Održana 7. “Sarmijada i provijada”

U organizaciji Pansiona “Slavonski biser”, Turističke zajednice grada  i Udruge čuvara pučke kulturne baštine “Tkanica”  te pod pokroviteljstvom Grada NG 25. je ožujka uspješno održana tradicionalna 7-a po redu “Sarmijada i provijada”.

Natjecalo se12 ekipa: “Etno fletno”  Samobor, KUD „Plaličina“ Severin, HKUU „Trenk“ Nova Gradiška, PS „Tkanica“ Nova Gradiška, Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška, KUD „Mala“, Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja „Žirići Nova Gradiška, Udruga “Zdenčina 1562.”, „SMS“ Slavonski Brod, dvije ekipe Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška , pod vodstvom Josipa Pejanića i Jelice Pejanić i ekipa Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar pod vodstvom prof.Marije Benkek i Igora Grgića.

Unatoč svim teškoćama običaji i tradicija se čuvaju potvrdio nam je Ivica Grgić vlasnik restorana Slavonski biser gdje je ova gastronomsko-kulturno-turistička manifestacija i održana i koji ju je prije sedam godina i inicirao.

-Turističku ponudu profilirali smo upravo kroz manifestacije i upravo one, kao što je i “Sarmijada i provijada” odišu  onom pravom slavonskom dušom- rekla nam je, među ostalim Dinka Matijević, direktorica TZ.

-Preponosni smo i na ovu manifestaciju za koju nam se sudionici sada i sami javljaju što govori kako je prepoznatljiva i izvan našega područja. I ovo je način da očuvamo i prezentiramo našu bogatu gastronomsku baštinu- naglasio je, među ostalim Milan Rosić, predsjednik “Tkanice”.

I tako se tijekom prelijepog sunčanog subotnjeg poslijepodneva nadaleko iz dvorišta “Slavonskog bisera” širio miris domaće sarme, ali i pjesma, ona iz samoborskog i bjelovarskog kraja, pa slavonska, zvuci harmonike i tambure. I zaplesalo se, družilo, degustiralo različite delicije koje su sudionici i ove godine pripremili na svojim stolovima dobrodošlice.

A sudionike ovogodišnje “Sarmijade i provijade” posjetio je i gradonačelnik Vinko Grgić.

Prosudbeno povjerenstvo imalo je pune ruke posla i ove godine, a činili su ga:Blaženka Blažević-predsjednica, Bruno Horvat, član Turističkog vijeća i Skupštine TZ NG, Ljiljana Siročić, Jelica Pejanić iz Industrijsko-obrtničke škole, Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka društvenih djelatnosti grada NG i Žana Vukoja, tajnica Zajednice kulturno umjetničkih društava Bjelovarsko-bilogorske županije. Sarme su ocijenili ovako:

Najbolju su pripremile članice Pjevačke skupine “Tkanica” Nova Gradiška, drugo mjesto zauzela je ekipa “SMS” Slavonski Brod, a treće Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja „Žirići Nova Gradiška.

Najbolju proju/provu ispekla je ekipa iz KUD-a “Mala” Nova Gradiška, drugo mjesto pripalo je Folklornom ansamblu mladih Nova Gradiška, a treće gostima iz udruge “Etno fletno” Samobor.

U kategoriji učenika, najbolju sarmu pripremila je ekipa kuhara Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška, drugo mjesto zauzeli su gosti iz Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, a treće mjesto pripalo je još jednoj ekipi iz Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška.

Svim sudionicima i članovima Prosudbene komisije  Zahvalnice za sudjelovanje kao i nagrade i pehare najboljima uručili su Ivica Grgić, Milan Rosić, Dinka Matijević i Vesna Đapić zamjenica novogradiškog gradonačelnika koja je svima okupljenima poželjela dobrodošlicu i zahvalila organizatorima na kontinuiranoj organizaciji ove vrijedne manifestacije. I za nju su organizatori priredili posebno iznenađenje za rođendan.

Svečanost proglašenja najboljih majstora i majstorica sarme i prove oplemenili su nastupom i izvornom pjesmom članovi PS “Tkanica” pod vodstvom Veronike Terzić i uz pratnju samičara Luke Vidošića, a za cjelovečernji slavonski ugođaj pobrinuli su se odlični “Plusovci”.

no images were found