MEĐUNARODNI DAN MUZEJA u Gradskom muzeju Nova Gradiška

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA u Gradskom muzeju Nova Gradiška

Gradski muzej Nova Gradiška poziva sve da u srijedu, 18. lipnja, u 14 sati dođu na otvorenje gostujuće izložbe Instituta za arheologiju i Arheološkog muzeja u Zagrebu naziva Djetinjstvo u davna vremena.

Autori izložbe su dr.sc. Daria Ložnjak Dizdar s Instituta za arheologiju i dr.sc. Ivan Drnić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, dok je autor postava izložbe Slađana Latinović iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Uz ovu izložbu, posjetitelji će moći pogledati pogledati još tri – jednu iz fundusa Galerijskog odjela muzeja upriličenu povodom pete obljetnice smrti zavičajnika Josipa Pintarića – Puce i dvije gostujuće izložbe Hrvatskog školskog muzeja naziva Učiteljice i učitelji u Hrvatskoj 1849.-2009. i Školski dokumenti Arhivske zbirke Hrvatskog školskog muzeja.

RASPORED DOGAĐANJA:
7 DO 19 SATI – RADNO VRIJEME MUZEJA NA MEĐUNARODNI DAN MUZEJA
14 SATI – OTVORENJE GOSTUJUĆE IZLOŽBE DJETINJSTVO U DAVNA VREMENA
15 SATI – LIKOVNO-EDUKATIVNA RADIONICA

O IZLOŽBI:
O djetinjstvu u davnim vremenima znade se malo. Način života djece, interakcija između djece, okoliša i svijeta odraslih, izazov su u istraživanju prošlosti djetinjstva. Arheologija djetinjstva nudi brojne mogućnosti proučavajući arheološke kontekste i materijalne ostatke u kojima su zabilježeni tragovi djece i dječjih aktivnosti sa svrhom što potpunijih odgovora na pitanja o zdravlju i prehrani djece, društvenom statusu prema dobi i rodbinskim vezama, njihovoj svakodnevnici i odnosu prema zavičaju u kojem su živjela. Neki od izloženih predmeta povezanih s djecom pronađeni su na nalazištu Dolina na Savi u novogradiškom kraju.