POUMAR – Dani medijske pismenosti 2019.

Dani medijske pismenosti 2019.
Filmsko-obrazovni program u nezavisnim kinima u sklopu Dana medijske pismenosti

8. – 12. travnja 2019.
I ove godine Pučko otvoreno učilište M. A. Relković u suradnji s HAVC- om i HFS-om nudi program filmova koji na izravan ili posredan način govore o različitim temama vezanima uz medije – i to na način da se radi o filmovima koji su sami po sebi pogodni za nastavu filmske umjetnosti i poticanje filmske pismenosti, ali svojim sadržajem, stilom ili formalnim obilježjima dodatno korespondiraju s temama medijske pismenosti i medijske kulture. Općeniti odgojno-obrazovni ishodi koji se žele ostvariti ovim programom su razlikovanje filmske i medijske pismenosti, prepoznavanje medijskih elemenata u sadržajnim i formalnim odrednicama filma te osvještavanje poetike i izražajnih konvencija pojedinih filmskih rodova – dokumentarnog, igranog i eksperimentalnog.
Filmovi su, dakako, odabrani i zato što su zabavni i zanimljivi za gledanje te poticajni za daljnje rasprave. Svih ovih deset naslova tijekom protekle dvije-tri godine korišteni su na brojnim metodičkim radionicama za nastavnike koje je HAVC organizirao u sklopu djelatnosti Projekta filmske pismenosti, a neke od filmova čak i potpisuju nastavnici – polaznici Škole medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’ Hrvatskog filmskog saveza – što bi učenicima moglo biti dodatna zanimljivost. Filmovi su podijeljeni u dvije skupine – za predmetnu nastavu (5. – 8. razred) te za srednju školu. Autori/ce programa i metodike su Ana Đordić, Jelena Modrić, Višnja Vukašinović i Uroš Živanović.

Dani medijske pismenosti projekt su Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a Hrvatske, odnosno njihovog zajedničkog portala medijskapismenost.hr, kojem je i HAVC jedan od pokretača (2016.) Prvi put Dani su održani prošle godine uz niz događanja, radionica, predavanja, prezentacija i projekcija po cijeloj Hrvatskoj, uključujući i u nekim kinima, uz odličan odaziv škola, učenika, nastavnika, roditelja i odgajatelja. U obilježavanju je prošle godine prigodnim programom sudjelovalo i Pučko otvoreno učilište M. A. Relković.

Sudjelovanje u programu je besplatno!

Program:


PREDMETNA NASTAVA (5. – 8. RAZRED OŠ)
Ukupno trajanje: oko 55 min

Sindrom 17 – dokumentarni/igrani; 12 min; grupa autora; Hrvatski filmski savez – Škola medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’; 2016. Jeste li ikada čuli za Vrbno, mjesto u Hrvatskom zagorju u podnožju ugaslog vulkana u kojem su
gotovo svi stanovnici rođeni istoga datuma, 17. listopada?

Mala seoska priredba – dokumentarni; 18 min; Zagreb film; Krsto Papić; 1971.
Klasik domaćeg dokumentarnog filma legendarnog Krste Papića koji opisuje kako je reality show izgledao prije negoli je izumljen Internet.

Mucica – igrani; 12 min; Aldo Tardozzi; Propeler Film; 2012.
Sedmogodišnji Tvrtko nađe se pred najvećim životnim izazovom – danas će po prvi puta samostalno od kuće do škole, opremljen kartom grada i sendvičem od sejtana i rikole.

Ne vjeruj nikome – dokumentarni; 3 min; Luka Čurčić; Kinoklub Zagreb; 2012.
Zagreb, pješački most preko Save, zima, 2012. Hoćeš li se pouzdati u nepoznatu osobu koja ti dobronamjerno želi pomoći ili ćeš riskirati hodajući po ledu?

Plac – dokumentarni/eksperimentalni; 10 min; Ana Hušman; Bonobostudio; 2006.
Ova stop-motion animacija kroz jednostavan i zabavan jezik pokazuje da nije nimalo lako odrediti gdje završava dokumentarni film, a gdje počinje eksperimentalni, i pritom skuhati zdravi obrok.


SREDNJA ŠKOLA
Ukupno trajanje: oko 75 min

Ne pričamo o vama nego o djeci – igrani; 17 min; Luka Rukavina; Akademija dramske umjetnosti; 2015.
Jedan učenički videouradak spornog sadržaja potaknut će razrednika da sazove roditeljski sastanak, na kojem na kraju neće biti jasno tko je tu odrastao, a tko dijete.

Srećko Kramp – skica za portret – dokumentarni/igrani; 16 min; Višnja Vukašinović; Kinoklub Zagreb; 2014.
Poznati i nagrađivani hrvatski književnik Srećko Kramp svojim je pjesmama redovito zastupljen u lektiri za srednje škole te je ovaj dokumentarac izvrstan prilog nastavnom satu.
Kartograf – eksperimentalni; 6 min; Daria Blažević; Kinoklub Zagreb; 2017.
Hrvatski audiovizualni centar Inspiriran Kubrickovom “2001”, jedan satelit odlučio se osloboditi dosadnog posla u Zemljinoj orbiti i upustiti u lutanje svemirom.

Cijena tišine – dokumentarni; 16 min; Hrvatski filmski savez – Škola medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’; 2015.
Svaka priča može biti i tragedija i komedija, ovisi samo kako je izmontirate!

Rođendan – igrani; 18 min; Petar Orešković; Akademija dramske umjetnosti; 2012.
Zoki ima ozbiljan problem – obje njegove djevojke žele s njime proslaviti njegov rođendan.


Napominjemo kako će u programu sudjelovati učenici i nastavnici  OŠ “Mato Lovrak” Nova Gradiška,  OŠ I. G. Kovačića iz Starog Petrovog Sela, OŠ Ante Starčevića Rešetari, OŠ Matije Antuna Relkovića iz Davora, Gimnazije Nova Gradiška, Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška i Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška.

Prve projekcije su danas od 15,00 sati.

Lijepi pozdrav iz POUMAR