” U beskonačnosti gibanja”

Naziv je izložbe akademske kiparice Vande Jurković otvorene 4. veljače u novogradiškom Domu kulture, a u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta “Matija Antun Relković”.

Radi se o zanimljivoj izložbi papirnih reljefa prilično jedinstvenoj kod nas, ali i hrvatskoj umjetnosti uopće. To je niz skulpturalnih papirnih struktura koje se postavljaju na zid poput slika. Inače su akromatskih vizualnih osobina, aktivno djeluju na prostor u kojem se nalaze. Reljefi nemaju temu ili motiv i to daje dodatnu čar jer svatko od nas ima određenu slobodu viđenja i doživljaja. Sama ova tehnika mene asocira na igru, modeliranje prstima, no djela su rezultat pomnog promišljanja i razrađene ideje ritmiziranja zidnih površina – istaknula je upoznajući s postavom izložbe, ali i autoricom, Danijela Juranović, ravnateljica Učilišta “Relković”.

 

-Za mene je danas pitanje skulpture više kreacija u smislu dizajniranja, nego nekakve anakrone skulpture koja se bavi portretima, ljudima, događajima i povješću. Razmišljam o skulpturi koja može ući u bilo koji prostor, moderni ili tradicionalni i to je za mene rješenje skulpture od papira.  Ovo je tehnika papier-mache koju sam razvila za potrebe svog doktorskog rada i već godinama ustrajno modeliram, bavim se nekim apstraktnim rješenjima koji pridonose ambijentu u kojemu se nalaze. To su za mene isključivo kiparska pitanja; površine, pitanje puno-prazno; gore-dole; lijevo-desno; nisko-visoko, dakle nešto što je izričito pripadno kiparstvu, a manje nekim drugim umjetnostima. To u svojoj pozadini ima gibanje. Iz toga razloga je izložba i nazvana gibanjem jer je u pozadini svega ritam. Ritam je nešto što me fascinira i predstavlja moj glavni interes i mislim da je ritam zapravo i život sam. Za mene je to prije svega igra, užitak i zadovoljstvo, zaljubljena sam u svoj posao i obožavaam to što radim. Sve što vidite ima taktilne osobine i na neki način predstavlja mene- naglasila je kiparica Vanda Jurković zahvaljujući ravnateljici Juranović i gradu Nova Gradiška koji su joj omogućili postav izložbe u ovoj sredini, kao i posjetiteljima koji su se sa zanimanjem odazvali otvorenju.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Vinko Grgić i među ostalim istaknuo:”Mi nastavljamo u istom ritmu. Neki su mislili kako ćemo stati nakon niza održanih kulturnih događanja. Međutim mi nastavljamo dalje što kroz ovakav vid umjetnosti što kroz glazbu. Naime Jacques Houdek 10. veljče u povodu Dana zaljubljenih počastit će nas iznimnim koncertom, a i to je ponovno sadržaj namijenjen i mladima. Grad uređuje i  prostor u sklopu zgrade gradske uprave gdje će biti stavljano u funkciju  dizalo, a  ispred toga  prostor će biti  namijenjen svima koji se bave kreativnim i kulturnim radom. Važno nam je da to što više ljudi vidi, a to će tamo biti moguće u većoj mjeri. A evo u pripremi je već i izložba moga prijatelja, vrhunskog fotografa Gorana Dorića, pa ćemo se za 20-ak dana naći u tom novom prostoru i na njegovoj izložbi”, rekao je prilikom otvorenja izložbe gradonačelnik Grgić.

Ravnateljica Učilišta “Relković” zahvalila je na pomoći u ostvarenju ovoga događaja svojim djelatnicima, ali i na svesrdnoj pomoći ravnateljici Gradske knjižnice prof. Biljani Dakić te istaknula kako je zdrava  međuljudska suradnja, pa tako i suradnja među ustanovama ključ razvoja svake djelatnosti, pa tako i ove u kulturi.

Izložbu “U beskonačnosti gibanja” Vande Jurković možete razgledati do kraja ožujka.

no images were found