Potpisan ugovor za Centar kompetencija za napredno inženjerstvo

Investicije, posebno one visoke dodane vrijednosti, su temelj na kojem će počivati brzina našega gospodarskog oporavka. Zbog toga je neizmjerno važno da se one događaju usprkos okolnostima u kojima se trenutno nalazimo. Ovi današnji projekti još su jedan doprinos tome, a siguran sam da ne i zadnji u periodu koji je pred nama. Sredstva iz fondova EU i u ovom se slučaju pokazuju kao gospodarski akcelerator koji nam je itekako potreban“, rekao je danas ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prilikom potpisivanja dvaju ugovora za projekte Centara kompetencija (CEKOM).

Radi se o projektima pristiglim na temelju Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Podrška razvoju centara kompetencija“, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Centri kompetencija predstavljaju novu vrstu istraživačke infrastrukture neophodne za razvoj gospodarstva temeljenog na znanju, inovacijama i novim tehnologijama koja će biti specijalizirana za davanje podrške poslovnom sektoru u istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji inovacija.

Projekti za bolju budućnost, temeljenu na novim tehnologijama i domaćoj pameti

Prvi od spomenutih ugovora potpisala je direktorica SMART RI d.o.o. Tina Ragužin za projekt „Centar kompetencija za pametne gradove“, ukupno vrijedan 149.631.384,15 kuna, od čega je dodijeljeno 95.357.525,75 kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Projektom je predviđeno osnivanje centra kompetencija kao inovacijskog klastera, koji uključuje 17 poduzetnika i 3 organizacije za istraživanje i širenje znanja. Kako je istaknula direktorica Ragužin, u okviru Centra previđena je provedba 6 kolaborativnih istraživačko-razvojnih aktivnosti, koje bi u konačnici trebale rezultirati s čak 36 novih, inovativnih proizvoda, od kojih će većina biti globalno inovativni proizvodi ili usluge u području tehnologija pametnih gradova, koje imaju vrlo visok komercijalni potencijal na tržištu.

Drugi ugovor potpisala je Larisa Vukušić, direktorica Centra kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška, za istoimeni projekt ukupno vrijedan 119.203.236,94 kuna, od čega je 78.150.531,29 kuna bespovratnih sredstava. U pratnji direktorice Centra bio je i gradonačelnik Grada Nova Gradiška Vinko Grgić, koji je naglasio kako se radi o projektu čija je vrijednost veća i od proračuna samoga Grada. Provedbom 7 kolaborativnih istraživačko-razvojnih projekata unutar Centra, u periodu 4 i pol godine od početka realizacije projekta, planiran je razvoj i komercijalizacija 7 inovativnih proizvoda novih za tvrtke i tržište, zapošljavanje 10 istraživača, zaštita intelektualnog vlasništva te povećanje ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj za 150 posto. Time će se potaknuti rast prihoda, profitabilnosti te izvoza tvrtki partnera, uz istovremeno i porast broja zaposlenika, dok je u periodu od 10 godina planirana provedba 40 istraživačko-razvojnih projekata te stvaranje 25 novih tehnoloških tvrtki.

S obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, rekli bismo da je ovo mala svečanost za velike projekte. No, ono što me posebno veseli jest činjenica da se radi o projektima za bolju budućnost, usmjerenu prema novim trendovima i tehnologijama, a koja se bazira na idejama naših ljudi, dakle našoj domaćoj pameti“, rekao je nakon uručivanja ministar Horvat, uz kojeg su svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali i državna tajnica Nataša Mikuš Žigman, zatim državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Spomenka Đurić te ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

prenesno sa web stranice Ministarstva gospodarstva