Žene u Domu kulture

Žene u Domu kulture

Manifestaciju organiziramo povodom Međunarodnog dana žena, dana koji budi svijest o položaju žena u društvu, njihovim povijesnim borbama protiv diskriminacije, za ravnopravnost i jednake uvjete života i rada u danom okruženju.

Već petu godinu zaredom u POUMAR-u organiziramo prigodna događanja povodom međunarodnog dana žena, a ta smo događanja uokvirili u manifestaciju naziva Žene u Domu kulture.

Ove godine za vas smo pripremili besplatne projekcije sljedećih filmova:

Utorak, 8. 3.

U 13:00besplatna projekcija filma Calamity (Calamity, a Childhood of Martha Jane Cannary)

Rémi Chayé / Francuska / 85′ / 2020. – samo za organizirane dolaske

Žanr: animirani, obiteljski

Nagrade i festivali: Nagrada za najbolji film na Annecyu

Godina 1863., Sjedinjene Američke Države. U konvoju koji je krenuo na zapad s nadom u bolji život, ozlijeđen je otac Marthe Jane. Ona je ta koja mora voziti obiteljska kola i čuvati konje. Učenje je teško, a ipak se Martha Jane nikada nije osjećala tako slobodno. A kako je praktičnije za jahanje, ne ustručava se nositi hlače. Ovo je prevelika smjelost za Abrahama, vođu konvoja. Optužena za krađu, Martha je prisiljena pobjeći. Odjevena kao dječak, u potrazi za dokazom svoje nevinosti, otkriva svijet u izgradnji u kojemu će se potvrditi njezina jedinstvena osobnost.

UTORAK, 8. 3.

U 16:30 – besplatna projekcija filma Uhvatiti Lee Miller

CAPTURING LEE MILLER, Teresa Griffiths, 60′

Vogueov model, Man Rayeva muza, ratna fotografkinja, revolucionarna umjetnica koja je rušila tabue i opirala se očekivanjima

Uhvatiti Lee Miller istražuje fascinantan život i fotografije pionirske umjetnice koja je kršila tabue, prkosila tuđim očekivanjima i vodila brojne živote. Vogueov model, ‘jedna od najfotografiranijih djevojki na Manhattanu’ ubrzo je zaključila da bi ‘radije stvarala slike, nego sama bila slika’ i uzela fotoaparat u svoje ruke. Zajedno s Man Rayjem izumila je fotografsku tehniku solarizacije. Bila je jedina ratna reporterka u Europi za vrijeme Drugoga svjetskog rata i među prvima donijela uznemirujuće slike razorene Europe i koncentracijskih logora. Tek je potkraj 1980-ih poraslo zanimanje za njezino djelo, a danas se smatra jednom od najvećih fotografkinja 20. stoljeća.

UTORAK, 8. 3.

U 19:3,0 – besplatna projekcija filma Sylvia Plath: Pod staklenim zvonom

SYLVIA PLATH: INSIDE THE BELL JAR, Teresa Griffiths, 58

“Pišem, jer u meni postoji glas koji ne želi biti miran”

Sylvia Plath, pjesnikinja koja je bila glas žena

Udahnuvši život „čudnom sparnom ljetu“ 1953., film Sylvia Plath: Pod staklenim zvonom prvi je koji razotkriva priču u pozadini antologijskog romana Sylvije Plath. Stakleno zvono srušilo je mitove o ženama, raskrinkalo rodnu politiku 1950-ih, seksualni identitet i mentalno zdravlje u vrijeme kada su se žene borile da nađu svoj glas.

ČETVRTAK, 10. 3. U 20:00

Ove godine ugostit ćemo jednu od najdugovječnijih hrvatskih glumica, Jadranku Elezović, koja nam   stiže s duhovitom komedijom Prvi muževi bacaju se u vodu.U više od 40 godina umjetničkog staža koje je provela u kazalištu Kerempuh obradovala nas je brojnim kazališnim, ali i televizijskim ulogama. Ona posljednja televizijska, babe Stane Skorupović iz serije Na granici, donijela joj je novu popularnost i među sasvim mladom publikom što glumicu posebno veseli. Komediju Prvi muževi bacaju se u vodu autorski potpisuje jedan od naših najizvođenijih komediografa Matko Elezović. U njoj na duhovit način progovara o muško ženskim odnosima iz viđenja šest potpuno različitih žena – od domaćice, poslovne uspješne žene pa sve do animir dame. Svih 6 likova donosi nam upravo Jadranka Elezović ponovno oduševljavajući publiku  maestralnom glumom. Cijena ulaznice je 50 kuna.

OŽUJAK – LIPANJ

Tijekom  2 mjeseca, od ožujka do lipnja održavat će se i Zlatni ples, radionica suvremenog plesa za osobe starije životne dobi koja je prošlih godina  bila izuzetno dobro prihvaćena i posjećena. Sudjelovanje na radionicama tijekom dva mjeseca je besplatno.

*Radionica ostvarujemo uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Nova Gradiška.