“Muzeji u loncu”

Jedinstvena je  izložba  otvorena 24. veljače  u Gradskom muzeju Nova Gradiška, koji se također pridružio projektu kojega je prije pet godina pokrenuo  Gradski muzej Požega, a  pridružila se i Muzejska udruga istočne Hrvatska.  Cilj je  sustavno istraživanje tradicijskih jela Slavonije, Baranje i Srijema, dokumentiranje pripreme i rekonstrukcije 38  gotovo zaboravljenih jela, te pokretnom izložbom “Muzeji u loncu” zabilježiti ono čime se doista možemo ponositi. Poanta je u tome da je svako tradicijsko jelo savršen medij kojim se može ispričati dio običaja i povjesnog konteksta i time svakako pomoći u promociji istine o bogatoj i vrijednoj prehrambenoj tradicijskoj baštini Hrvatske.

Uz izložbu i katalog, u vlastitoj produkciji je snimljen istoimeni dokumentarni film koji široj javnosti kroz lokalne televizije i putem interneta kroz projekt, na duhovit način predstavlja nematerijalnu kulturnu baštinu kroz 38 nepoznatih tradicijskih jela upućujući na njihovu moguću ugostiteljsku primjenu, skrećući ujedno pozornost i na svih 16 muzeja regije.

Okupljenima je riječi dobrodošlice uputila ravnateljica Gradskog muzeja NG dr. Marija Mihaljević i tom prilikom,zahvaljujući kolegama iz Gradskog muzeja Požega, među ostalim,rekla:”Želim i dalje da nastavimo sadržaje u dobrom duhu i za dobro Nove Gradiške i sve one koji NG dobro žele. Izuzetno mi je drago što je izložba  i u našem Muzeju, koji je poslije devet godina obnovljen i otvorio svoja vrata. Uz Požegu i grad NG se pridružio ovom projektu u želji da  i na ovaj način potaknemo sačuvati nešto od nematerijalne kulturne baštine naše Slavonije.Posebno zahvaljujem kolegici višoj muzejskoj savjetnici Vesni Kolić-Klikić i kolegi Miroslavu Pišoniću koji su skrenuli pozornost na jedinstvena jela u našem kraju, Cerniku (ćuptete) i Davoru (dimljena riba) i tako i GMNG utkali u ovaj jedinstven projekt u Hrvatskoj. Dovoljno nas je i želimo i hoćemo te nastojimo istraživačkim radom pokazati kako se može upornim i sustavnim radom sačuvati tracijske vrijednosti za budućnost. U pripravljanju jela s područja Cernika sudjelovao je i HPD “Tomislav”, a  svaki muzej je predstavljen s dva panoa. Naš s cerničkim ćuptetima i ribom iz Davora. Sve je popraćeno video m od oko 45 minuta i nadam se da je ovo način da potaknemo i druge da nam se pridruže”.

A evo i riječi ravnateljice Gradskog muzeja Požega Maje Žebčević Matić:” Došli smo s jednom pozitivnom pričom koji ima perspektivu, a tradicija i baština, doista je imaju. Gradski muzej Požega  pokrenuo je ovaj projekt sa željom da ta zaboravljena, tradicijska jela na neki način probamo kapitalizirati. Muzeji žele biti koristan dio zajednice i ukazati svojim istraživanjem na nešto što je doista veliki potencijal. Kada smo krenuli po našem požeškom kraju istraživati jela, shvatili smo da toj priči nema kraja. Poanta ovog našeg projekta je upravo ta da svako ovo jelo ima svoju priču, a danas priča sve prodaje.Svako ovo prezentirano zaboravljeno jelo naprosto vas tjera da slušate o običajima i prošlosti, povijesnom kontekstu i zašto ona ne bi bila emisari na tanjuru u nekakvoj turističkoj budućnosti naše Slavonije. Jako je teško privući turiste u naš kraj, stoga mislimo da bi ova priča s jelima mogla i privući turiste”.

Otvorenju izložbe bio je nazočan i predsjednik Hrvatskog pjevačkog društva Tomislav Đuro Vuk, a izložbu je otvorio gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

-U posljednjih petnaestak dana ovo je treća izložba u našem gradu i to je odlična stvar. Na tom je tragu i večerašnja izložba o zaboravljenim jelima. Ovo je jedan od najboljih načina kako prezentirati tradiciju i privući turiste na naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva. I to je način kako oživjeti naš kraj i pokrenuti razvoj, stoga hvala inicijatorima izložbe i ovoga projekta što su nam ju prezentirali – rekao je, među ostalim gradonačelnik Grgić.

-Za razliku od izložbe Muzeji u loncu, koja fotografijama jela i kratkim informativnim legendama pokušava upozoriti na veći dio običajno-povijesnog konteksta u kojemu se se ona pripremala, blog Muzej u loncu, virtualni muzej ovog malog, ali važnog dijela nematerijalne kulturne baštine, nastoji posjetitelje upoznatii s kazivačima kao živućim prenositeljima iskustava pripreme, te s muzealcima, mahom vrijednim etnologinjama s kojima smo zajedno radili na predlaganju, odabiru jela, kao i organizaciji terenskog prikupljanja podata te snimanja procesa pripreme 38 različitih vrtsa jela- istaknuto je u uvodu pratećeg kataloga ove putujuće izložbe.

no images were found