PREDSTAVNICI SVJETSKE BANKE U POSJETI SLAVONIJI

PREDSTAVNICI SVJETSKE BANKE U POSJETI SLAVONIJI KAKO BI UTVRDILI PREPREKE GOSPODARSKOG RASTA

 

Predstavnici Svjetske banke na čelu s voditeljicom Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Elisabettom Capannelli posjetili su Industrijski park Nova Gradiška dana 7. rujna 2017. godine. Navedeni sastanak održao se s ciljem upoznavanja Svjetske banke s trenutnom gospodarskom situacijom na području Slavonije, kao i potencijalnim smjerovima regionalnog rasta i razvoja. Osim Industrijskog parka Nova Gradiška i samoga Grada Nova Gradiška, predstavnici Svjetske banke u okviru dvodnevnoga obilaska regije, posjetili su Vinkovce, Osijek i Vukovar gdje su se susreli s predstavnicima javnog i privatnog sektora.

Sastanak s predstavnicima Svjetske banke održan je u organizaciji djelatnika Industrijskog parka Nova Gradiška d.o.o., kojega su predstavljale Mirta Anjoš i Sandra Petrović, te Grada Nova Gradiška, zastupljenog od strane gradonačelnika Vinka Grgića, zamjenice gradonačelnika Ivane Trupina i savjetnika gradonačelnika za područje gospodarstva Zlatka Grabara. Uz navedene, sastanku su nazočili zamjenik župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković, tajnik Hrvatske gospodarske komore u Slavonskom Brodu Krešimir Rudec, izvanredni profesor Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu dr.sc. Tomislav Galeta te predstavnik privatnog sektora, ujedno i najvećeg investitora u Industrijskom parku, Ante Bašić ispred poduzeća Atlantic Multipower d.o.o.

Svjetska banka aktivno podupire razvoj regije Slavonije tijekom posljednja dva desetljeća počevši od poslijeratne obnove pa sve do socijalnog i gospodarskog razvoja. Danas je Svjetska banka usredotočena na poticanje razvoja konkurentnosti Slavonije s posebnim fokusom na razvoj istraživačkih, razvojno orijentiranih i inovativnih poduzeća s područja prerađivačkih industrija i informacijskih te računalnih tehnologija.

Sastanak u Industrijskom parku Nova Gradiška doprinijeo je upoznavanju predstavnika Svjetske banke s razvojnim mogućnostima područja Brodsko-posavske županije, ali i problemima s kojima se sudionici gospodarskog sektora susreću te na koje je neophodno utjecati kako bi se olakšao i ubrzao proces gospodarskog rasta županije. Zaključci navedenog sastanka bit će preneseni članovima Vlade Republike Hrvatske te će se na temelju njih oblikovati nova partnerska strategija Svjetske banke za Republiku Hrvatsku i biti definiran novi program za sufinanciranje projekata od gospodarskog značaja.