Obilježavanje 25. obljetnice Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

U organizaciji grada Nova Gradiška, Brodsko-posavske županije i općina novogradiškoga kraja, u subotu 14. siječnja,  svečano je obilježena 25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Na središnjem novogradiškom trgu, okupljanjem hrvatskih branitelja, a organizirale su ih  braniteljske udruge, dragovoljci i veterani Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, Udruga veterana 121. brigade Hrvatske vojske i Odbor za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, počeli su sadržaji obilježavanje 25. obljetnice jednog od najznačajnijih datuma u povijesti moderne hrvatske države. Počast poginulim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu odana je polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima te kod spomenika dr. Tuđmanu. Uz upaljene svijeće, minutu šutnje i molitvu okupljeni su se dostojanstveno  poklonili žrtvi hrvatskih sinova i kćeri za slobodu Domovine nam Hrvatske.  Učinili su to predstavnici grada Nova Gradiška na čelu s gradonačelnikom Vinkom Grgićem, izaslanstvo općine Rešetari na čelu s predsjednikom MO Rešetara Ivicom Sedlačekom, djeca i udovice poginulih hrvatskih branitelja, kao i  članovi braniteljskih udruga te predstavnici PP Nova Gradiška.

U ime Udruge veterana 121. brigade HV okupljenima se u šatoru u središtu grada obratio, predsjednik  Mato Modrić, potom u ime Odbora za obilježavanje obljetnica iz domovinskog rata  Adam Tomičić, potom i Josip Mikšić, ratni zapovjednik 121. brigade te gradonačelnik grada Vinko Grgić. Uz čestitke u povodu 25. obljetnice međunarodnog priznanja RH, kao prioritet istaknuta je potreba što češćeg okupljanja branitelja, druženje i zajedništvo, kao i činjenica da je slobodna, neovisna i međunarodno priznata RH nastala na temeljima  Domovinskoga rata, nesebičnoj žrtvi mnogih hrvatskih junaka koji su živote položili na Oltar domovine.

-Ako postoji kvalitetan program ili projekt itekako se možemo zajedno okupiti i Grad i Županija i općine, a to smo pokazali i ovim današnjim događanjem. Grad vodi brigu o hrvatskim braniteljima. O tome govore i djela. Nikada više sredstava branitelji nisu dobili nego u 2016. godini, a ove godine smo im iznose povećali još 10%. I nisu samo u pitanju sredstva nego i sadržaji. Ovo je jedan od njih koji se možda ne stavlja u tu grupu financiranja, ali smo sredstva osigurali i na dostojan i kvalitetan način obilježavamo ovu obljetnicu iznimno važnog trenutka za našu Domovinu. Ovaj datum kojega obilježavamo je veliki jer nas je tada priznao svijet i prihvatio u svoju obitelj- istaknuo nam je u razgovoru gradonačelnik Vinko Grgić.

 

Prvi “Grah fest”

Braniteljska udruga “Prijatelji rijeke Save” na središnjem gradskom trgu organizirala je prvi “Grah fest”– natjecanje u kuhanju graha koji su dijelili građanima. Okupilo se oko 20-ak ekipa, koje su pripremale grah. -Okupili smo veliki broj sudionika, bilo bi ih još više da nije bilo ovoga snijega. Ekipe iz Požege, Vukovara i Zagreba, nažalost, su odustale. Ali svejedno nas je puno. Ideja za održavanjem rodila se na jednom takvom natjecanju na kojemu sam sudjelovao u Pakracu. Upoznao sam s time gradonačelnika Vinka Grgića. Idealno se uklopilo u manifestaciju obilježavanja 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske, jer se na ovaj način ono odvija cijeli dan- naglasio je, među ostalim, Dinko Tokić i zahvalio svim sudionicima i građanima koji su se odazvali ovoj manifestaciji, koju je podržala i TZ grada NG.

Na čelu ocjenjivačkog suda prvog “Grah festa” bio je Mario Latal, a  zadatk im nije bilo ni malo lagan.  Ipak, prema ocjenama,  najbolji grah skuhala je ekipa “Savski lađari” iz Rugvice, drugo mjesto osvojili su kuhari DVD-a “Ljupina”, a treći najbolji grah skuhala je ekipa iz Udruge “Prijatelji rijeke Save”.

Program je nastavljen i u večernjim satima, velikim koncertom Miroslava Škore i  TS “Bekrije”. Sve se održavalo u velikom šatoru u središtu grada, a ulaz je bio  slobodan.

no images were found