ŽENE U DOMU KULTURE

I ove godine u Domu kulture prigodnim programom i manifestacijom ŽENE U DOMU KULTURE obilježen je Međunarodni dan žena.

Program ŽENE U DOMU KULTURE krenuo je s otvorenjem multimedijalne izložbe naziva ŽENE??? – ŽENE!!!, varaždinskih umjetnica Ane Detoni, Ivane Stepan Kauzlarić, Mateje Rusak, Monike Rusak i Smiljane Šafarić, u srijedu, 6. 3. s početkom u 14,00 sati.
Svoj doprinos manifestaciji svojom novonagrađenom pjesmom dala je i novogradiška umjetnica Evica Kraljić.

Isti dan u sklopu programa ŽENE U DOMU KULTURE počela je radionica suvremenog plesa za žene starije životne dobi koja će se u Domu kulture odvijati tijekom dva mjeseca pod stručnim vodstvom iskusne dramske i plesne pedagoginje.

U subotu, 9. 3. s odličnom monodramom SAMO JEDNA ŽENA, gostovala je sjajna Matija Prskalo.
U predstavi je glumica propitivala je li između neka četiri zida zaista onako kako se na prvi pogled čini? Koliko truda i energije ulažemo da se zapravo dobro prikrijemo, maskiramo, pripremimo za vanjski svijet? Koliko poznajemo ljude koje svaki dan viđamo? I koliko nas oni uopće zanimaju? Maria naivno, ali na duhovit i komičan način progovara o svojoj svakodnevici, ljubavi i nezadovoljstvu s kojima se stalno susreće. Ali koliko joj snage još preostaje da se smije samoj sebi u lice? Koliko strpljivosti, posvećenosti, čak pokornosti?! Prepoznajemo u njezinoj priči kolotečinu u koju ponekad neprimjetno i sami upadnemo kao u živo blato i koja nas odvodi sve dalje od nas samih. Kako to Maria podnosi, kako se nosi sa svim ulogama koje su je, kako ona kaže, dopale i kako ih na koncu rješava? Možemo li je razumjeti? U predstavi je igrala Matija Prskalo, poznata filmska, televizijska i kazališna glumica, a monodrama, odnosno tragikomedija ‘Samo jedna žena’ djelo je uglednoga talijanskog književnika i nobelovca Daria Foa i France Rame čiji je redatelj i prevoditelj teksta, također glumac, Đuro Roić.

Pred punom dvoranom, naša vrsna glumica ovom predstavom obilježila je četvrt stoljeća svog glumačkog rada.
Da bi zadovoljstvo bilo potpuno, pobrinuo se naš proizvođač vina, gosp. Ozren Kraljić, koji je sve posjetitelje predstave počastio izvrsnim Pinotom sivim.
Sve aktivnosti u sklopu manifestacije ostvarene su uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Nova Gradiška te su iste bile besplatne.