Rekordan odaziv izlagača na 10. “Adventu u našem gradu”

Jubilarna, deseta gospodarsko-kulturno-turistička manifestacija “Advent u našem gradu” 16. je i 17.  prosinca okupila najveći broj izlagača do sada, njih 85 iz pet hrvatskih županija. Organizatori TZ i Grad NG izuzetno su na to ponosni.

A naša Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kućne radinosti, obrti, škole, učeničke zadruge i brojne udruge ponudile su veliko bogatstvo domaćih proizvoda, orginalnih suvenira i rukotvorina u koje je utkana tradicijska baština, koju su i na taj način prezentirali brojnim posjetiteljima.

Manifestacija je službeno otvorena u petak, 16. prosinca na središnjem gradskom trgu uz nastup najmlađih-polaznika Dječjeg vrtića Nova Gradiška.

Okupljene je pozdravila i svima na potpori zahvalila Dinka Matijević, direktorica Turističke zajednice te istaknula kako su manifestaciju prije 10. godina inicirale Ljiljana Siročić, koja je tada bila na čelu TZ i Vesna Alasić, iz Poljoprivredno savjetodavne službe. Uručene su im Zahvalnice i prigodni darovi. Veliku potporu dala je i tvrtka “Eko-kong”, koju je direktrica TZ, kao i njezina direktora Vladu Ivkovića, posebno istaknula. Potom je Advent u Novoj Gradiški otvorio gradonačelnik Vinko Grgić.  Među ostalim je istaknuo kako je ovaj samaj u svojoj jubilarnoj godini najveći, ali  kako vjeruje da ćemo moći reći i da je do sada najbolji. Svima je poželio sretne božićne i novogodišnje blagdane, a posebno najmlađima.

 -Potvrda je ovo da imamo snage, znanja i energije i da radimo u cilju boljitka i razvoja grada i svih njegovih ljudi-naglasio je, među ostalim, Grgić.

Uz njega je bila i zamjenica Vesna Đapić. Po otvorenju u velikom šatoru osiguranom za izlagače upriličen je slavljenički domjenak za sve posjetitelje i sudionike božićnog sajma, a slane i slatke delicije pripremili su i njima počastili učenici i njihovi mentori iz Industrijsko-obrtničke škole.

Kao i svake godine za izlagače i posjetitelje pripremljen je tijekom održavanja sajma i kulturno-umjetnički program, a nastupili su Plesni studio Marine Mihelčić, Hrvatska pjevačka skupina Slavča, KUD Mala, Folklorni ansambl mladih NG, najmlađi članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge Trenk, te pjevačka skupina udruge umirovljenika “Zlatne godine”.

Točno u podne drugoga dana sajma (17. prosinca) djecu i mlade posjetio je i Djed Božićnjak  te im, kaoi svoj djeci koja su sudjelovala u programu, podijelio darove.

I Društvo naša djeca za klince i klinceze priredilo je bogate zabavne sadržaje u dječjem kutku u kojemu su najmlađi posjetitelji kreativno proveli vrijeme, a volonterke DND NG nisu ni ove godine štedjele truda i slobodnoga vremena kako bi razveselile djecu Grada, koji ima status Prijatelja djece.

Ovogodišnji je božićni sajam završio paljenjem četvrte adventske svijeće na velikom adventskom vijencu u središtu grada. Obred je vodio župnik vlč. Perica Matanović, a svijeću je upalila Vesna Đapić, zamjenica gradonačalenika uz adventske pjesme  koje su izveli članovi Pjevačke skupine “Tkanica”, istoimene udruge čuvara pučke kulturne baštine.

I ovogodišnji “Advent u našem gradu”, kao i svih dosadašnjih godina, apostrofirao je domaće proizvođače i sve one koji vrijednim rukama stvaraju nove, ali i orginalne proizvode. A kupujući domaće čuvamo našu proizvodnju i radna mjesta.

Organizatori se i ovim putem zahvaljuju svim sudionicima, svima koji su dali doprinos održavanju i ovogodišnjega božićnog sajma, kao i svim posjetiteljima koji su ga dolaskom podržali.

Svakako valja napomenuti kako su mnogi tijekom održavanja ove manifestacije koristili i pohvalili mogućnost besplatnoga interneta. Grad je  u sklopu projekta Vip Smart City free Wi-Fi u Novoj Gradišci implementirao besplatni bežični Internet što je jedan od preduvjeta za realizaciju planiranog projekta Smart City grada Nova Gradiška. Besplatna Wi-Fi zona SmartCityNG dostupna je u najfrekventnijim dijelovima grada, u glavnoj gradskoj Ulici slavonskih graničara i u blizini gradskog parka, a u drugoj fazi će obuhvatiti područje Industrijsko-obrtničke, Elektrotehničke i ekonomske škole odnosno područje oko stadiona NK “Sloge” i OŠ Ljudevita Gaja.

Božić je blagdan mira, okupljanja i zajedništva. Upravo takvu atmosferu i ozračje donio nam je i ovogodišnji “Advent u našem gradu.

no images were found