Predstavljena zbirka pjesama “Kozmolom” Gorana Gatalice

U organizaciji novogradiškog ogranka Matice hrvatske i uz suorganizaciju Elektrotehničke i ekonomske škole 1. veljače je predstavljena zbirka pjesama u prozi “Kozmolom” autora Gorana Gatalice. Ovaj matematičar i fizičar po vokaciji, Opću gimnaziju završio je u Davuraru, na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je za mag. edukacije, fizike i kemije i mag. kemije, nakon čega upisuje doktorski studij. Član je Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske.

Poeziju na standardnom književnom jeziku i kajkavskom dijaletku dosada je objavio u brojnim časopisima i izdanjima, a objavio je i dvije knjige pjesama: “Krucijalni test” i  najnoviju “Kozmolom”.

-S pjesničkim sam radom počeo još u školskim danima i tako se nastavilo. Vrlo sam samokritičan i uvijek kažem da nisam došao do nekih okvira i da ću stalno tragati za daljnjim pomacima u razvoju svoje poezije. Nakon što sam upisao kemiju i fiziku, povezao sam je s poezijom. Uz poeziju koju pišem, poeziju na dijalektu i haiku , pokušavam promovirati znanost, prvenstveno mladim ljudima i pokazati da ona otkriva čarobne granice umjetnosti. Knjiga pjesama “Kozmolom” inspirirana je pjesnicima  Antunom Brankom Šimićem, Tinom Ujevićem, Zvonimirom Golubom i Nikolom Šopom posebno njegovom zbirkom “Kućice u svemiru”. Zato je akademik Užarević rekao da je ova zbirka nastala na čudesnom spoju moje profesije i otškrinula drugačiji pristup Nikoli Šopu, dala drugačiji kolorit i dala nove okvire toj poeziji – istaknu je, među ostalim Goran Gatalica.

Govoreći o poetskom stilu i obilježjima pjesništva Gorana Gatalice Tin Lemac, književni kritičar i autor Pogovora zbirke, među ostalim je naglasio: “Goranova poezija je prepoznatljiva po stilu, a to je maniristički stil što znači da se sam poetski jezik, poetski izričaj razvijaju na osebujnoj uporabi metafore. To je za mladoga pjesnika velika stvar jer znači da će se njegova poetika razvijati na osnovama koje su izrazito ozbiljne. To je prva i osnovna stvar, a druga je ono što on uvodi u toj silnoj metaforici je fizikalna metaforika  što je novum na sceni suvremenog hrvatskog pjesništva. To povezuje i dvije Goranove struke , to što je fizičar i to što je pjesnik. Na temelju toga ćemo pratiti njegov daljnji opus. Ono što još također oduševljava je okrenutost duhovnom, metafizičkom, transcedentalnom, što će nadam se u slijedećim zbirkama  opet zaživjeti, pa ćemo imati jednu vrlo ozbiljnu i dubokoumnu poetiku”, naglasio je Lemac.

O radu i dosadašnjem književnom stvaranju govorio je prof. Josip Ostić, predsjednik novogradiške Matice te istaknuo kako je ovaj događaj svojevrsna uvertira obilježavanju 175. godina osnutka ove najstarije kulturne institucije u Hrvata. Promociji zbirke “Kozmolom” bila je naočna i zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić, a susret su oplemenili učenici ETŠ i ekonomske škole Martina Štefanac nastupom na električnoj harfi te školski rock band. Stihove iz nove zbirke Gorana Gatalice interpretirao je Novogradiščanin Zrinko Kapetanić.