Turistička zajednica grada Nova Gradiška-Poziv na javnu raspravu

35400 Nova Gradiška
Slavonski graničara 7
Tel/fax: +385 35 361 494
e-mail: tzgng@tzgng.hr
www.tzgng.hr

OIB: 04840997724
IBAN: HR39 2340 0091 1100 3891 2

 

 

JAVNA RASPRAVA

POZIV
na sudjelovanje u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću o:
LIKOVNOM RJEŠENJU I IZRADI MASKOTE GRADA NOVE GRADIŠKE

 

Grad Nova Gradiška na čelu s gradonačelnikom Vinkom Grgić je u posljednje dvije godine uložio izuzetne napore i financijska sredstva kako bi grad pretvorio u destinaciju poželjnu za djecu i mlade.
Uređena su dječja igrališta u svim mjesnim odborima, uređen je sportsko rekreacijski centar Ivo Petranović, Šetnica novogradiških zanimljivosti…

Jedan dio naše šarene priče je park u naselju Urije u kome nam je želja  urediti ga  kao park  za djecu i mlade pod nazivom „Zingy land“-Zemlja igre i zabave Nova Gradiška.

„Zingy land“ je zamišljen kao park koji nudi spoj zabave,  igre,  kreativnosti,  fitnessa, sporta i druženja.

Park je zamišljen kao potpuno izgrađen i opremljen prostor po zonama, te ostali popratni sadržaji koji čine potpuno samostalnu i funkcionalno zaokruženu turistički atraktivnu cjelinu. Park se prostire na površini od  cca 10 000 m2. Cijeli prostor parka uredio bi se u pet zona.

Do sada su uređene:

  1. zona – ZONA IGRE – uređeno dječje igralište s gusarskim brodom i ostalim igralima za
  2. zona – ZONA ZINGY KAMPA – IZLETIŠTE namijenjeno je za druženje i odmor djece i odraslih. Izletište je opremljeno sa dva  roštilja,  setovima stolova i klupa za sjedenje
  3. zona – FITNESS ZONA – fitness sprave namijenjene su za rekreaciju i vježbanje na otvorenom prostoru. Ove sprave i setovi omogućuju jačanje i razgibavanje svih mišicnih skupina, pogodne za rekreativne aktivnosti. Korištenje sprava povećava snagu i izdržljivost, razgibavaju se mišici i zglobovi te se povećavaju fleksibilnost, ravnoteža i koordinacija ljudskog tijela, a jačaju se srce i plućne

U sljedećoj fazi planiraju se urediti još dvije zone:

  1. zona – ADRENALINSKA ZONA – adrenalinski park
  2. zona – ZONA SPORTA – postavit će se polivalentno igralište (konstrukcija za košarku i mini nogomet)

Turistička zajednica planira u suradnji s Društvom naša djeca, vrtićima i školama osmisliti različite sadržaje poput sportskih natjecanja, edukativnih radionica, a društvo će svim posjetiteljima praviti Zingy maskota grada (ime maskoti dodijeljeno je po prvim slovima Zemlja Igre Nova Gradiška). Sadržaji će biti vezani uz maskotu poput Zingy škola-snalaženje u prirodi, Zingy izviđači, Zingy vas uči o gradu…

Ideja o maskoti grada nastala je nastankom ideje o projektu Zingy land, ali naravno da će maskota grada biti prisutna na svim važnijim događanjima u gradu, naravno gdje je to primjereno, te će služiti svim ustanovama, institucijama, gradskim tvrtkama, športskim i ostalim udrugama za promotivne i edukativne aktivnosti.

Prijedlog – životinja kuna bjelica

Životinja koja je stalno nastanjena u našoj Slavoniji. Kuna bjelica se vrlo često nastanjuje u blizini ljudskih naselja. Okretna je i vješta, vrlo simpatičnog i lijepog izgleda.

Kuna je vezana i za hrvatsku povijest i njen naziv je naziv hrvatske valute.

Odabran je zbog značajne uloge kunina krzna u hrvatskoj monetarnoj i fiskalnoj povijesti. Povijest naziva novčane jedinice Republike Hrvatske počinje s krznom kune kao sredstvom naturalnog plaćanja, zatim kuna postaje obračunska novčana jedinica i, napokon, novac u modernom smislu. Kunino krzno služilo je kao sredstvo plaćanja poreza zvanog kunovina ili marturina u srednjovjekovnoj Slavoniji.

 

LIKOVNO RJEŠENJE

Likovno rješenje maskote osmislila Jelena Kovre, novogradiška akademska umjetnica , a grafički obradio Marijo Mrnjec, grafički dizajner.

Postupak savjetovanja provest će se u razdoblju od 23. studenog do 08. prosinca 2018. godine.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje u postupku savjetovanja,a svoje mišljenje, primjedbe i/ili prijedloge dostavite na priloženom obrascu poštom ili e-mailom:

Turistička zajednica grada Nova Gradiška
Slavonskih graničara 7
35 400 Nova Gradiška
e-mail: tzgng@tzgng.hr

Obrazac možete pronaći na stranicama Turističke zajednice grada Nova Gradiška www.tzgng.hr i službenim stranicama Grada Nove Gradiške www.novagradiska.hr.

Sva mišljenja, primjedbe i prijedloge razmotrit će stručno Povjerenstvo za likovno rješenje i izradu maskote grada u sazivu:

  1. Jelena Kovre, prof. likovne kulture
  2. Miroslav Pišonić, prof.likovne kulture
  3. Gordan Bjelić, akademski slikar-grafičar,

Povjerenstvo će nakon rasprave donijeti konačno rješenje za izradu maskote i o tome obavijestiti javnost.

      Turistička zajednica grada Nova Gradiška

        Direktorica
Dinka Matijević, oec.


OBRAZAC SUDJELOVANJA U SAVJETOVANJU