Passing Through/ U prolazu

Naslov je izložbe autorica  Ljiljane Mikulčić i doc.art.Helena Schultheis Edgeler otvorene 7. srpnja u novogradišom Domu kulture.

Izložba se sastoji od filmskih i slikarskih djela dvije umjetnice koje na srodna pitanja odgovaraju kroz dva medija, no i dalje baveći se „slikom“.

Izložba „Passing trough“ ima namjeru istražiti percepciju individualnog postojanja, onog što pojedino ljudsko biće doživljava i naziva svojim “Ja” u odnosu na izvanjski svijet u kojem biva. Koristeći vizualni jezik filma i njegove elemente slike, zvuka i riječi koji zajednički grade iskustvo blisko doživljaju svakodnevne životne stvarnosti, te klasičnog slikarstva, propituju granicu unutarnjeg i vanjskog postojanja i njihov međusobni odnos.

Uvod u otvorenje izložbe bio je plesni nastup Valentine Ivanišević,  mlade, nadarene članice Plesnog studija Marine Mihelčić, koja se umjetnošću pokreta aktivno bavi već 10. godina, a autorica koreografije je njezina trenerica Nataša Ledić. Valentina je ponosna vlasnica  115 medalja s različitih natjecanja, od toga 60 zlatnih, a među njima su i medalje s europskih i svjetskih natjecanja.

Uz riječi dobrodošlice poklonicima umjetnosti prof. Danjela Juranović, ravnateljica Učilišta “Relković”, koje je i organizator izložbe uz pokroviteljstvo grada, predstavila je doc. art. Helenu  Schultheis Edgeler, koja je u rodnom Zagrebz završila školu za Primjenjenu umjetnost i dizajn, potom diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, usavršavala se u Nizozemskoj, a trenutno radi u zvanju docenta na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Članica je HDLU. Izlagala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj, ali njezine su slike proputovale i cijeli svijet. – Današnja multimedijalna izložba sastoji se od 4. rada, 4. kratka filmska umjetnika ostvarenja. Tri su autorice Ljiljane Mikulčić, koja inače svoje radove postipuje kao Liliana Resnick i jedan Helene Schultheis Edgeler, koja se predstavila i s 4. ulja na platnu – naglasila je, među ostalim prof. Juranović.

Autoricu Ljiljanu Mikulčić, koja iz obiteljskih razloga nije mogla biti nazočna otvorenju izložbe,  prestavila je Helena Schultheis Edgeler, a o vlastitim slikama  na ovoj izložbi u razgovoru nam je istkanula:”Prikazujem jednu sliku iz novog ciklusa, koja se sastoji iz četiri dijela i  ona pokazuje razvoj povijesti umjetnosti kako ga ja vidim i doživljavam. To je vrlo subjektivan prikaz kojega preklapam s vlastitim životom, kao umjetnice. Ostake tri slike su iz starog ciklusa pod nazivom “Tesseract”. Taj ciklus u cjelosti sadrži 12 slika, a sastoji se od središnjeg motiva, a to je tesseract ili hiperkocka, znači kocka u nekakvoj četvrtoj dimenziji. Kompozicije su vrlo mirne i sugeriraju na ikone, predstavljaju harmoniju i jedno savršenstvo  kako ga ja doživljavam. Tesseract se pokreće u vremenu i ovo su neki od prikaza  tog pokreta i te transformacije. Osim toga koristim neke vrlo  arhaične i klasične simbole, koje će svatko čitati koliko može i želi, jer na kraju krajeva umjetnička djela su ono što ljudi žele vidjeti u njima”.

Izložbu je u ime grada otvorila dr. Ljepša Rakas Vujčić, predsjednica Gradskog vijeća i tom prigodom, među ostalim naglasila: “Izuzetno mi je drago što u ime grada mogu otvoriti ovu izložbu, a još mi je više drago što djela ovako izuzetnih umjetnica iz područja slikarstva i filmske umjetnosti imamo priliku vidjeti u Novoj Gradiški. Također me vesli što je u otvorenje izložbe uključena i naša novogradiška mlada i talentirana plesačica Valentina Ivanišević. U našemu gradu, koji je mlad po godinama, a nema niti veliki broj stanovnika, kulturna su događanja jako zastupljena i na to smo vrlo ponosni, kao i na činjenicu da je njegovanje i poštovanje kulture i umjetnosti jedna višegodišnja tradicija Nove Gradiške”. Dr. Rakas Vujčić u razgovoru nam je rekla kako nas i u kolovozu i u sklopu NG glazbenoga ljeta očekuu brojna kulturna događanja.

Izložba “PASSING TROUGH/ U prolazu” otvoren a je do kraja srpnja.

 

Ukratko o autorici Ljiljani Mikulčić/ Liliani Resnick

U svom filmskom radu istražuje napetosti između unutarnjeg i vanjskog svijeta ljudskih bića. Liliana je koreografkinja i aktivna, nagrađivana filmska umjetnica čiji se filmovi redovno prikazuju na svjetskim festivalima. Do sada je imala i tri retrospektive, u Kinu Tuškanac u Zagrebu , u Art-kinu Croatia u Rijeci i na Festivalu plesa i ne-verbalnog kazališta Svetvicenat 2010. po prvi put uključio i filmove na temu kretnji u svoj program.Što se tiče stila filmskog stvaralaštva Liliana istražuje područja koja se pretapaju iz narativnog u eksperimentalno i obrnuto, često se služeći dokumentarnim snimcima. Emotivni svijet njenih filmskih likova dočarava eksperimentalnim tehnikama naslanjajući se na tradiciju po kojoj je slika ekspresija osjećaja.

Liliana često piše tekstove na temu kulturne politike, plesa i filma koji su objavljivani u brojnim domaćim publikacijama uključujući Arkzin, Vijenac, Hrvatski filmski ljetopis, ali i u najprestižnijem europskom plesnom časopisu Tanz (Berlin) s kojim surađuje već godinama.

Liliana je 2005. godine magistrirala film (MFA in Cinema) na San Francisco State University koji je na popisu deset najboljih filmskih škola u Americi i koji njeguje jaku anti-holivudsku tradiciju. Za prijemni na SFSU pripremala se dvije godine na College of San Mateo pod vodstvom Jay Rosenblatta, inače jednog od najpoznatijih filmskih umjetnika kratkometražnog filma u Americi. U Zagrebu je diplomirala filozofiju i komparativnu književnost na filozofskom fakultetu. Također je studirala pokret i ples u Pekingu na Akademiji kineskog tradicionalnog teatra post-diplomskom stipendijom Ministarstva znanosti Republike Hrvatske. Njeno obrazovanje oblikovale su i brojne radionice modernog plesa kod nas i u svijetu kao i dvogodišnji studij fotografije na College of San Mateo.

no images were found