Poklade su i ludi su dani,…

Novogradiški pokladni dani nadaleko su poznati, a potvrdila  je to i pokladna povorka u kojoj je 26. veljače sudjelovalo više od 300 maskiranih osoba. I svi su oni pokazali svoju kreativnost i maštovitost,  nadasve ljubav za tradiciju i želju da se ona sačuva.

A sve je prije više od 150 godina počelo u novogradiškoj Maloj i od tada se nije niti prekidalo osim tijekom Domovinskoga rata.

Po prvi puta ove godine se u ulozi organizatora našao KUD Mala i vrlo uspješno to odradio. Potporu su kao i uvijek dali Grad Nova Gradiška i TZ. I ne samo sredstvima, već i dolaskom i gradonačelnika Vinka Grgića i njegove zamjneice Vesne Đapić.

Ne samo da su organizatori KUD Mala bili vrlo uslužni i odlični domaćini već su se i sami maskirali-u tradicionalne slavonske nošnje -žene su bile odjevene kao muškarci, a muškarci u žene, a bilo je tu i kaubojki i kauboja, “mačke u čizmama predstavljale su TZ u čijoj pratnji je do Doma u Maloj, ali i u povorci, išao gradonačelnik Vinko Grgić također vješto maskiran, tete iz vrtića stigle su u ritmu Kube i u veselim kostimima “Kubanki”. Iz Brodskog Stupnika prvi puta je stigla i maskirana dječja povorka i to u “razbijena jaja”, a predstavili su se i odrasli slavonskim bećarcem i drmešom, svi članovi KUD-a “Zrinski”.I novoobnovljeni KUD “Starča” iz Gornjih Bogićevaca imao je svoju žensku grupu “Gejše”, karnevalska udruga “MAX” NG stigli su u Malu kao “Veseli škoti”, a iz Laza  skupina prekrasnih “Anđela”, ali i skupina “Lazanske zlice”. Iz đakovačkog kraja pokladnoj povorci u Maloj pridružile su se i “Bušarski svatovi” KUD-a “Slavonija” iz Đurđanaca  (predstavnici đakovačkih bušara) te skupina “čarobna šuma” KUD-a “Šokadija” iz Budrovaca.

Veselu i vedru, rasplesanu i raspjevanu pokladnu povorku do središta grada, poslije predaje ključeva “pokladnom gradonačelniku” povela je kao i svake godine Gradska glazba NG ovoga puta odjevena u jedinstvene “kuhare” (Tri, dva, jedan, SVIRAJ). Povorkom je “ravnao” glavni meštar u pratnji svoje dame.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A poseban slavonski štih dali su članovi Konjogojskih udruga “Konji bili, konji vrani” NG i “Slavonija” Dragalić. Prvi puta je svoje prekrasne četveronožne ljepotane, pasmine “nonius” u kočiju staru 100 godina kojom su se nekada vozila gospoda u Berlinu i Beču, upregnuo Dražen Madžarević. Kočija je služila nekada kao “taxi”, a vjerujemo kako će i mnogi naši sugrađani i gosti našega kraja u danima koji su pred nama moći uživati u jedinstvenoj vožnji.

Na lipicancima i hladnokrvnjacima i ovoga puta, što posebno veseli bili su mladi momci i djevojke.I svi su bili dočekani domaćim delicijama, ićem i pićem u Maloj, a mnogi naši sugrađani su ih izašli vidjeti i s pokladnom povorkom ispunili središnji gradski trg. Uživala je publika u maštovitom predstavljanju svih pokladnih skupina, a svi zainteresirani imali su priliku kupiti po cijeni “daj šta daš” i “Novogradiško blebetalo”, humoristični pokladni list. I svi su se jako dobro zabavili, ispjevali, isplesali, proglašene su i najljepše maskirane skupine, a potom je pokladna zabava, na kojoj su im uručene novčane nagrade, održana u Domu u Maloj.

Najljepšima su ocjenjeni: 1 nagrada pripala je “Didovima iz Drežnika” (na putu od Drežnika do Male didovi su se toliko napili da su ih babe morale donijeti na pozornicu,…Malo im se otelo!!), 2. nagradu osvojile su “Lazanske zilice” (Mi smo “Zlice” s lazanske špice. Kugla žari i pomalo pali. Rogovi na glavi nisu pravi, ali su dokaz da su za nas k’o stvoreni ovi pokladni dani), a 3. nagrada pripala je  skupini “Anđeli” iz Laza (Dragi naši, veliki i mali, ove godine odlučili smo sanjati o nebu i slobodi. Sanjati ćemo vrata sačinjena od zlata, iza kojih nema korupcije ni blata. Samo da znate nije ni anđelima lako, zato idemo dalje sa snovima polako).

Pokladni dani završavaju u utorak 28. veljače, naravo u Maloj, spaljivanjem pokladne lutke “Rade” za sve loše u proteklom vremenu.

Sve čestitke KUD-u Mala, svim članovima, predsjednci Lindi Škramić, ali i Malčanima, vjernim čuvarima tradicijske kulturne baštine svoga naroda i kraja.

no images were found