Posjet Domu za ovisnike “Zajednica Susret” Ivanovac

Posjetom Domu za ovisnike „Zajednica Susret“ na Ivanovcu Koordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti i Vijeće za prevenciju kriminaliteta započeli obilježavanje  Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Članovi Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Nove Gradiške, s predsjednicima mr. Ljiljanom Lukačević, spec. kliničke psihologije i Markom Ćosićem, mag.cin., posjetili su povodom nadolazećeg Međunarodnog dana zlouporabe droga-26. lipnja Dom za ovisnike „Zajednica Susret“ na Ivanovcu. Posjet Terapijskom centru Ivanovac organiziran je  s ciljem podrške djelatnicima i korisnicima te jačanja suradnje u borbi protiv ovisnosti na lokalnoj razini, a  dobrodošlicu i program posjete pripremila im je koordinatorica Terapijskog centra Ivanovac Lea Horvat, univ. bacc. paed. soc.

Predstavnici Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Nove Gradiške sudjelovat će 26. lipnja 2024. u Okučanima na Okruglom stolu koji organizira Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ u partnerstvu s Domom za ovisnike „Zajednica Susret“ u okviru njihovog projekta „Neću biti ROBot“.

S ciljem upozoravanja  javnosti na rastući problem zlouporabe droga, ozbiljne rizike za zdravlje uslijed poliuporabe droga  i  na sve veće izazove koje predstavlja vrlo složeno tržište droga koje se brzo razvija, na kojem su poznate nezakonite droge široko dostupne, a snažne nove sintetičke tvari i dalje se pojavljuju, ovih će dana u novogradiškim zdravstvenim i javnim ustanovama biti  postavljeni info-punktovi s edukativnim letcima, brošurama i plakatima.

Koordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška ovim putem informira građane da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenuo web stranicu Portal o ovisnostima koji na jednom mjestu objedinjuje sve ključne informacije vezane uz javnozdravstvene aspekte povezane s ovisnostima o alkoholu, duhanu, drogi, kockanju te prekomjernom igranju video igara i provođenju vremena na internetu, a isti je dostupan na poveznici: ovisnosti.hzjz.hr. Portal na jednostavan i razumljiv način pruža  informacije o ovisnostima i područjima suzbijanja ovisnosti, a sadrži i mapu kontakata institucija i organizacija koje se bave problematikom ovisnosti u Hrvatskoj kojima se građani mogu obratiti za savjet ili pomoć, ako oni sami ili netko njima blizak ima problem s ovisnošću.

Otvorena je i nacionalna Info linija za ovisnosti HZJZ-a putem koje se mogu dobiti informacije o kontaktima ustanova i organizacija kojima se može obratiti za pomoć te o uslugama koje iste provode. Info linija je dostupna radnim danom od 9 do 16 sati, a potrebne  informacije  mogu se dobiti: pozivanjem besplatnog broja 0800 2000 70 ,  upućivanjem poziva, SMS, WhatsApp ili Viber poruka na broj 091 4683 070 te  e-mailom na  ovisnosti@hzjz.hr.