Radionica izrade dokumentarnog filma

Radionica izrade dokumentarnog filma

Poštovani, s veseljem vas pozivamo na radionicu izrade dokumentarnog filma koju ćemo pod vodstvom stručnih edukatora upriličiti od 19. do 22. travnja.
Sudjelovanje za polaznike je besplatno, a prijaviti se možete na e-mail: domkulturenovagradiska@gmail.com do 14. travnja 2023. godine.

O programu:
Oslobođeni film nezavisna je inicijativa grupe slobodnih filmskih autora koji djeluju u području
filma i srodnih audiovizualnih praksi.
Riječ je o intenzivnim ciklusima radionica izrade dokumentarnog i eksperimentalnog filma za djecu i mlade između 10 i 22 godine starosti. Četverodnevna radionica intenzivni je program rada namijenjen prije svega testiranju vlastitih sposobnosti i vještina pod velikim mentalnim, emotivnim i kreativnim pritiskom. Primarna zadaća ovog programa je osvještavanje kohezijske snage grupe.

METODE I NAČIN RADA
Ovaj program prvenstveno je odgojna platforma koja od polaznika traži intenzivan kreativni i mentalni angažman, uči ih o vrednotama timskog rada, razvija njihove društvene i komunikacijske vještine te dodatno razvija kritičko razmišljanje pojedinca.
Meditativnim pristupom, koji osluškuje i ohrabruje unutarnje vjedro polaznika, otvaramo ih prostoru u kojem osvještavaju svoja osjetila. Senzorne vježbe služe kao premosnica s koje se prostor koji nas okružuje počinje drugačije motriti, analizirati i interpretirati. To nas motivira da s novim pogledom na stvari tragamo za svojom idejom, odnosno niti s kojom ćemo ispričati svoju filmsku priču.
Fokus je stavljen na iskreni, organski izričaj koji proizlazi iz refleksije stvarnosti i svakodnevnog svijeta i okruženja, a iskazuje se iskrenim jezikom srca pojedinog polaznika.
Polaznike usmjeravamo k tome da upotrijebe svoje autentično imanje – svoja iskustva – sve ono po čemu je svatko za sebe poseban – kao podlogu za stvaranje svog filma.
Iz tog uvodnog prožimanja u unutrašnjem prostoru, nakon uvodne potrage koja proizlazi iz tišine i kontemplacije, drugi dio radionice postaje eksternalizirana igra gdje se nalaze mogućnosti interpretacije i izgovora našeg unutarnjeg bogatstva. Stvara se niz sličica, traži se ispravan redoslijed i način povezivanja – priča se priča u kojoj je svaki element, svaki utkani dio odraz tog postojećeg, urođenog, imanja.
Metoda rada nije usmjerena na ispravno i neispravno, točno i netočno – mentorski rad ovdje je samo podrška i pogon – sve je ispravno ako proizlazi i iz iskrenog, autentičnog motiva i mjesta. Mentorski rad ovdje je podrška tom glasu i nastoji ga usmjeriti artikulacijskim, kreativnim, tehničkim i operativnim znanjima. Sinergija vještina, u simbiozi, u potpunoj je službi glasa djeteta koje poput malog kapetana vozi i navigira suradnike, mentore i edukatore.
Film i filmski izričaj ovdje je samo alat, odnosno sredstvo kojim se probuđuje autentičan, oslobođen glas polaznika.
Polaznike učimo tome da je njihov glas važan – jer film nema pravila. Pravi umjetnički angažman nije popis pravila nego svojevrstan aktivizam duše, srca i cijelog bića koje se cijelo pokreće iz dna do vrha kako bi iz unutra na van porodilo nešto oblikovano bojom, slikom, zvukom, simbolima – što smo nazvali filmom. Sve što imaju za reći – dok god je najiskrenije moguće, dok god su svjesni da izlazi iz pravog mjesta – važno je.

Radionice ćemo održati uz potporu HAVC-a i Grada Nova Gradiška.