Obilježena vrijedna 170. obljetnica novogradiške bolnice i 60. godina Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora

Rijetke su obljetnice koje po svom značaju mogu nadmašiti onu koju je u petak obilježila Gradska bolnica u Novoj Gradiški, koja djeluje u sastavu Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod.

U kronici novogradiške Bolnice su tri rata. Posebno je zabilježen Domovinski rat u kojemu su novogradiški liječnici, neposredno uz crtu bojišnice i pod granatama, zbrinjavali ranjene hrvatske branitelje, a uz to sve vrijeme rata i ratne opasnosti bili na usluzi civilnom stanovništvu.Ništa manja uloga nije bila i medicinskih sestara i djelatnika Bolnice.

Generacije novogradiških zdravstvenih djelatnika obilježile i 60 godina Hrvatskog liječničkog zbora Podružnice Nova Gradiška, 120 godina kirurgije, 60 godina interne i 50 godina pedijatrije.

Odjel za neuropsihijatriju ove godine puni 46 godina, kabinet za fizikalnu terapiju 44 godine, oftalmologija 37, odjel ginekologije 57 godina, bolnička ljekarna 65 godina, odjel za uho, grlo, nos 43 godine, transfuzija 56 godina, biokemijski laboratorij 59, a mikrobiološki laboratorij 67 godina, odjel za radiologiju 59 godina, odjel za anesteziju 34 godine…

O povijesti Bolnice i njenoj ulozi govorili su dr. Josip Kolodziej, predstojnik Gradske bolnice Nova Gradiška i zamjenik ravnatelja Opće bolnice dr. Josip Benčević Slavonski Brod, ravnatelj slavonskobrodske bolnice prim. dr. sc. Josip Samardžić, prodekan za međuinstitucijsku suradnju i razvoj prof. dr. sc. Radivoje Radić, dr. Slavica Konjević-Pernar, predsjednica Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora Nova Gradiška, voditelj internog odjela dr. Damir Japundžić i voditeljica Odjela pedijatrije dr. Dubravka Klobučar.

Na svečanosti su se nazočnima obratili i gradonačelnik Vinko Grgić, župan Danijel Marušić te u ime Ministarstva zdravstva dr. sc. Delfa Radić- Krišto, dr. med.

Bilo je riječi i o pripajanju Općoj bolnici “Dr. Josipa Benčevića” Slavonski Brod prije tri godine. Prvi korak prema povratu pravnog statusa bolnice, izrazili su nadu govornici, je i njezin sadašnji   formalno-pravni status Podružnice Gradska bolnica Nova Gradiška sa svim njezinim upravnim tijelima i odjelima.

Na svečanosti u Domu kulture su, među ostalima,bili i državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Dunja Magaš, ujedno i predsjednica Upravnog vijeća bolnice, saborski zastupnik Davor Vlaović, zamjenica novogradiškog gradonačelnika Vesna Đapić, gradonačelnik Novske Vlado Klasan, prim. dr. Ninoslav Leko, izaslanik predsjedika Hrvatske liječničke komore i predsjednik Županijske organizacije HLK, sadašnji i bivši liječnici i uposlenici bolnice, predstavnici braniteljskih i civilnih udruga, gospodarstvenici te drugi gosti i uzvanici.

Priznanje za vrijednu donaciju novogradiškoj bolnici dobila je Antonija Dakić-Donzallas. Donirala je sredstva za aparat za kardiovaskularnu dijagnostiku. Program su svojim glazbenim nastupom upotpunili učenici Glazbenog odjela gradske Osnovne škole “Mato Lovrak” i Vokalni ansambl “Lira”. Izuzetno vrijedan dokumentarni film o novogradiškoj bolnici za ovu je prigodu snimio  Novogradiščanin Alen Kocić, višestruko nagrađivan za svoje uratke i diljem svijeta.

 

Uratko o povijesti Bolnice u Novoj Gradiški

Opća bolnica Nova Gradiška dugih 170 godina piše povijest, te je za jedan od najmlađih gradova u Republici Hrvatskoj veliki ponos. Duga povijest ove bolnice ostavila je traga iz generacije u generaciju liječnika, sestara i drugog medicinskog osoblja, te građana Nove Gradiške i okolice u raznim društvenim prilikama.

Njezina daleka povijest seže još od 1846. godine kada je osnovana i počela s radom na periferiji grada u zgradi vojne pekarne, gdje su službe obavljali tzv. “ranarnici” jer nije bilo liječnika. Dogovorom između Nove Gradiške i požeške županije 1872. godine zdravstvo prelazi u NG, i to je godina prekretnica u razvoju zdravstva, te se pojavljuje prvi diplomirani liječnik dr. Aleksandar Nikolajević, a prije 120 godina i dr. Kosta Mladenović, koji je obnašao dužnost direktora novogradiške bolnice i kao kirurg trideset i jednu godinu. Godine 1932. dr. Šime Novosel na staru bolnicu nadograđuje kirurški odjel s jednom operacijskom dvoranom u kojoj su slijedećih 50 godina obavljane sve kirurške operacije. Završetkom obiju zgrada bolnice i većim priljevom mladih liječničkih kadrova, stvoreni su uvjeti za formiranje novih specijalističkih odjela, pa je i zdravstvena zaštita pučanstva postala još kvalitetnija. Ova bolnica je u svojoj povijesti odigrala veliku ulogu jer je bila baza za edukaciju stručnjaka, specijalista i stažista.

Ekspanzija zdravstvenih djelatnosti u gradu zahtjeva potrebu za proširenjem bolničkog prostora pa je tako putem samodoprinosa godine 1982. izgrađena najnovija zgrada novogradiške Opće bolnice, s većim brojem specijalista i stručnjaka.

Zlatno doba bolnice nastupa i povećanjem broja liječnika, koji su svojim stručnim radom postavili još davno europske standarde u zdravstvu. Bolnica vremenom poprima svoja današnja obilježja i pružala je, te još i dan danas pruža potpunu zdravstvenu zaštitu velikog dijela zapadne Slavonije. Opća bolnica Nova Gradiška sa sustavom društvenih i individualnih mjera i usluga, te nizom aktivnosti usmjerenih ka očuvanju i unaprjeđenju zdravlja svrstava se u sam vrh bolnica u Hrvatskoj.

Iznenada se 1991. godine novogradiška bolnica našla u vrtlogu ratnih strahota i nečuvenoj agresiji u kojoj su se događale ratne ozljede, pogibije među braniteljima i civilnim stanovništvom. Bolnica je u uvjetima stalnih napada radila bez zastoja i u potpunosti nadmašila i ispunjavala svoje dužnosti, unatoč tome što nije imala podrum kako bi se pacijenti i osoblje mogli barem djelomično zaštititi. Svi liječnici bolnice i doma zdravlja radili su na hitnom prijemu, iskazujući brzinu, znanje, prisebnost i hrabrost! Ranjenici su zbrinjavani i za vrijeme granatiranja i raketiranja grada, a znatan broj projektila pogodio je i zgradu bolnice u kojoj su bili operirani ranjenici. Vrlo vrijedna spoznaja je među ostalima i ta da zaposlenici bolnice nikada nisu pravili razliku među pacijentima bez obzira na nacionalnost. Nakon svega što se učinilo braneći novogradiški kraj od agresije i zbrinjavajući sve ranjenike na 5-6 kilometara od prve crte bojišnice, novogradiška bolnica nije dobila status ratne bolnice. Zahvalnice mnogobrojnih brigada hrvatske vojske dokazuju da je to nedvojbeno trebala dobiti. Koliko muke, krvi i suza se doživjelo tijekom 91. i 92. godine sve do primirja i priznavanja samostalne države Hrvatske od međunarodne zajednice. Kada se počelo zaboravljati ratne strahote, 1. svibnja 1995.godine dolazi do oslobađajuće akcije “Bljesak”. Sada kao ratni veterani spremni su za prihvaćanje prvih ranjenika i još su organiziraniji, spremniji i odlučniji nošeni velikim iskustvom prethodnog ratnog zbivanja. Sve funkcionira besprijekorno i dopiru vijesti i prva javljanja iz oslobođenih Okučana, a čuje se i pjesma u hodnicima opće bolnice Nova gradiška. Konačno je došao kraj ratnih strahota. Posljedice su bile velikih razmjera, kako uz veliki broj poginulih i ranjenih tako i uz velike materijalne štete. Djelatnici Opće bolnice NG dali su najveći doprinos cjelovitoj slici humanosti i hrabrosti struke.

Danas se u zgradi novogradiške bolnice nalaze specijalističke ambulante i odjeli, RTG i CT kabineti, hematološki, biokoemijski i mikrobiološki laboratorij, rodilište, operacijske sale, jedinica intezivnog liječenja, koji su nedavno obnovljeni i tehnički dovedeni na zavidnu razinu. Opća bolnica Nova Gradiška ima sve potrebno za uspješno obavljanje svojih dužnosti što je nebrojeno puta dokazala i dokazuje iznova svakodnevno, a nezanemariva informacija je i ta da pokriva iznimno veliko područje s velikim brojem stanovništa, te se nalazi na prometnoj relaciji autoceste gdje su nažalost često potrebne brze i stručne intervencije unesrećenima.

Zahvaljujući svom trudu i marljivom zalaganju djelatnika novogradiške Opće bolnice, te građana grada Nove Gradiške i šire okolice, smatra se da će ona ostati snažna regionalna bolnica i oslonac zdravstva zapadne Slavonije.