Veleposlanica Republike Makedonije posjetila Novu Gradišku

Novu Gradišku je 24. listopada posjetila Daniela Karagjozoska, veleposlanica Republike Makedonije u Hrvatskoj. U uredu gradonačelnika s njom su razgovarali prvi čovjek grada Vinko Grgić, njegova zamjenica Vesna Đapić i Dinka Matijević, direktorica Turističke zajednice.

Razlog posjete bila je gospodarska, sportska, kulturna i ina suradnja između Nove Gradiške i nekog od gradova u Makedoniji. Povod je bila prijateljska veza Nove Gradiške i Kruševa koja traje od tragične prometne nesreće i pogibije Toše Proeskog na autocesti kod Starog Petrovog Sela 16. listopada 2007. godine.

Postavljanjem Spomen obilježja Toši Proeskom kod Elektrotehničke i ekonomske škole, tradicionalnim maratonom koji trče makedonski maratonci od Nove Gradiške do Tošinog rodnog Kruševa, obilježavaju se obljetnice pogibije makedonskog pjevača. Održavaju se sportski susreti rukometnih veterana Nove Gradiške i Makedonije i razmjenjuju međusobne posjete.

Prilikom ove posjetese razgovaralo se kako to prijateljstvo proširiti, prije svega na gospodarstvo.

-Ovo nije moj prvi posjet Novoj Gradiški. Danas sam ovdje kako bi se povezali na gospodarskom planu i povodom 9. obljetnice smrti Toše Proeskog, našeg anđela, čovjeka koji je povezao bivše jugoslavenske zemlje. Drugi razlog je i povezivanje i bratimljenje Nove Gradiške i jednog makedonskog grada. Gospodarstvo je uvijek tema broj jedan u obje zemlje. Trudimo se da se ono međusobno osnaži – naglasila je, među ostalim, veleposlanica Makedonije u RH Daniela Karagjozoska.

Nedavno su gradonačelnik Vinko Grgić i novogradiški rukometni veterani posjetili Makedoniju.

Kako je istaknuo, Nova Gradiška ima ponudu za prijateljstvo četiri makedonska grada Prilepa, Kruševa, Kavadaraca i Gevgelije, ali i problem koji grad izabrati za prijateljski grad. U odluci koji će to grad biti pomoći će makedonska veleposlanica.

Poslije radnog susreta i razgovora domaćini i veleposlanica Daniela Karagjozoska, položili su cvijeće i upalili svijeće ispred Spomen obilježja Toši Proeskom kod Elektrotehničke i ekonomske škole.