Ženski kuglački klub proslavio 20. godina djelovanja

Ženski kuglački klub NG u subotu 3. prosincaje proslavio je 20. godina rada. Tim su povodom na novoj kuglani “EXIT” upriličene prijateljske utakmice s kuglačima Muškog kuglačkog kluba, a potom i svečanost na kojoj su dodijeljene Zahvalnice onima koji su najviše podupirali njihov rad- Gradu Nova Gradiška , Savezu športova i Županiji Brodsko-posavskoj. Na povijest Kluba, sadašnje djelovanje i na rezultate podsjetila je Mirjana Šebalj-Meglajec- predsjednica novogradiških kuglačica.

Ženski kuglački klub “Obrtnik” NG osnovan je 8. studenog 1996. godine, osnivačku skupštinu vodio je Niko Bakulić, a o značenju utemeljenja Kluba govorio je Milan Gašparović. Za predsjednika Kluba izabran je Drago Krizmanić, za dopredsjednicu Dubravka Zlojutro, a u Izvršni odbor, uz njih, izabrani su Nada Ugrešić, Ivan Bagarić i Milan Gašparović. Za tajnicu Kluba izabrana je Lidija Gajski, blagajnica je bila Ana Rakić, trener Jovan Vukomanović, a za kapetana ekipe izabrana je Ljubica Mergeduš. Početkom veljače 1997. Klub je službeno primljen u Zajednicu novogradiških sportskih klubova- istaknula je, među ostalim, u izvješću  Mirjana Šebalj Meglajac.

Prvi javni nastup kulačice su imale na kuglani Obrtnik, a u jesen 1997. godine uključile su se u prvo službeno natjecanje. Godina 1998. značajna je za Klub i po osvajanju naslova najuspješnije ženske ekipe u seniorskoj konkurenciji. Od tada do danas ili Klub ili jedna od igračica su nagrađivane u našem gradu.
Početkom ožujka 2.000 godine sazvana je izvanredna godišnja skupština jer je Klub ostao bez uprave. Za novog je predsjednika izabran Igor Juranović. Na kraju iste godine kuglačice Obrtnika plasirale su se na 7. mjesto, među 14. klubova 1. B HKL. Na izboru sportaša za 2.000 godinu Klub je po treći puta za redom proglašen za najuspješniju žensku ekipu.

Godine 2005. 28. travnja za predsjednicu Kluba izabrana je Dubravka Zlojutro, a poslije njezina mandata 8. lipnja 2009. Mirjana Šebalj-Meglajac koja tu funkciju obavlja i danas.

U sezoni 2009/2010 kuglačice su se suočile s velikim problemom jer postojeća kuglana nije više odgovarala propozicijama natjecanja, pa su od tada sve do rujna 2015. kuglali na kuglani u Pakracu. Sve to vrijeme desna ruka im je bio kuglački sudac Sadmir Delihodžić-Skejo, kojemu su svi zbog toga izuzetno zahvalni. Unatoč teškoćama, uz veliki trud, odricanje i nadasve veliku ljubav prema ovom sportu usjepi su opstati. U jesen 2015. kuglačice se vraćaju u NG i na tome mogu zahvaliti vlasnicima kuglane “Exit” Manueli i Viktoru Brdar.   Također je važno istaknuti kako je u 20. godina postojanja Klub u dva navrata pod vodstvom trenera Marka Tokića ostvario rezultate kojima se plasirao u 1. HKL u kojoj su i danas.

Novogradiške kuglačice izuzetno su ponosne na mladu ekipu, koja također postiže vrhunske rezultate, a među njima su Marija Pierobon iz Pakraca,Ivona Đapić, Martina Meglajac, Barbara Franjković, Lora Andrašević, Tina Tomašić., Matea Filipović, Petra Jurišić. Među najtrofejnijim kuglačicama ŽKK su Nada Ugrešić, Marija Gašparović, Vesna Đapić, Mirjana Šebalj-Maglajac,  a nisu manje značajni ni uspjesi ostalih kuglačica.

Na ovoj svečanosti od aktivnog kuglanja se oprostila najstarija kuglačica Nada Ugrešić.Obavlja posao tajnice Kluba i kako je rečeno, zaslužna je za vrlo dobre, prijateljske odnose među članicama Kluba, a bila je i dugogodišnja člannica Izvršnog odbora Saveza športova Nova Gradiška. – Nada je primjer da se u životu radom i odricanjem sve može postići i da nikada ne treba odustajati, ma koliko nam se činilo teško i bez izlaza. Hvala joj što je svojom nazočnošću i radom obogatila naš Klub- rekla je, među ostalim u ime svih kuglačica, Mirjana Šebalj-Meglajac.

Okupljenim kuglačicama, kuglačima i gotima obratila se i Vesna Đapić zamjenica novogradiškog gradonačelnika ističući kako je Grad ponosan na svoje kuglačice, kao i na sve sportaše i kako će i dalje podržavati njihov rad. Posebno je naglasila kako je neizmjerno vrijedno što ŽKK odgaja i pomladak u ovom sportu.

U ime Saveza športova obratio se i uputio čestitke Vlatko Greiner, a posebnu zahvalu kuglačice su uputile i svim trenerima: Marku Tokiću, Jovanu Vukomanoviću i Josipu Janačeku.

Podsjetimo i da su povodom ulaska u 1. HKL u sezoni 2016/2017. na domaćoj kuglani u NG, 18. lipnja 2016. novogradiške kuglačice ugostile Hrvatsku kuglačku reprezentaciju i rezltatom 5:3 ostvarile pobjedu.

Sve čestitke našim kuglačicama na uspjesima i ustrajnosti te puno uspjeha u godinama koje su pred nama.