Noć muzeja u novoobnovljenom Gradskom muzeju Nova Gradiška

Dvanaestoj manifestaciji “Noć muzeja” , koja  je i ovoga puta pokazala kako u Muzejima može biti itekako zabavno i poučno, pridružila se i ove godine i Nova Gradiška. Bila je posvećena velikim glazbenicima.

Po prvi puta sadržaji su održani u novoobnovljenom Gradskom muzeja. Postojeća retrospektivna izložba 50 godina slikarstva Tomislava Petranoviža-Rvata dopunjena je njegovim ciklusom “Amadeus”, a upriličene su i dvije radionice kojima je pokazano kako umjetnost nema granica.

Okupljenima je riječi dobrodošlice uputila dr. Marija Mihaljević, ravnateljica Muzeja te izrazila zadovoljtsvo što se ove godine Noć muzeja, po prvi puta nakon 9 godina odvija u primjerenom prostoru. Podsjetila je kako su i dosadašnjih godina organizirali ovakve sadržaje i zahvalila svima kojima su ih tom prigodom “udomili”.

O ciklusu “Amadeus” govorio je Silvije Petranović, sin Tomislava Petranovića te istaknuo kako je njegov otac naslikao 12 Amadeusa od čega se jedan nalazi u Predsjedničkim dvorima, a 11 u Gradskom muzeju Nova Gradiška. Radi se o  grafičkim mapama “Amadeus Amadeus” koje su nacrtane gvašem te o uljima. -Danas slavimo Amadusov rođendan, a ovi radovi moga oca nastali su uz 250 obljetnicu ovoga velikoga glazbenika. I upravo ga je na to inspirirala ljepota njegove vječne glazbe u kojoj i večeras imamo priliku uživati-rekao je, među ostalim Silvije Petranović, poznati filmski redatelj. Postav ove izložbe potpisuje uz Silvija Petranovića i Miroslav Pišonić, kustos Muzeja i konceptualni umjetnik.

Uz izložbu, organizirane su i dvije radionice simboličnoga naziva  “Bez granica I i II”. Prva je unutar likovnog izražavanja uspostavila  dijalog između slikarstva i kiparstva. – Petranovićev prepoznatljiv “potpis”- stilizirano bilje, koji se proteže kroz gotovo čitavo njegovo slikarstvo prikazano je kao monumentalni, nadrealni mobili koji levitiraju u prostoru Galerije. Oni svojom pojavnošću i pokretljivošću prizivaju kod promatrača smirenje i ljudsku uravnoteženost koja nam svima u ovo užurbano vrijeme nedostaje. U radionici su sudjeIovali učenici novogradiške Gimnazije. I druga  propituje tvrdnju da umjetnost ne poznaje granice. Ovoga puta Mozartove skladbe u različitim izvedbama korištene su kao podloga za interpretaciju crtežom, u čemu su mogli sudjelovati svi posjetitelji, a svoje dojmove nastale slušanjem ove bezvremenske  glazbe pretočiti u crtež -istaknuo je, među ostalim, Miroslav Pišonić.

Izložbu i Noć muzej otvorio je gradonačelnik Vinko Grgić i tom prigodom naglasio kako je i ovo kulturno događanje dokaz da grad živi. -Bitno je da se nešto događa, da “dišemo” kulturu i omogućimo svakoj osobi i udruzi koja se kreativno izražava da pokaže svoje radove. Uskoro nas očekuju nove dobre stvari, uređenje prostora u zgradi gradske uprave u Ulici K.Dieneša, koji će poslužiti kulturnim događanjima i za naše mlade i za sve kreativce, a za 20-ak dana potipisivat ćemo ugovore za projektiranje “Muzeja granice” – naglasio je, među ostalim Vinko Grgić. I ovogodišnjom Noći muzeja Nova Gradiška je stala uz bok velikim sredinama.

no images were found