Proslavljena 27. obljetnica ustroja 121. brigade/pukovnije

Uz ovu veliku obljetnicu upriličeni su trodnevni sadržaji: 27. rujna okrugli stol s temom “Novogradiško bojište u Domovinskom ratu”, 28. rujna utakmica između veterana NK “Sloge” i veterana 121. brigade/pukovnije, a središnji sadržaji upriličeni su 29. rujna i počeli su već u jutarnjim satima izložbom Tehničko taktičkog zbora Hrvatske vojske.

Organizator ove svečanosti bila je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade/pukovnije,  a pokrovitelji Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, Brodsko-posavska županija, Grad Nova Gradiška i općine Okučani, Stara Gradiška, Cernik, Vrbje, Staro Petrovo Selo i Rešetari.

U mimohodu časti branitelji i njihovi gosti  prošli su središnjim gradskim ulicama, sve do Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima gdje su polaganjem vijenaca, cvijeća, paljenjem svijeća,  minutom šutnje i molitvom odali dužno poštovanje poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima, kao i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Obilježavanje 27. obljetnice 121. brigade HV-e Nova Gradiška nastavljeno je svetom misom u župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, a predslavio ju je župnik vlč. Branko Gelemanović.  Središnji događaj bio je ispred Doma hrvatskih branitelja gdje su brigadni general Siniša Jurković, brigadir Josip Mikšpić i gradonačelnik Vinko Grgić otkrili ploču, prigodno i svečano otvorili Trg 121. brigade Hrvatske vojske. Ovim činom još je jednom potvrđeno da grad Nova Gradiška ne zaboravlja svoje branitelje, pogotovo poginule. Nova Gradiška  ima primjereno Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima i Dom hrvatskih branitelja, a sada i Trg 121. brigade HV-e.

– Čast mi je danas biti ovdje. Svoje prve korake napravio sam u ovom gradu. Rođen sam u Novoj Gradiški i dio sam stvaranja 121. brigade Hrvatske vojske. Danas je 27. obljetnica ustrojavanja brigade koja je bila temelj obrane novogradiškoga kraja i koja je u kasnu jesen 1991. zajedno s ostalim postrojbama stvorila uvjete za vojno redarstvenu operaciju “Bljesak”.  Danas, u čast svima onima koji su dali svoje živote, otvaramo Trg 121. brigade Hrvatske vojske i na taj način im odajemo počast, ali ga posvećujemo budućnosti jer će se tu sastajati mladi, rađati nove ljubavi. To je budućnost Hrvatske i njezine opstojnosti – naglasio je, među ostalim, brigadni general Siniša Jurković.

-Danas smo ušli u povijest jer otvaramo Trg 121. brigade Hrvatske vojske. Jako je puno emocija i dojmova, jer je to odavanje poštovanja našoj 121. brigadi koja je bila nositelj oslobađanja novogradiškoga kraja. S ponosom možemo reći da čuvamo našu povijest i spajamo budućnost. Ovdje će postati centar razvoja našega grada. Obnova Gradskog muzeja, zgrada katastra i suda, izgradnja šetnice uz Šumetlicu, Centra za mlade i velikog informatičkog campusa koji bi trebao zaživjeti kroz dvije godine svjedoče o tome. Na trgu gdje dominira Dom hrvatskih branitelja svi oni koji će ovdje živjeti i studirati, znat će za našu povijest i 121. brigadu koja je dala nemjerljiv doprinos u obrani našega kraja – istaknuo je, među ostalim gradonačelnik Vinko Grgić.

Obilježavanje velike 27. obljetnice 121. brigade/pukovnije  završeno je svečanom akademijom u Domu kulture, komemoracijom za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i prigodnim programom, a okupljenima su se obratili Vlatko Greiner koordinator za branitelje pri Gradu NG, Damir Matošević, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121 brigade/pukovnije, gradonačelnik garda Nova Gradiška Vinko Grgić, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić. Čestitke u povodu obljetnice ustroja 121. brigade/pukovnije  ali i zahvalu za sve što su učinili u obrani i oslobađanju domovine uputili su hrvatskim braniteljima pripadnicima novogradiške brigade i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Branko Cindrić, izaslanik ministra obrane i načelnika GSOSRH brigadni general Siniša Jurković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Pero Ćosić te izaslanik Predsjednice RH i Vrhovne zapovjednice OS RH Danijel Marušić. Po završetku svečane akademije druženje domaćina i gostiju nastavljeno je u Društvenom domu.