Kurikularna reforma-tema tribine Foruma žena SDP-a

Forum žena Gradske organizacije SDP-a Nova Gradiška organizirao je 31. siječnja u Gradskoj vijećnici tribinu čija je tema bila kurikularna reforma. Okupljenima je riječi dobrodošlice uputila predsjednica Zorica Popović i i istaknula kako Forum žena nastavlja s tribinama o aktualnim temama, a za početak ove godine izabrali su kurikularnu reformu o kojoj se duže vrijeme priča i o njoj polemizira u javnosti.

O reformi obrazovanja čija je sastavnica i kurikularna reforma i njezinoj važnosti govorio je Mirko Golovrški,dipl. pedagog i bivši ravnatelj gradske Osnovne škole “Mato Lovrak“, koji je u prosvjeti “odradio” 44 godine i na temelju vlastitog iskustva  prezentirao nedostatke današnjega školstva koje nije u skladu s modernim vremenom i tehnologijama.

Kako se moglo čuti kurikularna reforma jedna je od prvih i najvažnijih mjera kojom započinje realizacija Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije na kojoj je radio velik broj stručnjaka i radnih skupina. Nažalost, rekao je Golovrški, sustav obrazovanja u Hrvatskoj još uvijek se temelji na prepisanim odrednicama obrazovanja bivšeg Sovjetskog saveza iz pedesetih godina prošlog stoljeća.

U obrazovanju ključan doprinos moraju imati učitelji i nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova. Ono što bi po njegovu mišljenju trebala donijeti kurikularna reforma je staviti u središte pozornosti učenika, a ne gradivo. Razvijati kompetencije, znanja i vještine za tržište rada, razvijati kritičko mišljenje i primjenu naučenoga u stvarnom životu je ono što bi se, prema njegovim riječima, trebalo apostrofirati, a ne proizvoditi zanimanja za Zavod za zapošljavanje. I to je, prema njegovim riječima, jedan od razloga odlaska mladih ljudi u inozemstvo kako u potrazi za radnim mjestima tako i na daljnje školovanje.

Zato smatra promjene nužnima,a pogubnim forsiranje gradiva. Smatra da se u školstvo na svim razinama malo ulaže što Hrvatsku svrstava na dno ljestvice država po izdvajanjima. Nije uvjeren da će kurikularna reforma uspjeti.

Tribini su bili nazočni građani svih dobnih skupina koji su imali prilike postavljati pitanja i iznijeti svoja razmišljanja. Ovu temu pratili su i gradonačelnik Vinko Grgić i njegova zamjenica Vesna Đapić.

Na kraju vrlo zanimljivog i sadržajnog predavanja okupljenima se obratio i gradonačelnik te, među ostalim naglasio kako Grad ulaže trud koliko god je to moguće kako bi se uvjeti školovanja, ali i življenja u cjelini poboljšali s ciljem da se obrazovani vraćaju i doprinesu razvoju naše srdine. Podsjetio je na izdvajanje sredstava  iz gradskog proračuna za gradske osnovne  i srednje škole, nabavku pametnih ploča, za nabavku opreme za biokemijski laboratorij u Gimnaziji te laboratorij elektropneumatike u ETŠ i ekonomskoj školi. – To su naše škole i naša djeca i ove godine ćemo nastojati izdvojiti i više- istaknuo je gradonačelnik Vinko Grgić.

no images were found