SALTO ANIMATO – PLESNA PREDSTAVA

SALTO ANIMATO – PLESNA PREDSTAVA
SRIJEDA, 13. 9. u 19:30 sati
DOM KULTURE – BESPLATNO

Dragi posjetitelji, pozivamo vas na plesnu predstavu Salto Animato koja gostuje u Domu kulture, srijeda, 13. rujna u 19:30 sati. Nova predstava Nastasje Štefanić Kralj i Filipe Bavčević nastala je u suradnji s Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske i kroz rezidencijalni program Zagrebačkog plesnog centra.

O PREDSTAVI:
Predstava je inspirirana komedijama francuskog književnika najpoznatijeg pod imenom Beaumarchais, odnosno konkretnije njegovom komedijom Figarova svadba ili Ludi dan, koja je između ostalog poslužila kao temelj Mozartovoj operi Figarov pir. Težnja je bila propitati bez kojih to sastavnih elemenata opera buffa ne može, a zatim i rekombinacijom tih elemenata graditi vlastiti izvedbeni materijal. Iz strukture opere ne preuzimaju se arhetipski odnosi, kao ni specifične spletke koje čine okosnicu originalne radnje, već se fokus postavlja na lik samog Figara i sva previranja koja se događaju unutar njega, koja u svojoj krajnjoj konsekvenci vode prema cijepanju na dva entiteta čiji zbroj više nužno ne čini cjelinu. Time se reduciraju sva ostala lica kao i širi narativni kontekst, a u prvom planu uz već spomenutog Figara razlažu se ključni pojmove poput virtuoznost, spletka, sukob, razrješenje, sretan kraj…
Ekvivalent opernoj izvedbi koju karakteriziraju snaga, ali i istovremena lakoća koja proizlazi iz visokog stupnja virtuoznosti, dovela je do poigravanja s idejom maksimuma – kako izvedbenih tako i tjelesnih, unutar kojih se forme tijela prepuštaju konstantnim izmjenama kroz ‘činove’ kroz koje se poigrava s opernim konvencijama i značenjima te se tako gradi vlastiti narativ u otklonu od originala. Visok stupanj virtuoznosti i stilizacije otvorili su prostor komentara spram pitanja poput – što bi to bila „majstorska“ plesna izvedba? Do koje mjere možemo izazvati virtuoznost pokreta? Od čega je uopće sastavljen sretan kraj?
Nastupaju: Tena Bošnjaković, Nastja Štefanić Kralj i Filipa Bavčević
Projekt se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Nova Gradiška.