ŽENIJALNI DANI U DOMU KULTURE – BESPLATNI FILMOVI

Filmskim programom Ženijalni dani Kino mreža od 4. do 10. ožujka 2024. godine deseti put zaredom slavi snagu i moć žena. I ove godine pridružujemo se hvalevrijednom programu prikazujući besplatno dva filma. U programu su nadahnjujuća ostvarenja o snažnim ženama i izazovima s kojima se susreću u društvu.

UTORAK, 5. 3. U 16:30 –  Kraljica plesa (Dancing Queen)

Aurora Gossé / Norveška / 92 min / 2023.
Žanr: dječji, obiteljski

Dvanaestogodišnja Mina možda ne zna plesati i nema puno samopouzdanja, ali to je ne sprječava da se prijavi na audiciju za školsku plesnu skupinu. Podršku pronalazi u svojoj nekonvencionalnoj baki i najboljem prijatelju, ali tu su i skeptici. Kroz suze, smijeh i vesele ritmove, Mina će razbiti vlastite barikade i oboriti vas s nogu. Kraljica plesa šarmantno je i toplo ostvarenje koje će vas podsjetiti na onaj poseban osjećaj kada zasvira pjesma koju obožavamo, kada se u vidokrugu pojavi osoba koja nam se sviđa ili kada na krilima vlastite upornosti i truda ostvarimo svoj san. Premijerno je prikazan na Berlinaleu.

ČETVRTAK, 7. 3. U 17:00 – Čelične magnolije (Steel Magnolias)


Herbert Ross / SAD / 117 min / 1989.
Žanr: komedija, drama, romantika

U gradiću Chinquapin u Louisiani sprema se vjenčanje. Mladenka je Shelby, tvrdoglava ljepotica za koju bi njezina majka M’Lynn učinila baš sve na svijetu. Truvy je vlasnica salona ljepote. Kako bi ogovarale stanovnike grada, u salon navraćaju Ouiser, najbogatija i najzločestija žena u gradu te Clairee, elegantna udovica. Atmosfera dodatno oživi kada se pojavi vrckava Annelle sa svojom zagonetnom prošlošću. Ovih šest magnolija drže se na okupu, dajući si uzajamnu podršku te na svoj način govore o usponima i padovima u životu maloga gradića na jugu. Uloga Shelby je Juliji Roberts donijela prvu nominaciju za Oscara u sporednoj ulozi.