Održan Gospodarski forum Nova Gradiška 2019.

Grad Nova Gradiška u partnerstvu sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, HAMAG-BICRO-m, Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo i investicije, Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Brodsko-posavskom županijom, Udruženjem obrtnika Nova Gradiška i LAG-om Zapadna Slavonija organizator je Gospodarskog foruma Nova Gradiška 2019.

Predstavnici ovih institucija, ujedno i predavači, predstavili su na ovogodišnjem 2. Gospodarskom forumu mogućnosti financiranja i poticanja razvoja mikro, malog i srednjeg poduzetništva, a cilj i ovog gospodarskoga skupa bio je omogućiti poduzetnicima više informacija kako bi bili uspješniji na svom poslovnom putu, ali i prezentirati sve ono što naš Grad čini za poduzetnike kako bi promijenio gospodarsku sliku na bolje.

Okupljene poduzetnike i goste pozdravio je gradonačelnik Vinko Grgić i govorio o naporima, mjerama i potporama koje daje Grad Nova Gradiška ističući da je ono što se događa značajno za gospodarstvo i njegov razvoj u cjelini.

-Prepoznati smo kao mali grad s velikim idejama. Po zadnjim dostupnim i službenim podacima Grad Nova Gradiška je četvrti grad po povećanom broju zapošljavanja u Hrvatskoj, a prvi grad u Slavoniji i Baranji. To je velika stvar za nas. Naš trud je ogroman i rezultati polako dolaze. Znamo da oni ne dolaze preko noći jer je to mukotrpan i dugoročan proces. Naša gospodarska perjanica je Industrijska zona u kojoj u posljednje vrijeme ima velikih rezultata. Prije dva tjedna Vlada RH je donijela odluku o poklanjanju 45 hektara zemljišta Industrijskoj zoni tako da ćemo imati oko 70 hektara zemljišta koje je infrastrukturno opremljeno. Očekujemo slijedeći tjedan potpisivanje ugovora sa Ministarstvom gospodarstva o poduzetničkoj infrastrukturi. Projekt je vrijedan oko 7 milijuna kuna, od kojih su 5,5 milijuna sredstva Ministarstva. Riječ je o cesti, odvodnji i kanalizaciji, tako da će naša zona biti u potpunosti opremljena infrastrukturom. Slijedeći tjedan otvaramo ponude na raspisani Natječaj za izvođene radova na Tehnološkom inkubatoru-projektu u vrijednosti blizu 28 milijuna kuna.

Ono što nas je iznenadilo prije mjesec dana je da smo prošli, zajedno s Gradom Šapcom, u projektu međugranične suradnje između Srbije i Hrvatske. Projekt je vrijedan oko 5 milijuna kuna, a radi se fotonaponskoj elektrani koja će biti u Industrijskoj zoni. Jako nam je važno da ćemo za godinu ili godinu i pol biti grad potpuno energetski neovisan. Uvodimo led tehnologiju koja će nam 75% smanjiti troškove, a preostalih 25% koje ćemo morati plaćati namirit ćemo prihodima od fotonaponske elektrane.

Sve nam je to važno jer se radi o dugotrajnim stvarima na kojima se mora puno raditi. Svi ovi projekti nisu nastali preko noći, već se rade mjesecima, pa čak i godinama. Najvažnije da je Grad prijatelj poduzetništva, ne na način da otvara tvornice, već da osiguravamo uvjete za gospodarstvo.

Ono što me osobito veseli su podaci o zapošljavanju i smanjenju broja nezaposlenih sa 1500 na 700 osoba u Novoj Gradiški. U ožujku 2016. godine bilo je zaposleno 3.770 ljudi , a danas je zaposleno 4.709. To su nama najvažniji podaci i to je ono što doprinosi našem Proračunu koji u ovom trenutku ulaže 12 milijuna kuna isključivo u Industrijsku zonu, odnosno u gospodarstvo. Naši poduzetnici i obrtnici imaju uvijek otvorene i moja i vrata svih gradskih ureda. Svima koji su tražili smo pomogli – istaknuo je gradonačelnik Vinko Grgić.

Uslijedile su i riječi potpore ovom gospodarskom skupu i od strane Jelene Ivaniš, predsjednice Obrtničke komore Slavonski Brod, Krešimira Rudeca, direktora Županijske komore Slavonski Brod, Stjepana Bošnjakovića, zamjenika župana, a 2. Gospodarski forum Nova Gradiška 2019. otvorio je Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije. Tom je prigodom između ostaloga naglasio: „Unatrag dvije godine što se tiče bespovratnih sredstava smo generirali negdje 9,3 milijarde kuna investicija u RH. Dodanu vrijednost koju radi HAMAG-BICRO nisu javni radovi, infrastruktura, nego naši poduzetnici, realni sektor koji generiraju zapošljavanja i koji u biti hrane cijelu lokalnu smoupravu kao i cijelu državu.

U Novoj Gradiški je generirano negdje oko 6 i pol milijuna kuna bespovratnih sredstava dakle to je oko 14 projekata koji su participirali u Fondovima EU, dok je u BPŽ ta brojka negdje na 107 milijuna kuna gdje je 42,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava što generira nova zapošljavanja.

Krucijalan problem kojega smo u Agenciji detektirali je neinformiranost naših poduzetnika, dakle kako doći do jeftinih sredstava i koje su najčeće greške koje poduzetnici rade kad se aplicira na sredstva EU. Pozdravljam inicijativu za Gospodarski forum jer je informacija najvažnija da bi ostvarili poslovnu aktivnost“. 

Uslijedile su prezentacije programa i mjera o mogućnostima financiranja i poticanja mikro, malih i srednjih poduzeća

S obzirom na mnoštvo vrlo korisnih informacija i podataka sve prezentacije s 2. Gospodarskog foruma Nova Gradiška 2019. biti će objavljene na web stranici Grada Nova Gradiška kako bi bile dostupne još većem broju poduzetnika, ali i onima koji će to tek postati.