Predstavnici Grada Nove Gradiške i Industrijskog parka Nova Gradiška d.o.o. na uvodnoj konferenciji projekta RE@CT

Grad Šabac organizirao je 17. listopada 2024. uvodni sastanak projektnih partnera projekta RE@CT: „Regional Empowerment for Advanced Collaboration and Technology“ („Regionalno osnaživanje za naprednu suradnju i tehnologiju“) u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2020. – 2027.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Grada Nove Gradiške, uključujući gradonačelnika Vinka Grgića, uz predsjednika Skupštine grada Šapca Nemanju Pajića te gradonačelnika Šapca, dr. Aleksandra Pajića.

Dugogodišnja suradnja s Gradom Šapcem kroz uspješne projekte u području energetske učinkovitosti poslužila je kao temelj za daljnje jačanje odnosa. Projekt RE@CT ima za cilj unaprijediti inovacijske kapacitete i promicati usvajanje naprednih tehnologija, pri čemu će Internacionalni centar za transfer znanja i tehnologija, partenrstvo i inovacije iz Novog Sada, Centar za stručno usavršavanje Šabac i Industrijski park Nova Gradiška osigurati certificirane obuke iz mehatronike i robotike. Ukupna vrijednost projekta iznosi 415.016,00 eura, a Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. preuzeo je ulogu vodećeg partnera, dok su partnerske organizacije iz Srbije – Centar za stručno usavršavanje Šabac i Internacionalni centar za transfer znanja i tehnologija, Novi Sad.

Potrebe gospodarstva te suradnja s Privrednim savjetom grada Šapca ukazuju na važnost primjene naprednih tehnologija u suvremenim proizvodnim procesima. Kroz dosadašnju suradnju Grad Nova Gradiška i Grad Šabac ostvarili su značajne rezultate, a sudjelovanje predstavnika Nove Gradiške na uvodnoj konferenciji projekta RE@CT naglašava važnost daljnjeg jačanja regionalnih veza i razmjene iskustava u području tehnoloških inovacija.