ZFF putuje: zapažena europska i regionalna ostvarenja iz jubilarnog festivalskog programa

Kao i svake godine, izbor iz festivalskog programa ZFF-a pod nazivom ZFF putuje prenijet će dio festivalske atmosfere i u Kino Nova Gradiška.

Dio glavnog programa ovogodišnjeg izdanja kao i putujuće selekcije bit će i pobjednik Berlina, španjolski kandidat za Oscara i prvi film na katalonskom jeziku koji je osvojio Zlatnog medvjeda: Alcarràs redateljice Carle Simón. Senzibilna ruralna drama o katalonskoj obitelji koja pod pritiskom kapitala upada u razdor drugi je redateljičin dugometražni igrani film.

U programu Ponovno s nama gledamo novi film bosanskohercegovačkog redatelja Pjera Žalice Praznik rada. Sarajevski redatelj poznat je ZFF-ovoj publici još od samih početaka festivala, kada je za svoj cjelovečernji prvijenac Gori vatra ovjenčan posebnim priznanjem žirija (2003), a ove se godine na platna vraća crnohumornom dramom koja je zatvorila ovogodišnji Sarajevo Film Festival.

Dio stalnog popratnog programa Velikih 5 francuska je uspješnica, film Mikhaëla Hersa Noćni putnici, s Charlotte Gainsbourg u glavnoj ulozi. Pitka, zavodljiva drama, premijerno prikazana na Berlinaleu, a potom i u Karlovym Varyma, nostalgičan je portret jedne obitelji, a ujedno i redateljevo ljubavno pismo Parizu nekog drugog, prošlog vremena.

Dijelom ZFF putuje bit će i film iz festivalskog dijela programa posvećenog djeci i mladima, nizozemski znanstveno-fantastični hit Kapetanica Nova, o znanstvenici koja se vraća u prošlost kako bi spriječila klimatsku katastrofu, no misiju joj otežava činjenica da ju je putovanje kroz vrijeme pomladilo, a male djevojčice nitko ne shvaća ozbiljno.

ZFF putuje održava se već niz godina u kinima članovima Kino mreže, paralelno s centralnim događanjem u Zagrebu, a pokrenut je s ciljem da festivalski program i atmosferu približi publici diljem Hrvatske.

NA PROGRAMU:

NOĆNI PUTNICI, Mikhaël Hers, 2022.
četvrtak, 27. 10. u 16:30 sati

PRAZNIK RADA, Pjer Žalica, 2022.
četvrtak, 27. 10. u 19:30 sati

KAPETANICA NOVA, Maurice Trouwborst, 2021.
ponedjeljak, 7. 11. – (vrijeme prikazivanja objavljujemo naknadno)

ALCARRÀS, Carla Simón, 2022.
ponedjeljak, 7. 11. u 16:30 sati