UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA „GRADNJA RECIKLAŽNOG DVORIŠTA „ŠAGULJE-IVIK“

Dana 14. lipnja 2019. godine održana je uvodna konferencija projekta „Gradnja reciklažnog dvorišta „Šagulje-Ivik“ u okviru koje je gradonačelnik Vinko Grgić potpisao ugovor o izgradnji i nabavi opreme s Mariom Petekom, predstavnikom izvođača radova Zajednice ponuditelja MIPEK d.o.o. iz Križa te ELEKTROCENTAR PETEK d.o.o. Izgradnja reciklažnog dvorišta realizirat će se u okviru projekta „Gradnja reciklažnog dvorišta „Šagulje-Ivik“ koji se financira iz EU bespovratnih sredstava Kohezijskog fonda unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Vrijednost navedenog projekta je 6.151.692,79 HRK, od čega bespovratna sredstva iznose 4.500.000,00 HRK. Konačan rok za provedbu projekta je mjesec kolovoz 2020. godine.Lokacija planiranog reciklažnog dvorišta nalazi se u naselju Prvča na lokaciji deponije komunalnog otpada Šagulje-Ivik, a projekt je usklađen s Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske.„U prvoj poslovnoj godini, po ishođenju uporabne dozvole, predviđeno je u reciklažnom dvorištu primiti 600 tona komunalnog otpada što čini 0,045 posto odvojenog prikupljenog otpada na razini Hrvatske; u odnosu na 2015. godinu 1,74% na razini Brodsko posavske županije, a na razini grada Nove Gradiške 21,09%.

Također, završili smo sanaciju cjelokupnog komunalnog otpada, projekta vrijednosti oko 30 milijuna kuna; drugi je veliki projekt ovo reciklažno dvorište. Preostaje nam sortirnica za koju trenutno radimo projektnu dokumentaciju, vjerujem da ćemo do kraja godine dobiti građevnu dozvolu i kandidirati je za sredstva fondova. Vjerujem da ćemo sljedeće godine ići i s realizacijom sortirnice i time završiti jedan kompletan ciklus vezan uz prikupljanje otpada i njegovo pravilno razvrstavanje. Kada ovo završimo, vjerujem da ćemo biti jedan od rijetkih gradova koji je u potpunosti „zatvorio” ovu priču“, izjavio je gradonačelnik Vinko Grgić.

Direktor poduzeća Odlagalište d.o.o. Marijan Furić izrazio je zadovoljstvo realizacijom ovoga projekta: „Želio bih zahvaliti svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta. Tvrtka „Odlagalište” će voditi brigu o reciklažnom dvorištu i radujemo se činjenici da ćemo imati ljepši i čišći grad. Izgradnjom reciklažnog dvorišta svi građani Nove Gradiške moći će 48 vrsta otpada predati u reciklažno dvorište, naravno, osim komunalnog i biorazgradivog otpada. Ne stajemo na ovome, tu je i sortirnica i kompostana. Kada zaokružimo cijelu tu priču tek onda ćemo moći reći da možemo gospodariti cjelovitim sustavom otpada na zakonit i ekološki način.“

Pročelnica Andrea Štengl, ujedno i voditeljica projekta, dodala je: „Ovo je samo jedan nastavak aktivnosti po pitanju zaštite okoliša i gospodarenja otpadom. Još 2009. godine na području grada smo postavili tridesetak zelenih otoka gdje smo već tada omogućili građanima da dio otpada ostave na tim mjestima. Ministarstvo zaštite okoliša nam je odobrilo zaista maksimalni broj sredstava. Odobrena su nam i sredstva za nabavku spremnika za domaćinstva kako bi mogli odvojiti otpad na kućnom pragu. Sve to će rezultirati smanjenjem količina otpada na odlagalištu, ali i pridonijeti smanjenju računa.“