Promenadni koncerti-novina u radu HPD “Graničara”

Ove godine naši Graničari slave 131. rođendan od osnutka Društva, koje je tijekom povijesti postalo institucija iznimno važna u mozaiku onih koje su njegovale i očuvale  dio nacionalnog identiteta hrvatskog naroda.

Preživjeli su bure i oluje, ali ostali vjerni  ciljevima zbog kojih su i osnovani- njegovanje i prezentiranje glazbenoga blaga, posebno hrvatskih skladatelja, organiziranje manifestacija  kojima će promovirati glazbenu kulturu i zborsko pjevanje, ali i zajedništvo i druženje.

Ipak došlo je vrijeme, kako su i sami zaključili na ovogodišnjoj Skupštini, nešto promijeniti, osuvremeniti pristup građanima, približiti im i  pokazati ljepotu zborskog pjevanja. Tako su se dogovorili da i oni upriliče promenadne koncerte u gradu. I ovoga su puta pozvali mlade, ali i sve one koji vole lijepu pjesmu da im se pridruže.

 Uz redovna izvješća i plan rada na Skupštini su uručena i priznanja za pet i 10 godina rada u Društvu. I tijekom  proteklih godinu dana Graničari su bili nazočni mnogim kulturnim događanjima u gradu i okolici te ih na taj način oplemenili, a evo što je od događaja na kojima su sudjelovali ili ih organizirali rekao u Izvješću predsjednik Društva Ivan Koren: “Nastupili su u Gradu 15.01. uz obljetnicu priznanja RH; gostovali su kod HPD “Urbate” u Davoru (30.04.); sudjelovali na Terezijanumu u crkvi sv. Terezije Avilske u NG (29.05.); nastupili su kao gosti na proslavi 25. obljetnice od obnove ogranka Matice hrvatske NG ( 1.06.); sudjelovali na 4. Smotri zborova u SB (25.06.); nastupom sudjelovali na 25. obljetnici 121. brigade u Staroj Gradiški (16.09.); održali koncert zahvalnosti gradu Fonchdorfu povodom 25. godišnjice neraskidivoga prijateljstva (17.09.); gostovali u Županji na Smotri pjevačkih zborova “Žrtva Vukovar” (20.11.); održali tradicionalni koncert Danu i župi u čast” te Županijsku smotru zborova u NG (2.12.); te 17. 12. 2016.  gostovali po prvi puta u Petrovaradinu. Također su redovito održavali sastanke Nadzornog odbora Društva, održali godišnju skupštinu s blagoslovom prostorija, gostovali na godišnjoj skupštini HPD “Tomislav” u Cerniku, te Češke besede u NG. Graničari pjevaju i mise za svoje preminule članove, a 2.04. su pjevali i na ispraćaju Ivane Greiner.

Financijsko izvješće i plan za ovu godinu te Plan rada prezentrila je tajnica Društva Adela Prpić. Među planiranim aktivnostima, uz već spomenute, su: nastup na Susretu pjevačkih zborova u Cerniku, Lipiku, po prvi puta i u Vukovaru, održavanje Božićnog koncerta u NG, sudjelovanje na Božićnom koncertu u Pitomači, gostovanje u Austriji. Također je u planu održavanje audicije s ciljem dolaska novih članova, kao i uređenje prostorija Društva.

                                   

Na skupštini su također usvojeni i prijedlozi sadržajno vezani za intenzivniju promidžbu u medijima, na društvenim mrežama, a s tim ciljem  imaju i facebook profil Društva kojega uređuje Jasminka Vuković. Zborovođa i dirigentica Graničara od obnavljanja njihova rada 1993. je Julijana Žirovčić, koja je istaknula, među ostalim, kako je došlo vrijeme da Graničari potraže mlađe snage za vođenje zbora što je uz zahvalu za sav njezin stručan i kvalitetan rad i usvojeno.

Također su članovi Skupštine usvojili i prijedlog da tijekom odsustva tajnice Adele Prpić, njezine poslove u Društvu obavlja Gordana Teslić.

Tradicionalno su na Skupštini uručena Priznanja i to za  pet godina rada u Graničaru Mari Katarina, a za 10 godina Evi Klaić.

Rad Društva pohvalila je i zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić te naglasila kako će grad i dalje prema svojim mogućnostima davati potporu njihovim vrijednim projektima. U ime novogradiškog ogranka Matice Hrvatske čestitke im je uputila prof. Nada Peleh-Serenčeš uz kvalitetne i poticajne  prijedloge za daljnji rad.

no images were found