Terenski posjet članova Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška Terapijskoj zajednici za rehabilitaciju ovisnika „NE-OVISNOST“ u Vrbici

Članovi Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška s predsjednicima ovih radnih tijela Gradonačelnika, mr.spec. Ljiljanom Lukačević i Markom Ćosićem, mag.cin., posjetili su 9. svibnja Terapijsku zajednicu za rehabilitaciju ovisnika u Vrbici kod Đakova. Srdačnu dobrodošlicu i program posjete pripremili su im predsjednik Udruge za borbu protiv ovisnosti “NE – OVISNOST” i voditelj Terapijske zajednice Tomislav Mišetić, stručni tim i korisnici.

Objekt terapijske zajednice u Vrbici  površine je 800 m ³, ima izgled tipičnog slavonskog seoskog imanja i kapacitet za 34 muška ovisnika. U 15 godina djelovanja Terapijske zajednice u Vrbici rehabilitaciju je  prošlo  1.013 korisnika, ovisnika o drogama, alkoholu ili kocki,  dobi 18 do 55 godina, s najvećim postotkom muškaraca u ranim tridesetim godinama.

Program rehabilitacije obuhvaća boravak ovisnika u stambenom objektu terapijske zajednice, gdje se provodi psihosocijalni program u četiri faze, nakon čega korisnici imaju mogućnost premještanja u stambenu zajednicu u svrhu resocijalizacije. Tretman odvikavanja i rehabilitacije ovisnika provodi se kroz  grupe samopomoći, individualne razgovore, edukacijske tečajeve, radno – okupacijsku terapiju, sportske aktivnosti, kulturne i socijalne sadržaje, školovanje i prekvalifikaciju te programe poticanja zajedništva, usvajanja socijalnih i tehničkih vještina i afirmativnih životnih vrijednosti.

Udruga za borbu protiv ovisnosti “NE – OVISNOST”, u sklopu koje djeluje Terapijska zajednica u Vrbici,  nastala je 2003. godine na inicijativu rehabilitiranih ovisnika i od početka djelovanja do danas prošla je put razvoja od ideje grupe entuzijasta do značajnog i društveno i stručno priznatog društvenog subjekta.

Posjet članova Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti  i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška Terapijskoj zajednici „NE-OVISNOST“ u Vrbici upriličen je s ciljem podrške, umrežavanja i suradnje na regionalnoj razini  u borbi protiv svih oblika  ovisnosti.