Memorijalni maraton Nova Gradiška – Kruševo u spomen na Tošu Proeskog

Deveta obljetnica tragične smrti Toše Proeskog obilježena je i ove godine 14. listopada kod novogradiške Elektrotehničke i ekonomske škole. U 17 sati krenuo je 900 km dug maraton koji povezuje Novu Gradišku i Kruševo, rodni grad Toše Proeskog.

Prethodilo mu je odavanje počasti kod Spomen obilježja. Tom prigodom zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić uputila je gostima, u ime grada i gradonačelnika Vinka Grgića te u osobno ime, riječi dobrodošlice i rekla slijedeće: “Većina nas pamti gdje su bili i što su radili kada je odjeknula vijest o smrti Toše Proeskog, a devet godina kasnije, on je i dalje među nama – svojim pjesmama i naslijeđem koje nikada neće umrijeti. Toše je povezao Novu Gradišku i Kruševo, Hrvatsku i Makedoniju i sigurna sam da se njegova duša raduje našemu prijateljstvu. Evo i izaslanstvo grada Nova Gradiška na čelu s gradonačelnikom Vinkom Grgićem i rukometni veterani sada su u Makedoniji i tako istodobno i zajedno u Makedoniji i našemu gradu obilježavamo obljetnicu njegove tragične smrti. Toše je bio veliki glazbenik i humanitarac.

“Ljubav, tolerancija i to da svoj život živimo kao da ćemo živjeti milijun godina, to nas činu ljudima”- rekao je jednom prilikom. Usprkos velikom uspjehu, ostao je skroman. A to i jest vrlina velikih ljudi. Toše je bio i ostao veliki čovjek. Toše Proeski ostaje trajna poveznica naših gradova i naše dvije zemlje. U našim srcima je zauvijek!”

Tereza Grgić s Odjela za patologiju Gradske bolnice Nova Gradiška, koja je i organizirala prve susrete Makedonaca i Novogradiščana, prisjetila se velikoga truda tadašnjega Veleposlanika Republike Makedonije u Hrvatskoj, a bio je to Dančo Markovski. Proširena je suradnja i preko rukometnih veterana Nove Gradiške i Makedonije, a ove je godine u izaslanstvu grada NG u Makedoniju, uz sportaše i predstavnike TZ kao i drugih institucija i ustanova, otputovao i novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić. – Vjerujemd da će ovogodišnji susret u Makedoniji produbiti ovo prijateljstvo te da će se uspostaviti i neke veze i suradnja i na gospodarskom planu-rekla nam je, među ostalim, Tereza Grgić, a isto potvrdila i zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić.

U ime Tošinih poklonika svake godine na odavanju počasti sudjeluje i Stela Prislan Fujs. Dirljivim se riječima zahvalila Gradu i svim ljudima koji ne zaboravljaju Tošu te istaknula kako se svake godine na vrlo dostojanstven način u NG obilježava ova obljetnica.

U Memorijalnom maratonu “Toše Proeski” sudjeluje 10 maratonaca, članova nekoliko Atletskih klubova iz Makedonije, a prije samog starta. u njihovo ime, Naum Kapričevski naglasio je kako je bol za Tošom svake godine sve veća, ali kako će u srcima i sportaša i stanovnika Makedonije trajno živjeti. -Trčeći maraton prisjećamo se ovog velikog čovjeka, glazbenika, humanitarca, pa i zapjevamo njegove pjesme- rekao nam je.