SVJETSKI DAN AUDIOVIZUALNE BAŠTINE – BESPLATNI FILMOVI KREŠE GOLIKA

Zbog važnosti očuvanja audiovizualne baštine za sljedeće naraštaje Pučko otvoreno učilište “Matija Antun Relković” i ove godine će u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom od 27. do 30. listopada održati zajednički program povodom obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine koji se diljem svijeta tradicionalno obilježava od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO.
Hrvatski filmski arhiv osnovan je pod nazivom Hrvatska kinoteka 1979. godine kao nacionalni filmski arhiv. Pri Hrvatskome državnom arhivu do danas djeluje kao odjel HDA pod nazivom Hrvatski filmski arhiv. Djelatnost obuhvaća prikupljanje domaće i strane filmske proizvodnje, popratnog filmskog gradiva (scenariji i knjige snimanja, filmske fotografije i plakati, filmska tehnika) te zvučnih zapisa na različitim nosačima.
Jedna od najuspješnijih djelatnosti Hrvatskog filmskog arhiva jest zaštita i restauracija filmskog gradiva. Tim smo povodom pripremili program hrvatskih filmova restauriranih analognim, fotokemijskim postupkom i filmova restauriranih digitalnim postupkom.

Ove godine obilježava se 100 godina rođenja jednog od najpoznatijih redatelja, Kreše Golika, te ovogodišnji program sadrži digitalno restaurirane filmove Tko pjeva, zlo ne misli (1970.), i Plavi 9 (1950.), a uz njih su u programu i melodrama Ljubica (1978.) te humoristična drama Imam 2 mame i 2 tate (1968.)
Filmove nam ustupa Hrvatska kinoteka – Hrvatski državni arhiv.

Ulaz je besplatan!

Termini projekcija filmova u našem kinu:
SUBOTA, 29. 10. U 16:00 – PLAVI 9
(Krešo Golik: 1950, 89 min)

Skromni radnik u brodogradilištu Zdravko biva pozvan da igra za Dinamo kao zamjena nesportski raspoloženoj zvijezdi kluba, bahatome Fabrisu. Njih dvojica postaju suparnici, također i u ljubavi, kada obojici za oko zapadne Nena, vrsna plivačica nesklona učenju.

SUBOTA, 29. 10. U 18:00 – LJUBICA
(Krešo Golik: 1978., 92 min)
Ljubica je žena mlađe sredovječne dobi koja živi u Zagrebu i radi kao audiopedagog s gluhonijemom djecom. I sama ima malo dijete, dok joj je muž Drago, s kojim gotovo uopće ne komunicira, na radu u Njemačkoj. Igrom slučaja započne ljubavnu vezu s mnogo mlađim Zlatkom, izdankom imućne obitelji…

*Projekcije filmova Tko pjeva zlo ne misli i Imam 2 mame i 2 tate održat ćemo samo za organizirane dolaske.

Tko pjeva, zlo ne misli
(Krešo Golik: 1970, 93 min)
U Zagrebu polovicom 1930-ih živi obitelj Šafranek – Franjo, Ana i sin Perica. Ana upozna gospodina Fulira, koji joj se počne udvarati, iskorištavajući njeno nezadovoljstvo brakom. Franjo, nesvjestan te činjenice, odluči spojiti Fulira s Aninom sestrom Minom.
Imam 2 mame i 2 tate
(Krešo Golik: 1968, 94 min)
Poslije razvoda, bivši supružnici osnovali su nove bračne zajednice, pri čemu je stariji sin, tinejdžer Zoran, ostao živjeti s ocem i njegovom novom, mladom i atraktivnom suprugom koja je netom rodila djevojčicu Đuricu, dok je mlađi, desetogodišnji Đuro ostao s majkom, koja u braku s drugim mužem flautistom ima sinčića Draška. Dvije obitelji tako su međusobno povezane, a Đuro će uskoro shvatiti da ih još štošta veže…