Plesna predstava „Okvir“ Zagrebačkog plesnog ansambla

OKVIR – ZAGREBAČKI PLESNI ANSAMBL
SRIJEDA, 28. 9. u 20:00 sati
DOM KULTURE – BESPLATNO

Dragi posjetitelji, pozivamo vas na plesnu predstavu „Okvir“ Zagrebačkog plesnog ansambla koja gostuje u Domu kulture, srijeda, 28. 9. 2022. u 20:00 sati. Predstava je dio projekta Plesna mreža Hrvatske koji se bavi distribucijom djela suvremene plesne umjetnosti na nacionalnoj razini putem gostovanja predstava koja se realiziraju u suradnji s odabranim partnerima. Veseli nas što je Dom kulture jedan od partnera ovog projekta koji za cilj ima promociju, distribuciju i razvoj publike suvremene plesne umjetnosti u Hrvatskoj.
Projekt se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Nova Gradiška.

O PREDSTAVI:
U ovom nultom vremenu, vremenu praznog hoda, u vremenu podijeljenosti i odijeljenosti, jesmo li uopće još sposobni biti skupa? Shvaćamo li prisustvo drugog/ drugih – njihovo djelovanje i odluke – bilo kako drukčije osim kao smetnju ili povod za natjecanje? Zarobljeni strahom, vrhovnim krvnikom naše slobode, krećemo se kroz prostor-vrijeme poput automata u vlastitim mikrouniverzumima, u izbjegavanju drugih, ili pak povremenom mehaničkom sinkroniziranju na točki zajedničkog kratkotrajnog interesa.
Takva se konstelacija, međutim, ne može održati. Kolektivni organizam u kojem svaki pojedinačni element nema svijest o međusobnoj povezanosti i suovisnosti dolazi do iscrpljivanja, jer nema životvornog protoka. Raspad je neminovan, a time i promjena.
Raspad. Promjena. Reset.
Što dalje? U prostranstvu varijanti, u paralelnim dimenzijama različitih scenarija, postoji prvi korak koji je stvaranje novog okvira.
Okvir je omeđivanje. Svođenje. Definiranje teritorija. No, paradoksalno, okvir je i prostor sagledive slobode. One koja zove da joj se pogleda u oči. Da se pobjedi strah, utiša pobjesnjeli ego.
Taj put nije linearan. Ego se previše odomaćio u ljudskim bićima i odavno nas uvjerio da je on naš identitet. S egom se ima toliko toga izrazgovarati, ne birajući sredstva, čak i nasilna. I opet paradoks: razgovarajući s drugima, najviše saznajemo o sebi, vlastitom egu i njegovim koordinatama. A kada se spozna da je ego dijete straha, svakoga od nas, onda srce zna da ga može umiriti.
Okvir je mogućnost odučavanja i ponovnog učenja lekcije zvane Biti čovjekom.
Katarina Pejović
Ideja i koncept: Borna Babić, Davide Belotti
Koreografija: Borna Babić

Suradnja i izvedba:
Margareta Firinger, Andreja Jandrić, Sintija Kučić, Jovana Zelenović / Luna Lilek
Borna Babić plesni je umjetnik iz Rijeke, diplomirao je na cijenjenoj nizozemskoj plesnoj akademiji Codarts Rotterdam, a posljednjih nekoliko godina pleše u svjetski poznatoj plesnoj kompaniji Ultima Vez / Wim Vandekeybus u Bruxellesu u Belgiji.
Inspiraciju za rad koreograf i autor predstave Borna Babić pronalazi u knjizi “Narcizam: poricanje istinskog sebe” američkog psihoterapeuta Alexandera Lowena.
Autori koncepta su Borna Babić i Davide Belotti (ujedno asistent koreografa), a glazbe Nenad Kovačić i Nils Peschanski. Scenografiju i kostimografiju potpisuju Zdravka Ivandija Kirigin i Ana Mikulić, oblikovanje rasvjete Saša Fistrić, fotografiju Jelena Janković, a grafičko oblikovanje Vladimir Končar. Kostime je izradila Marija Fiket, a scenografiju Krunoslav Ozimec.
Predstava nastaje u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla pod vodstvom Petre Glad Mažar.

POUMAR