Svjetski dan svjesnosti o autizmu desetu godinu za redom obilježen i u Novoj Gradiški

 

Središnji novogradiški trg, prvo subotnje prijepodne u mjesecu travnju,  bio je u znaku obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u organizaciji Udruge za autizam “Sunce” NG. Ovogodišnje sadržaje upriličili su pod geslom “Volim osobu s autizmom”.

Na izložbenom štandu Udruga je ponudila plave majice, plava je boja autizma, s tiskanim geslom, kao i edukativne materijale kojima su sugrađanima željeli pojasniti što je to autizam. Tvrtka “Tutač” iz Zagreba odazvala se njihovoj akciji i ponudila nizozemske palačinke. Prikupljani su  dragovoljni prilozi za rad i daljnje aktivnosti Udruge koje za cilj imaju poboljšanje kvalitete života djece s autizmom. Posebna atrakcija bio je klaun koji je zabavljao i djecu i odrasle. Ipak, najupečatljiviju poruku poslali su roditelji djece s autizmom potvrđujući nam kako i Odjel u Novoj Gradiški, a posebno senzorni kabinet izuzetno puno znače u rehabilitacije njihove djece.

-Desetu godinu smo ovdje i mislim da smo sada zaista prepoznatljivi, a cilj nam je osvijestiti javnost o pravima i potrebama osoba  s autizmom. Mislim da moramo voljeti sve ljude koji su različiti i drugačiji, jer im samo na taj način i možemo pomoći- istaknula je Vesna Mijatović, predsjednica Udruge za autizam “Sunce”.

-Zaista smo imali toliko upita u zadnja dva mjeseca da ja u poslijepodnevnim satima provodim senzornu terapiju za svu vanjsku djecu, a ona nam dolaze s područja Lipika, Pakraca, Požege, Lužana, Slavonskog Broda. Zaista odjek je veliki, organizirani smo i za sada sve stižemo. Za našu djecu s Odjela  provodimo senzornu terapiju u jutarnjim satima dva puta tjedno prema programu u sklopu psihomotorike. Zadovoljni smo i sretni, djeca, roditelji, mi i još jedanput se zahvaljujem svim našim donatorima  koji su omogućili da senzorni kabinet otvorimo-naglasila je Melita Dragić, prof. logoped, defektolog i senzorni pedagog.

Na obilježavanju Svjetskog dana autizma u Novoj Gradiški  susreli smo i Ivanu Kodžić iz Požege koja svoga sina Filipa od veljače dovodi  u senzorni kabinet dva puta mjesečno prema zakazanim terminima te kaže da se određeni pozitivni pomaci osjete. – Do otvorenja saenzornog kabineta u NG sami smo kupili ono što smo mogli kako bismo Filipu omogućili kvalitetniji i sadržajniji svakodnevni život. Bilo je teško, ali ono što je najvažnije je prihvatiti i polako učiti i biti potpora djetetu. Imam i starijeg sina, koji isto tako svoga brata prihvaća. Ovdje sam prvi puta na obilježavanju Svjetskog dana autizma i vrlo je lijepo. Susreli smo se s drugim roditeljima koji imaju djecu s teškoćama u razvoju, razgovarali s njima,…međusobno se razumijemo. Oni koji nemaju ovakva iskustva suosjećaju, ali teško nas mogu razumjeti. Sretna sam što imam svoga Filipa.Čini me boljom osobom-rekla nam je u razgovoru.

Goranka Bojčić-Romić svoga sina Nikolu već petu godinu iz Lipika dovodi u Odjel za pomoć osobama s autizmom u NG. -Vrlo smo zadovoljni, a vi stvarno imate sreće i možete se ponositi s tetom Melitom, Vesnom, Andrijanom i Danijelom, jer one su pokretači svega. Vidim napredak kod svoga sina, a sretni smo što se otvorio i senzorni kabinet kojega on redovno pohađa dva puta tjedno.U Udruzi smo na prvom mjestu svi dobri prijatelji  i koliko god je u našoj moći trudimo se olakšati svakodnevni život djece s autizmom te im nastojimo podići kvalitetu života-istakla je Goranka.

Obilježavanju Svjetskog dana autizma pridružila se i Marina Brkanac vlasnica frizerskog salona koja je omogućila sugrađanima besplatno šišanje, a svi koji su mogli i željeli imali su mogućnost dati dragovoljni prilog. U podne, kao i svake godine, u zrak su pušteni baloni punjeni helijem na kojima je bio otisnut broj 12000 koliko ima evidentiranih osoba s autizmom u RH. Učinili su  to zajedno s djecom i roditeljima, kao i članovima Udruge “Sunce” novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić i njegova zamjneica Vesna Đapić te gradonačelnikov savjetnik za gospodarstvo Zlatko Grabar. Svakako valja istaknuti kako su izložbeni štand Udruge “Sunce”  posjetili  mnogi Novogradiščani te se i na taj način pridružili obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

-I za ovu Udrugu u Gradu postoji itekako veliki senzibilitet. Sve što smo do sada dogovorili i realizirali smo i to s veseljem i radošću. Imamo još dva velika projekta i vjerujem da ćemo i to uskoro riješiti na zadovoljtsvo i nas i članova ove Udruge. I osobe s autizmom, kao i mnogi drugi prihvaćeni su u ovom Gradu kao ravnopravni članovi zajednice. Grad je prijatelj djece bilo koje boje kože, razmišljanja,…mi smo uvijek tu uz njih, a to dokazujemo i ovakvim i sličnim akcijama- naglasio nam je u razgovoru gradonačelnik Vinko Grgić.

Također je istaknuo kako će Grad s Udrugama 4. travnja potpisati ugovor o sufinanciranju, a na temelju projekata koje su Udruge kandidirale na Javni poziv.  -I sve je prošlo bez ikakvih problema, nitko se nije žalio. Primjera radi za Udruge u kulturi osigurali smo 207.000 kuna, a zahtjeva je bilo preko 400. Nitko se nije bunio jer su svi dobili više nego prošle godine. Edukacije koje smo organizirali kako bismo pomogli Udrugama da kvalitetno pripreme i napišu programe urodile su plodom- rekao nam je, među ostalim gradonačelnik Vinko Grgić.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu  Dom hrvatskih branitelja i gradska fontana osvjetljeni su u večernjim satima plavim svjetlima, a u Soho baru powered by Hemingway baru organizirana je “VEČER U PLAVOM”, uz plavu rasvjetu, plave koktele i obaveznu plavu odjeću. Goste je zabavljala Trilogia Rouge band @ Barbara Dautović.

no images were found