBURAŠKA VEČER

Nastup tamburaških sastava iz Nove Gradiške i okolice, kao i nastupi poznatih izvođača tamburaške glazbe.

 1. ZABAVNA VEČER

Tijekom večeri djeca i mladi pjevaju brojne poznate hitove, a nakon toga slijedi nastup poznate pop zvijezde ili benda.

4.VEČER TRADICIJE I FOLKLORNE BAŠTINE

Nastupi folklornih skupina

SPORTSKE

MANIFESTACIJE

 1. TURNIR RUKOMETNIH VETERANA „IN MEMORIAM IVO PETRANOVIĆ“

Rukometni veterani Nove Gradiške u sjećanje na doajena novogradiškog sporta Ive Petranovića, organiziraju Veteranski turnir”Ivo Petranović”. Na turniru sudjeluju brojne muške i ženske ekipe iz cijele regije (Makedonija, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska).

 1. OLIMPIJSKI FESTIVAL DJEČJIH VRTIĆA

Olimpijski festival dječjih vrtića manifestacija je njegovanja vrijednosti olimpizma kod najmlađih članova hrvatskoga društva. Učeći ih prijateljstvu, razumijevanju različitosti, natjecanju u fair play ozračju, u Novoj Gradiški je uspješno održava svake godine. Time je naš grad jedini u RH u kojem se ova vrijedna manifestacija održava u kontinuitetu. Manifestacija okuplja stotine djece iz cijelog novogradiškog kraja.

 1. ZA TVOJ KORAK TISUĆU NAŠIH

Tradicionalna humanitarna utrka u kojoj sudjeluje cijeli grad i svi trče od najmanjih do najvećih, od najmlađih do najstarijih. Utrka je namijenjena za prikupljanje novčanih sredstava u cilju pomoći bolesnoj djeci.