Svjetski dan audiovizualne baštine: Povratak u osamdesete

Svake godine, 27. listopada, cijeli svijet slavi Svjetski dan audiovizualne baštine kako bi istaknuo važnost očuvanja dragocjenih filmskih i televizijskih sadržaja koji čine neizbrisiv dio našeg kulturnog nasljeđa. Ovog puta, želimo vas povesti na nezaboravno putovanje kroz vrijeme i podsjetiti vas na filmske uspješnice koje su obilježile osamdesete godine, te istovremeno potaknuti našu svijest o nužnosti zaštite ovih neprocjenjivih audiovizualnih dokumenata.

PROGRAM:

  1. IZGUBLJENA OLOVKA,(Fedor Škubonja, 1960., 46 min) – četvrtak, 26. 10. U 10:00
  2. OFICIR S RUŽOM, (Dejan Šorak, 1987., 108 min) – četvrtak, 26. 10. U 12:00
  3. SERVANTES IZ MALOG MISTA, (Daniel Marušić, 1982., 101 min) – petak, 27. 10. U 10:00
  4. GLEMBAJEVI, (Antun Vrdoljak, 1988., 119 min) – petak, 27. 10. U 12:00

Ulaz je slobodan!

Putovanje u djetinjstvo s “Izgubljenom olovkom”

Tijekom četiri dana, od 26. do 29. listopada 2023., Kino mreža će u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom, besplatno u 28 kina diljem Hrvatske, prikazivati tri kultna filma iz osamdesetih godina, kao i jedan posebno dragocjen film za djecu.

Radi se o jednom od najuglednijih filmova za djecu “Izgubljena olovka” u režiji Fedora Škubonje. Priča je to o potrazi seoskog dječaka za izgubljenom (ili ukradenom) olovkom. Film je osvojio niz nagrada, uključujući i Zlatnoga lava za film za djecu na festivalu u Veneciji.

Osamdesete u velikom stilu

Na programu su i  tri nezaboravna naslova koji su obilježili osamdesete godine. Komedija “Servantes iz malog mista” (Daniel Marušić, 1982.), vraća nas u svijet kultne televizijske serije “Naše malo misto”, donoseći nam smijeh i nostalgiju.

Gledamo i ljubavnu dramu zbog koje su se godinama lile suze, a koja je bila i jedan od najvećih kino-hitova 1980-ih. Radi se o melodrami “Oficir s ružom” ( Dejan Šorak, 1987.), a film prati zabranjenu ljubav između partizanskog poručnika (Žarko Laušević) i buržujke (Ksenija Pajić).

Na programu je i glasovita ekranizacija dramskog klasika Miroslava Krleže sa zvjezdanom glumačkom postavom (Ena Begović, Mustafa Nadarević, Tonko Lonza). Radi se o filmu “Glembajevi” ( Antun Vrdoljak, 1988.).

Nadamo se da će nas ovi klasici podsjetiti na bogatstvo  hrvatske audiovizualne baštine, te na hitnu potrebu za njezinom zaštitom. Uzmite si vremena da uživate u ovim filmovima i putujete kroz vrijeme uz kvalitetne priče koje su ostavile neizbrisiv trag u našem kinematografskom nasljeđu.

Program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine održava se u partnerstvu Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. Svi materijali koji se koriste za održavanje programa arhivsko su gradivo iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva.