KONCERT “OD SONATA DO GYPSY RUBATA” U DOMU KULTURE

EVA MACH I PETRA GILMING
KONCERT KLASIČNE GLAZBE
PONEDJELJAK, 25. 9. u 19:30

DOM KULTURE – ULAZ JE SLOBODAN

Dragi prijatelji glazbene umjetnosti,
s osobitim veseljem najavljujemo koncert ozbiljne glazbe “Od sonata do gypsy rubata”, koji će se održati u Domu kulture, 25. rujna u 19:30. Nastupaju Eva Mach, mlada hrvatska violinistica i Petra Gilming, jedna od najistaknutijih pijanistica srednje i mlađe generacije.
Ulaz je slobodan.

Eva Mach je mlada hrvatska violinistica koju glazbena kritika opisuje kao „violinisticu snažnog temperamenta i muzikalnosti, čije sviranje karakterizira veliki dinamički raspon i potpuna predanost glazbi“.
S 12 godina, Eva započinje intenzivnu suradnju s vrlo cijenjenim prof. Tarasom Petchenyjem, kod kojeg zatim nastavlja studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i kod kojeg je magistrirala 2015. godine. Tijekom školovanja i studija osvojila je mnoštvo nagrada na državnim i međunarodnim violinističkim natjecanjima, među kojima se ističu Prva nagrada na međunarodnom natjecanju „Premio Citta di Padova“ u Italiji te nagrada „D’Addario Prize Winner“ na međunarodnom natjecanju „Malta International Music Competition“ na Malti. Eva se također usavršavala na brojnim majstorskim tečajevima uglednih violinističkih pedagoga kao što su: Adam Korniszewsky (Belgija), Stefan Milenkovich (Italija), Christian Altenburger (Austrija), Igor Petrushevski (Velika Britanija), Violeta Smailović Huart (Francuska), Robert Szreder (Nizozemska), Dora Schwarzberg (Austrija), Salvatore Accardo (Italija), Vadim Gluzman (Amerika) te Anna Kandinsky (Austrija). Uz to je sudjelovala i u projektima „Euphony Youth Orchestra“, „Orchestre des Jeunes de la Mediterranee“ i „Kammerorchester der Bayerische Philharmonie“ pod vodstvom istaknutih svjetskih dirigenata kao što su Gianandrea Noseda i Alain Altinoglu. Godine 2018. Eva je uspješno završila i svoj drugi magisterij na Leopold Mozart akademiji u Augsburgu (Njemačka) u klasi istaknutog profesora violine i člana mnogobrojnih svjetskih violinističkih natjecanja prof. Petrua Munteanua, a cijelu sezonu 2017./18. svirala je kao član orkestra „Rheinische Philharmonie“ (Koblenz, Njemačka) u dionici prvih violina. U jesen 2018. Eva je upisala još jedno usavršavanje, ovaj put na uglednoj Scholi Cantorum u Parizu u klasi profesorice Violete S. Huart, a 2020. je tamo uspješno položila i primila „Diplome de virtuosité“, uz posebne pohvale cijelog žirija. U veljači 2019. položila je audiciju za zamjenika koncertnog majstora orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje je svirala naredne tri godine. Od 2022. Eva se u potpunosti okrenula solističkom koncertiranju te sviranju u raznim komornim ansamblima, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Uz to je i stalni član Cantus ansambla za modernu glazbu, a redovito održava seminare i radionice za mlade violiniste.

Petra Gilming jedna je od najistaknutijih hrvatskih pijanistica srednje i mlađe generacije.
Njeno sviranje odlikuje briljantna tehnika i sasvim osobit umjetnički temperament kojim
zrači s pozornice, neovisno o tome radi li se o solističkom ili komornom nastupu.
Diplomirala je i potom magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doajena hrvatskog pijanizma i glasovirske pedagogije Vladimira Krpana. Umijeće je usavršavala i na brojnim majstorskim tečajevima (V. Meržanov, K. H. Kammerling, J. F. Antonioli i dr.) te na postdiplomskom studiju kod Luigija Mostaccija u Italiji. Kao solistica i komorna glazbenica dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Posebnu je pozornost Petra Gilming privukla svojim ranim solističkim recitalima posvećenima integralnim izvedbama iznimno zahtjevnih djela pijanističke literature poput obiju knjiga Varijacija na Paganinijevu temu Johannesa Brahmsa, Simfonijskih etida Roberta Schumanna ili ciklusa Goyescas Enriquea Granadosa. Umjetnica podjednako uspješno nastupa i kao solistica uz istaknute dirigente (Igor Gjadrov, Pavle Dešpalj, Frano Krasovac) s orkestrima kao što su Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebački komorni orkestar i dr. Naročitu naklonost od početaka karijere pokazuje ka komornom muziciranju, kako u duetima sa istaknutim domaćim i inozemnim umjetnicima, tako i u raznim komornim sastavima među kojima se osobito ističu dva klavirska trija čija je i suosnivačica – Hrvatski klavirski trio (uz violinisticu Anamariju Milić i violončelisticu Petru Kušan) te Trio 1887 (uz violinista Shoa Akamatsua i violončelista Branimira Pustičkog), u kojem i danas aktivno djeluje. Kao solistica i komorna glazbenica Petra Gilming nastupa na istaknutim festivalima – Dubrovačkim ljetnim igrama, Osorskim glazbenim večerima, Zagreb Komu, Diapasonu, Danima Milka Kelemena te festivalima u Vukovaru, Šibeniku, Poreču, Rovinju, Nizozemskoj i Danskoj.

PROGRAM KONCERTA:
J. Brahms
Sonata za violinu i klavir u d-molu, Op.108, br.3

J. Slavenski
Slavenska sonata

* * * * * (pauza 5min) * * * * *

S. Rahmanjinov
Romance, Op.6

F. Kreisler
Gypsy Caprice

P. de Sarasate
Carmen Fantasy

Koncert se održava u organizaciji Doma kulture Nova Gradiška i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH i Grada Nova Gradiška.