Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Povodom Svjetskog dana invalida, koji se svake godine obilježava 03. prosinca, u Gimnaziji Nova Gradiška održana je prezentacija projekta GIS, namijenjenog invalidima. Riječ je o kartiranju Nove Gradiške i utvrđivanje pristupačnosti kretanja osoba s tjelesnim invaliditetom.
Projekt je predstavila voditeljica projekta, prof. geografije Đurđica Eržić, kao i suradnici u projektu, prof. psihologije Koraljka Hausnet-Lasović te učenici drugih razreda Ida Margetić, Noah Rossi, Marin Krmpotić.
Terenskim istraživanjem, fotografiranjem i postavljanjem materijala u GIS – računalni sustav sposoban za integriranje, spremanje, uređivanje, analiziranje i prikazivanje geografskih informacija, nastala je tematska karta koja prikazuje pristupačne lokacije osobama s invaliditetom u Novoj Gradiški: ugostiteljskim objektima, obrazovnim, kulturnim, upravnim i zdravstvenim ustanovama, rekreacijskim zonama, frizerskim salonima i trgovinama.
Učenici su tijekom prošle nastavne godine anketirali stanovnike Nove Gradiške s tjelesnim invaliditetom i bez njega, o mogućoj mobilnosti u našem gradu, izrađivali su digitalne plakate povodom Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom i Međunarodnoga dana djece kako bi senzibilizirali javnost za osobe s invaliditetom.
– Čestitamo učenicima i njihovim profesorima na odličnom projektu. Poseban je iz više razloga, inovativan je i koristan. Sigurno je bilo zanimljivo raditi na njemu, istraživati i surađivati s našim sugrađanima. – istaknuo je Marko Ćosić, stručni suradnik iz Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Nova Gradiška. Prezentaciju je pratila i Vera Jurić, također suradnica u Odsjeku za društvene djelatnosti Grada Nova Gradiška.
Kartu i projekt možete pogledati na poveznici 👉🏻 https://cutt.ly/11ReGwu
Tekst i foto: Gimnazija Nova Gradiška