MJESEC FRANKOFONIJE U DOMU KULTURE

Ožujak je već tradicionalno Mjesec Frankofonije koja se službeno slavi 20. ožujka na Međunarodni dan Frankofonije i obilježava se u različitim zemljama u kojima se govori francuski ili postoje francuski instituti. Francuski institut u Hrvatskoj osnovan je 1921. godine te već više od 100 godina radi na promociji francuske kulture i jezika u Hrvatskoj kao i na promociji znanosti i visokog obrazovanja.

Ove godine prikazujemo tri nova filma: dobitnika nagrade za najbolju režiju na festivalu u Cannesu, hvaljeni film Okus ljubavi, ujedno i francuski kandidat za nagradu Oscar. Obiteljski film Mačak Ru te dokumentarni film Mala tužna djevojka u kojem nastupa glumačka diva Marion Cotillard, a koji je ušao i u službenu selekciju filmskog festivala u Cannesu.
Filmovi se prikazuju u suradnji s Francuskim institutom i Mjesecom Frankofonije.

PONEDJELJAK, 11. 3. U 19:30 – Okus ljubavi (The Taste of Things)
Tran Anh Hung / Francuska / 135 min /2023. – romantična drama

Godina je 1885., a Eugenie je kuharica bez premca koja posljednjih dvadeset godina radi za slavnog gurmana Dodina. Kako vrijeme prolazi, njihova strast prema gastronomiji te obostrano divljenje koje osjećaju jedno prema drugom pretvorilo se u romantičnu vezu. Zbog njihove sjajne kemije, svako sljedeće jelo koje Eugenie priprema ukusnije je i originalnije od prethodnog što izaziva zbunjenost čak i kod svjetski najpoznatijih kuhara. No, Eugenie iznimno cijeni svoju slobodu i nikada se zapravo nije željela udati za Dodina. I upravo će zbog toga Dodin odlučiti napraviti nešto što nikada prije nije: on će početi kuhati za nju.
Dobitnik nagrade za najbolju režiju na festivalu u Cannesu.
Francuski kandidat za nagradu Oscar 2024.

UTORAK, 12. 3. U 12:00 – Mačak Ru (A Cat’s Life)
Guillaume Maidatchevsky / Francuska / 83 min / 2023. – obiteljski, avanturistički, drama

Mlada djevojčica Clemence i njezin prugasti mačak Ru odlaze iz Pariza provesti školske praznike na selo. Stigavši na odredište Ru ubrzo otkriva potpunu slobodu u prekrasnoj prirodi, ali i opasnosti života daleko od grada. Tijekom jednog od njegovih lutanja, Ru upoznaje Caline, bijelog mačića koji mu ubrzo postaje prijateljem, ali i velikog risa koji obitava u šumi u potrazi za sljedećim plijenom. Uskoro Ru sve više zavoli život u divljini, a kada dođe vrijeme da se Clemence vrati kući u Pariz, Ru će morati odlučiti želi li se vratiti s njom ili ostati sa svojim novim prijateljima…
UTORAK, 12. 3. U 16:30 – Mala tužna djevojka (Little Girl Blue)
Mona Achache / Francuska / 95 min / 2023. – dokumentarni

Nakon smrti svoje majke, redateljica Mona Achache otkriva tisuće majčinih fotografija, pisama i snimaka, ali te zakopane tajne njezin nestanak čine još većom enigmom. Kroz moć filma i ljepote inkarnacije, ona svoju majku ponovno oživljava te kreće na putovanje kako bi otkrila tko je zapravo bila njezina majka…
Tri nominacije za francusku nagradu Cesar uključujući i za najbolji dokumentarni film!
Službena selekcija filmskog festivala u Cannesu!