Svečano proslavljen blagdan sv. Terezije Avilske

Euharistijskim slavljem i koncertom u sklopu 23. Festivala “Orgulje Heferer” 15. je listopada u istoimenoj crkvi, uz veliki broj vjernika, proslavljen blagdan sv. Terezije Avilske, prve zaštitnice novogradiške župe.

 

Misu je predslavio prečasni Antun Ćoković, rektor svetišta Gospe od Suza u Pleternci i kanonik požeški, a suslavili vlč. Perica Matanović, župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Nova Gradiška, prečasni Stipo Josipović, nekadašnji novogradiški župnik, sada na službi u Mačkovcu, fra Ivo Brezoviž župnik župe Gornji Bogićevci i fra Nenad Meter, župni vikar župe Cernik. Pod misom je pjevao župni zbor pod ravnanjem Julijane Žirovčić.

 

Prečasni Ćorković u nadahnutoj je i poticajnoj homiliji pozvao na nasljedovanje svete Terezije Avilske i život po Božjim zakonima i zapovjedima. Pozvao je na svakodnevnu molitvu, kako pojedinačno, tako i u zajedništvu u obiteljima. -Ako se vodimo u svom životu geslom sv. Terezije Avilske “samo je Bog dostatan” sve će biti na svom mjestu-naglasio je.

 

Pod misom je na oltaru bio izložen i moćnik sv. Terezije, kojim je prečasni Ćorković i pojedinačno  blagoslovio vjernike.

 

Poslije mise upriličen je koncert, kojega su organizirali Radionica Heferer, koja je 2010. godine obavila cjelovitu restauraciju i rekonstrukciju instrumentalnog ustroja  povijesnih orgulja, koje je 1850. godine sagradio Johann Pumpp, potom župa i novogradiški ogranak Matice Hrvatske. Nastupili su Edmund Andler-Borić-orgulje i po prvi puta u Novoj Gradiški Branko Mihanović-oboa.

 

Sjedinjeni moćan zvuk orgulja-kraljice glazbala i mistične oboe oslikali su čovjekovu potrebu i potragu za Bogom, potvrdili su nam i glazbenici, koji su za ovu prigodu pripremili barokni program, a bili su zastupljeni Handl, Valeri, Marais, Marcello,Tinazzoli i Alessandro Marcelo.

 

Na kraju koncerta glazbenicima je, ali i brojnim vjernicima i poklonicima ozbiljne glazbe, zahvalio vlč. Perica Matanović, župnik novogradiške župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Posebnu je zahvalu uputio novogradiškom ogrnaku Matice Hrvatske, suorganizatoru koncerta, Gradu Nova Gradiška i zamjenici gradonačelnika Vesni Đapić na potpori ovom  vrijednom kulturnom događaju.