Punionica električnih vozila i u gradu Nova Gradiška

U svijetu pa tako i u Republici Hrvatskoj dolazi do promjene svijesti ljudi te se u svim segmentima življenja sve više “razmišlja zeleno”. Visoko na listama osobnih prioriteta danas se nalazi briga za zdravlje i okoliš.

Vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem veliki su zagađivači okoliša, stoga je jasno zašto se u svijetu ubrzano zamjenjuju sa električnim vozilima, a njihovo pogonsko gorivo (električna energija) pokušava učiniti dostupnim što većem broju korisnika.

Kontinuiranim unaprjeđenjima izdržljivost, trajnost i kapacitet baterija kao spremišta električne energije za pogon električnih vozila svake godine rastu, a time i radijus kretanja istih. Ovisno o vozilu, danas s jednim punjenjem baterije vozilo se može kretati u radijusu od 130 kilometara (što je većini građana za gradsku i prigradsku vožnju i više nego dovoljno) do više od 400 kilometara.

Radijus kretanja električnih vozila neposredno zavisi i od broja te prostorne raspoređenosti punionica. U Europi je aktivno trenutno više od sto tisuća mjesta na kojima se mogu napuniti baterije električnih vozila, a ta će brojka, s obzirom na povećane potrebe, u budućnosti rapidno rasti.

Prepoznajući trendove napretka u ovom segmentu transporta ljudi, a u isto vrijeme vodeći brigu o okolišu i u konačnici za zdravlje svakog čovjeka, grad Nova Gradiška je u svoju Strategiju razvoja do 2020. godine uvrstio potrebu provođenja niza „zelenih projekata“.

„Svjesni smo da jedan pojedinac, jedna sredina, odnosno jedna lokalna zajednica ne može „razmišljajući zeleno“ spasiti svijet, no ako bi se svatko u svom djelovanju počeo odgovornije ponašati prema okolišu u kojem živimo i čiji smo sastavni dio, zasigurno bi život učinili ljepšim i ugodnijim sebi i svima oko sebe, a sljedećim generacijama bi ostavili puno bolji i zdraviji svijet. Grad Nova Gradiška svjestan je svoje odgovornosti te realizirajući još jedan „zeleni projekt“ iz Strategije razvoja Grada dokazuje da kontinuirano razmišlja zeleno“ istaknuo je gradonačelnik Vinko Grgić nakon potpisivanja Sporazuma grada Nove Gradiške i HEP-a o razvojnom projektu izgradnje infrastrukture za punjenje električnih vozila u Novoj Gradiški.

Potpisivanjem Sporazuma intenzivirat će se već započete projektne aktivnosti na izgradnji punionice za električna vozila, a u tijeku je procedura nabave opreme i konačnog definiranja projekta za spajanje na elektroenergetsku mrežu.

Predviđeno je da se punionica električnih vozila, odnosno infrastruktura za punjenje, instalira u okviru parkirališta na Trgu kralja Tomislava.