Počinje izgradnja Tehnološkog inkubatora Nova Gradiška

Dana 1.srpnja 2019. u prostorijama Poslovno inovacijsko potpornog centra u Industrijskom parku Nova Gradiška, poduzeće Industrijski park Nova Gradiška d.o.o., nositelj projekta „Tehnološki inkubator Nova Gradiška“ potpisalo je Ugovor o izgradnji poslovne građevine tehnološkog inkubatora s poduzećem GIC Gradnje d.o.o. iz Zagreba, te Ugovor za usluge stručnog nadzora gradnje s poduzećem Ingri d.o.o. iz Ruščice.

Ugovore su potpisali direktor Industrijskog parka Nova Gradiška Adam Đanić i predstavnici izvođača radova, direktori tvrtke GIC Gradnje d.o.o. iz Zagreba Boris Heljić te tvrtke koja će izvoditi stručni nadzor, Ingri d.o.o. iz Ruščice, Ivan Rašić. Svečanosti potpisivanja ugovora su nazočili izamjenik župana Brodsko posavske županije Stjepan Bošnjaković te gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

Projekt „Tehnološki inkubator Nova Gradiška“ realizira se kroz Poziv Razvoj poslovne infrastrukture, financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta je 29.847.343,00 HRK, od čega bespovratna sredstva iznose 19.945.084,25 HRK (86% ukupnih prihvatljivih troškova projekta). Partneri na projektu su Grad Nova Gradiška i Centar za razvoj Brodsko-posavske županije. Završetak izgradnje objekta „Tehnološki inkubator Nova Gradiška“ planiran je tijekom mjeseca travnja 2020. godine.

„Cilj je stvoriti međunarodno prepoznatu vrhunsku ulagačku destinaciju i inkubator koji pruža ciljane, visokospecijalizirane usluge poduzećima, istraživačkim i obrazovnim institucijama u području razvoja i primjene novih tehnologija, znanja i inovacija u ciljanim industrijskim sektorima. Sve to omogućit će jačanje kapaciteta poduzeća za razvoj inovativnih proizvoda i usluga, potaknuti unapređenje konkurentnosti poslovnog sektora te stvaranje i privlačenje inovativnih i tehnološki orijentiranih poduzeća u tehnološki intenzivne sektore, s posebnim naglaskom na učinkovito upravljanjem okolišem i resursima“, istaknuo je direktor Industrijskog parka Nova Gradiška Adam Đanić. Pritom je naglasio kako postoji veliko zanimanje za Tehnološki inkubator, tako da je i prije početka izgradnje 50% kapaciteta inkubatora već rezervirano.

„Došao je ozbiljan trenutak potpisivanja ugovora jer ovo je prvi projekt u nizu koji će činiti ciklus novih ulaganja u Industrijski park. Lokalna samouprava se pokrenula kako bi se planirani projekti u gospodarstvo i realizirali. Ulagati u gospodarstvo je izuzetno teško, za to je potrebno puno lobiranja i vremena. S obzirom da se ovaj projekt većim dijelom financira sredstvima Europske unije, proces je bio znatno sporiji. Ovo je početak jednog velikog projekta koji će se brzo nastaviti u realizaciji drugih projekata. Vrlo brzo raspisat ćemo natječaj za izvođenje 7 milijuna kuna poduzetničke infrastrukture. To znači da ćemo napraviti još jednu cestu s kompletnom infrastrukturom i u potpunosti staviti Industrijski park u funkciju. Druga dobra stvar je potpisivanje ugovora o dodjeli 450 tisuća kvadrata s ministrom državne imovine Goranom Marićem. Time ćemo postati najveća ulagačka destinacija i sve ovo što se događa povijesni su dani za Novu Gradišku. Već sljedeći tjedan potpisat ćemo ugovor o prekograničnoj suradnji s Gradom Šapcem za izgradnju fotonaponske elektrane. Sve to je je jedan veliki zamašnjak za razvoj gospodarstva i ljude ovoga kraja. Slijedi projekt CEKOM-a koji će također, zaokružiti kompletnu gospodarsku priču“ istaknuo je gradonačelnik Vinko Grgić.

Realizacija projekta „Tehnološki inkubator Nova Gradiška“ uključivat će izgradnju i opremanje objekta ukupne površine 5.046 m2 s 55 prostornih jedinica veličine od 15 do 223 m2 te će posjedovati međunarodno priznati certifikat zelene gradnje LEED. Tehnološki inkubator Nova Gradiška bit će namijenjen startupima, tehnološki orijentiranim poduzećima, kao i svim budućim poduzetnicima. Usluge koje će se korisnicima pružati unutar Tehnološkog inkubatora Nova Gradiška su najam prostora i visokospecijalizirane usluge poslovne podrške za poticanje konkurentnosti poduzeća. Uz navedeno,   korisnicima će se nuditi i novost na području Brodsko-posavske županije, a to je moderno opremljen coworking prostorom s informatičkom opremom i programima.