MARATON KRATKOMETRAŽNOG FILMA

PROGRAM ZA DJECU

MALI EUROPSKI MARATONCI – cca 42 min

SRIJEDA, 14. 12. U 10:00 SATI – ULAZ BESPLATAN, SAMO ZA ORGANIZIRANE SKUPINE

  1. Proljeće se uvijek vraća (Alicia Núñez Puerto, Spain 2021.) 10’39”
    Priča o baki Margari i njezino četvero unučadi. Priča o onima koji su otišli, ali i onima koji su ostali.
  1. Promjenjiva geometrija (Marie Brune De Chassey, Belgium 2015.) 4′
    Djeca i životinje mijenjaju stanja ilustrirajući kako osjetiti vlastito tijelo, kako ga vide drugi i kako ga sami doživljavamo.
  1. Počinje proljeće (Udo Prinsen, The Netherlands 2012.) 5′
    Ritam bubnjanja dvaju djetlića pokreće šareno proljeće.
  1. Krtica s Mjeseca (učenici 4. razreda srednje škole, pod vodstvom mentora Laure Gonçalves, Alexandre Ramires, Leonor Pacheco and Dimitrija Mihajlovica, Portugal 2022.) 3′
    Znatiželjna krtica istražuje svijet oko sebe.
  1. Sfinga i ptica (Mathieu Labaye & Hannah Letaïf, Belgium 2016) 6′ – Sfinga i ptica
    Natjeravanje sfinge i ptice.
  1. Do Mjeseca (Johann Etrillard, Belgium 2018.) 8′
    Čovjeku očaranim mjesecom koji nikada ne napušta svoje ronilačko odijelo svakodnevni će se život okrenuti naglavačke kada upozna malog dječaka.
  1. Sanjaj i poleti (Giedrė Narušytė Boots, Lithunaia 2021.) 6′
    Sićušna gusjenica udobno drijema u društvu prijatelja mačića. Probudi je razigrano klupko vune. Zadirkujući je i škakljajući, klupko će probuditi gusjeničin san da poleti. Gusjenica krene za klupkom u vrt i tamo se zajedno s mačićima zabavljaju i glupiraju. Na kraju ih klupko vune odvede na sablasno mjesto puno paukova. Njihovo prijateljstvo nadvladava strah od tame i pretvara se u čaroliju. Slijedi svoje snove i vinut ćeš se u visine.

 

MALI DOMAĆI MARATONCI – cca 70 min

ČETVRTAK, 15. 12. U 10:00 SATI – ULAZ BESPLATAN, SAMO ZA ORGANIZIRANE SKUPINE

  1. Crvena jabučica (Ana Horvat, 2018.) 8’
    Računalna animacija, izrezivanje, boja, obiteljski, film za djecu
    Posvojena djevojčica objašnjava kako obično nastaje obitelj. Ali obitelji nastaju na razne načine. Priča nam i o nastanku svoje obitelji, koja je posebna. Nakon što su se vjenčali, njezini roditelji ne mogu začeti dijete. Zaključe kako se ono već negdje rodilo te kreću u potragu.
  1. Tonka će sutra (Morana Dolenc, 2021.) 6’30”
    2D, film za djecu
    Tonka voli odgađati stvari za sutra. Bilo to pisanje zadaće, šetnja psa, pospremanje igračaka, sasvim je svejedno, jer koji god zadatak Tonka treba izvršiti, pronaći će način da ga odgodi za sutra. A sutra će ga odgoditi za prekosutra. Zato je dobila Sutriće, koji napadaju djecu koja sve ostavljaju za sutra.
  1. Koyaa – Razigrani autić (Kolja Saksida, 2017.) 2’45” – manjinska koprodukcija HR i Sl
    Stop animacija, boja, film za djecu
    Pospremajući kuću, Koyaa nagazi na autić. Autić se sakriva iza predmeta, spretno izmičući Koyinim namjerama da ga uhvati, što ovome prouzroči mnogo teškoća.
  1. Prošlo je s kišom (Siniša Ercegović, 2018.) 14′
    Računalna animacija, 2D, boja, film za djecu
    Film je osmišljen kao oda ljubavi i prijateljstvu, odnosno kao protuteža današnjim društvenim vrijednostima i obrascima življenja.
  1. Krila za krokodila (Ivana Guljašević Kuman, 2018.) 5′
    Izrezivanje, crtež, 2D, boja, film za djecu
    Krokodil je bio tužan jer nije imao krila poput zmaja. Jedne noći njegovi prijatelji odlučili su mu napraviti vlastiti par krila. Kada imamo prijatelje, imamo sve.
  1. Bijela vrana (Miran Miošić, 2018.) 9′
    Boja, film za djecu
    Mala bijela vrana ne uklapa se u svoje jato crnih vrana. Zbog različitosti je često predmet čuđenja i ismijavanja. Međutim, kada se okoliš u kojem žive zbog zagađenosti promijeni, mala bijela vrana pomaže jatu pronaći bolje mjesto za život.
  1. Prvi korak (Petra Kožar, 2019.) 9’50”
    Boja, debitantski, film za djecu
    Maleni stvor Plupko živi na velikom stablu i još nikada nije pokušao sići. Jednog jesenjeg dana odluči to promijeniti. No kada pokuša stupiti na tlo, iz njegove sjene iznikne šaputavi duh straha, koji ga odgovara od nauma. Šuma najednom poprimi strašan i prijeteći izgled, te Plupko pobjegne natrag u svoju duplju.
  1. Vrlo mokra noć u muzeju (Milan Trenc, 2018.) 4′ – manjinska koprodukcija HR i CA
    2D, boja, film za djecu
    Žureći na posao u Američkom prirodoslovnom muzeju, noćni čuvar Hector zaboravi zatvoriti slavinu, i slučajno poplavi cijeli New York. Kada muzejski izlošci ožive, plavetni kit i divovska lignja odvlače muzej prema oceanu. Hectorova kći Melissa priskače mu u pomoć.
  1. Ježeva kuća (Eva Cvijanović, 2018,) 10′ – manjinska koprodukcija HR i CA
    Lutka film, film za djecu, stop-animacija, boja
    U bujnoj i raskošnoj šumi jedan vrijedan jež naučit će tri šumska razbojnika – vuka, medvjeda, divlju svinju, ali i lukavu liju – da na svijetu nema mjesta poput doma.

 

PROGRAM ZA ODRASLE

DOMAĆI MARATONCI 1 – cca 85 min

SRIJEDA, 14. 12. U 13:00 SATI – ULAZ BESPLATAN!

  1. Manivald (Chintis Lundgren, 2017.) 13’
    Animirani film, crtež na papiru, 2D, boja
    Manivald je neiskusan lisac koji živi pod budnim okom svoje zaštitnički nastrojene majke. Iznenadni kvar perilice za rublje, i to baš na Manivaldov 33. rođendan, u njihov će život uvesti neobičnog majstora, seksi mladog vuka Toomasa. Susret ubrzo preraste u ljubavni trokut i stvari izmaknu kontroli.
  1. Ja sam svoj život posložila (Sonja Tarokić, 2012.) 26’52’’
    Igrani film, boja
    Kada se sanja o životu iz sapunica, tada je trenutak da uskoči sestra! Željkina mlađa sestra Silvija moli je da kod nje prenoći jer je njihova majka upravo pročitala besraman blog koji piše s najboljom prijateljicom Danicom. Idućeg jutra, iako je živciraju Silvijini i Daničini mamurluci, Željka ih vodi sa sobom na posao, u televizijski studio gdje radi kao vizažistica. Dok se spremaju na povratak kući i suočavanje s majkom, sestre razmjenjuju bisere životne mudrosti.
  1. Arka (Natko Stipaničev, 2020.) 14’40’’
    Animirani, debitantski, 3D, 2D, boja
    Veličanstveni prekooceanski kruzer plovi morem.
  1. Mjesto odakle vam pišem pisma (Nikolina Bogdanović, 2018.) 9′
    Dokumentarni, eksperimentalni
    Pedesetih godina bakina se sestra s mužem seli u Njemačku. Fotografije koje šalje dokumentiraju njihov novi život na Zapadu.
  1. Lovebox (Ivan Turković-Krnjak, 2018.) 1492599
    Igrani film
    Ljeto u gradu. Dosadno je i vruće. Ja sam usamljen. Tebi fali ljubavi. Ne poznajemo se, ali koristimo istu aplikaciju. Možda nam se posreći?
  1. Real Boy (Irena Jukić Pranjić, 2021.) 6’35’’
    Animirani film, klasična animacija, 2D
    Mlada djevojka opsjednuta je likom Jamesa Bonda. Bondovski tip muževnosti projicira na muškarce koje upoznaje u stvarnom životu, uživajući u raskoši vlastite mašte. Štiteći svoju fantaziju od realnosti, uskraćuje si mogućnost da romansu kakvu priželjkuje doživi u stvarnom životu.

 

DOMAĆI MARATONCI 2 – cca 85 min

ČETVRTAK, 15. 12. U 13:00 SATI – ULAZ BESPLATAN!

  1. Biciklisti (Veljko Popović, 2018.) 7’20”
    Animirani film, 2D
    Biciklistička sezona je u velikoj završnici. Tijekom posljednje utrke dvojica biciklista na vrhu ljestvice bore se ne samo za trofej nego i za naklonost dame i ispunjenje svojih erotskih fantazija. U međuvremenu, mali mediteranski grad priprema se za dolazak prekooceanskog broda i njegova kapetana.
  1. Da je kuća dobra i vuk bi je imao (Hana Jušić, 2015.) 25′
    Igrani, psihološka drama, studentski
    Sandra je pretjerano osjetljiva djevojka koja ponekad ne može razlučiti stvarnost od svojih neobičnih fantazija. Na rođendanskoj proslavi svoga muža prisiljena je provesti dan s njegovom obitelji, koja je ne prihvaća. Pod njihovim okrutnim povećalom Sandra postupno gubi doticaj sa stvarnošću.
  1. Vučje igre ( Jelena Oroz, 2015.) 4’44”
    Animirani film, 2D
    Tri vučića zajedno provode kasno poslijepodne. Priča otkriva kako su završili sami.
  1. Prazni sati (Mate Ugrin, 2019.) 11′
    Dokumentarni, eksperimentalni, manjinska koprodukcija, studentski
    Migrantski radnici jednog brodogradilišta provode dane u krugu samačkog hotela na Jadranu. Navečer, jedan od njih uputi se do grada.
  1. Sve te zezancije u mom trbuhu (marko Dješka, 2020.) 13’19’’
    Animirani film
    Prolazeći kroz tranziciju iz muškog u ženski rod/spol, Matia pokušava pronaći iskrenu intimnu vezu s heteroseksualnim muškarcem
  1. Ljepotan (Saša Ban, 2013.) 15’
    Igrani film
    Snimanje reklame može biti zamorno, pogotovo ako si statist. Majin je posao brinuti se o statistima, a ima i jedan neugodan zadatak: sortirati ih prema izgledu – dakle lijepe naprijed, bliže kameri, ružne otraga. Da bi stvari bile još gore, među njima je i njen novi dečko Mladen. Mladen se nikada nije smatrao ljepotanom…
  1. Simulacra (Ivana Bošnjak, Thomas Johnson, 2014.) 8’40’’
    Animirani film, lutka-film, stop-animacija
    Koja je slika prava: ona koja nas promatra s one strane ogledala ili ova ispred njega? U hodnicima iluzija, simulakrumima iza stakla, protagonist će morati otkriti gleda li u stranca ili skriveni dio sebe.

 

DOMAĆI MARATONCI 3 – cca 88 min

PETAK, 16. 12. U 13:00 SATI – ULAZ BESPLATAN!

  1. Zvir (Miroslav Sikavica, 2016.) 15’
    Igrani film
    Lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na obali pretvara se u komplikaciju za bagerista iz zaleđa koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan ali prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka.
  1. Život s Hermanom H. Rottom (Chintis Lundgren, 2016.) 11’6”
    Animirani film, manjinska koprodukcija, crtež na papiru, klasična animacija, 2D, boja
    Herman H. Rott, štakor i panker, samuje u neredu svog stana. Jednoga dana umiljata malograđanska mačka ugleda pijanog Hermana kako se vraća kući. Smjesta zaključuje da je vrlo šarmantan te se useljava u njegov stan – bez pitanja.
  1. Sve, još uvijek, u orbiti (Dane Komljen, James Lattimer, 2016.) 23’
    Dokumentarni film, eksperimentalni
    Sve, još uvijek, u orbiti povezuje dva naoko nepovezana momenta u izgradnji Brasílije: san talijanskog sveca Don Bosca kojim se opravdavalo stvaranje novog brazilskog glavnog grada i maleni gradić koji su izgradili radnici koji su gradili megalopolis i u kojemu su sa svojim obiteljima živjeli. Kako opravdati grad nastao na temelju sna i koji dijelovi njegove gradnje ostaju nevidljivi? Odgovor leži negdje između bajke i dokumentarnog filma.
  1. Stranac u mojoj glavi ( Petra Balekić, 2017.) 4’27’’
    Animirani film, studentski, kompjuterska animacija, 2D
    Film je autoričin pokušaj rekonstrukcije Camuseva Stranca, romana koji je čitala prije dvanaest godina. Sjećanje se s vremenom svelo na atmosferu i fragmente, kojima redateljica u filmu pokušava dati kontekst kako bi se što više približila izvornoj radnji.
  1. Siguran let ( Aldo Tardozzi, 2017.) 24′
    Igrani film, drama, komedija
    Zdravko i Višnja organiziraju put u Australiju za cijelu obitelj. Uplašeni učestalim vijestima o otmicama i avionskim nesrećama, odlučuju podijeliti obitelj u dva aviona. Odjednom nastaje burna rasprava oko toga tko će putovati s kim, a na vidjelo izlaze obiteljske nesuglasice.
  1. White Trash (Sunčica Ana Veldić, 2017.) 11’36’’
    Dokumentarni film
    U magleno zimsko jutro zagrebačko smetlište Jakuševac nudi distopijsku sliku pustoši koju remete radni strojevi, galebovi i poneki čovjek.
  1. Soba (Ivana Jurić, 2011.) 5’
    Animirani film, stop-animacija
    U hotelskoj sobi žena (lutka) čeka poziv svog ljubavnika (lutak). Njegov dolazak i seks za nju su poput rituala koji ju odnose u lebdeće i ugodno stanje svijesti. Ona se otvara muškarcu putem seksa, dok muškarac/lutak sve to doživljava kao pražnjenje nakon kojeg nestaje poput dima. Lutka razočarana i povrijeđena ostaje sama u praznoj sobi.

 

DOMAĆI MARATONCI 4 – cca 85 min

PONEDJELJAK, 19. 12. U 13:00 SATI – ULAZ BESPLATAN!

  1. Cockpera (kata Gugić, 2020.) 4’34’’
    Animirani film, studentski, 2D animacija
    Obična borba pijetlova.
  1. Otac (Ivan Bogdanov, Asparuh Petrov, Dmitry Yagodin, Rositsa Raleva, Moritz Mayerhofer, Veljko Popović, 2012.) 16’30’’
    Animirani film, manjinska koprodukcija Otac je animirano-dokumentarni film koji na duhovit i istovremeno bolan način progovara o intimnom odnosu oca i djeteta u vrijeme drastičnih promjena i velike društvene tranzicije.
  1. Teleport Zovko (Predrag Ličina, 2013.) 17′
    Igrani film, znanstvena fantastika
    Nakon toliko vremena
    Nakon toliko čekanja
    Konačno i kod nas
    Konačno i u Hrvatskoj
    Teleport Zovko!
    Budite za četiri sekunde na bilo kojoj destinaciji Lijepe naše…
  1. Amnezijak na plaži (Dalibor barić, 2013.) 23’45’’
    Eksperimentalni film, izrezivanje/kolaž
    Bliski susret sa životom možda se čini kao neobičan i izvanredan događaj, ali zapravo se može dogoditi bilo kome. Zašto biti obilježen svojim fiksnim, nepromjenjivim identitetom kao da nikada nećemo djelovati, željeti, nikada iskusiti ništa novo? Sada vam možemo dati najdragocjeniji dar: Bliski susret sa životom.
  1. Cvijeće (Judita Gamulin, 2015.) 18’30’’
    Igrani film, drama
    Dvije obitelji u posjetu su očevima koji dijele bolničku sobu. Jedna obitelj svađa se oko trivijalnih problema, a druga obitelj ima potpuno drugačiju perspektivu.
  1. Gamer Girl (Irena Jukić Pranjić, 2016.) 9’
    Animirani film, 2D
    Radnja filma smještena je u kompjutorsku igru. U programiranom svijetu ograničenih mogućnosti, Lili se pokušava izboriti za ljubav svog života.