Koncert klasične glazbe u izvedbi vrhunskih glazbenika

VEDRAN KOCELJ I KREŠIMIR STARČEVIĆ
UTORAK, 12. 9. u 19:30 sati
DOM KULTURE – ULAZ JE SLOBODAN

Dragi prijatelji glazbene umjetnosti,
s velikim veseljem najavljujemo koncert klasične glazbe u izvedbi vrhunskih glazbenika, Vedran Kocelj, truba i Krešimir Starčević, klavir koji će nam se predstaviti nastupom u Domu kulture, 12. rujna s početkom u 19:30 sati.
Ulaz je slobodan.

Jedan od vodećih hrvatskih umjetnika na trubi VEDRAN KOCELJ (Cavtat, 1977.) glazbeno obrazovanje stekao je u Umjetničkoj školi Luka Sorkočević u Dubrovniku kod profesora Nine Obradovića i na Glazbenoj akademiji u Ljubljani gdje je diplomirao u razredu Stanka Arnolda.
Od 1998. godine djeluje kao solo trubač u Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije. Usporedo s radom u orkestru, djeluje kao solist i komorni glazbenik. Širinu glazbenih interesa pokazuje i bavljenjem glazbom različitih razdoblja zbog čega usavršava vještinu sviranja na nizu srodnih instrumenata poput prirodne trube, piccolo trube, korneta… Svestrani glazbenik surađivao je s Hrvatskim baroknim ansamblom od njegovog osnutka. Član je Cantus ansambla specijaliziranog za suvremenu glazbu od samog početka njegova djelovanje koje seže u 2001. godinu. Pet godina koliko je postojao, svirao je u Hrvatskom brass kvintetu i s njim ostvario brojne nastupe u Hrvatskoj, Italiji, Švicarskoj i Kini. Zajedno sa sopranisticom Monikom Cerovčec i orguljašem Pavlom Mašićem član je Trija Seraphim s kojim redovito, uz potporu Ministarstva kulture i medija, održava koncerte širom Hrvatske, jednako kao i u duu s pijanistom Krešimirom Starčevićem.
Kao solist nastupio je na gotovo svim važnijim glazbenim festivalima u Hrvatskoj: Dubrovačkim ljetnim igrama, Varaždinskim baroknim večerima, Osorskim glazbenim večerima, Glazbenim večerima u sv. Donatu, Samoborskoj glazbenoj jeseni…
Krešimir Starčević počeo je svirati klavir tek u dobi od 12 godina u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici u klasi Andreje Markulin. Muzičku akademiju u Zagrebu upisuje 2007. u klasi Đorđa Stanettija. Preddiplomski studij završio je 2011. godine Magna cum laude, a diplomski studij 2013. Akademsku godinu 2012./2013. proveo je na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču u klasi Stefana Vladara. Usavršavao se kod brojnih pijanista i pedagoga kao što su Danijel Detoni, Ruben Dalibaltayan, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Avedis Kouyoumdijan, Noel Flores i Karl-Heinz Kämmerling.
Pijanist KREŠIMIR STARČEVIĆ proteklih godina privlači pozornost osmišljavajući i izvodeći koncerte kojima obilježava značajne obljetnice rođenja ili smrti velikih skladatelja. Ove godine su to 150. obljetnice rođenja Sergeja Rahmanjinova i Blagoja Berse. Klavirska trija izvedena su uz violinista Marca Grazianija i violončelisticu Laticu Anić na Dubrovačkim ljetnim igrama i Osorskim glazbenim večerima.
Kao solist nastupio je uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu i Zagrebačke soliste, pod ravnanjem dirigenata kao što su Pavle Dešpalj, Mladen Tarbuk, Saša Britvić i Tonči Bilić. Uz već spomenute glazbenike, među njegovim komornim partnerima su flautistica Antonija Jurin Starčević, saksofonist Lovro Merčep, klarinetist Bruno Philipp, trubač Vedran Kocelj te ansambl Zagrebački puhački trio. Svirao je uz udaraljkaše poput Marianne Bednarske, Pei Ching Wu, Javiera Nandayape, Luisa Camacha Montealegrea i Filipa Merčepa te je bio umjetnički suradnik Universal Marimba Competition u Belgiji.

Program:
Musica Croatica

Igor Kuljerić (1938.-2006.)
Pop koncert za trubu i orkestar (1997.)
(skladateljeva obrada za trubu i klavir)
I – Con moto
II – Sostenuto
III – Allegro
– povodom 85. obljetnice skladateljevog rođenja

Blagoje Bersa (1873.-1934.)
Na žalu, za klavir (1921.)
Novelletta, za klavir (1910.)
– povodom 150. obljetnice skladateljevog rođenja

Srđan Dedić (1965.)
Seven Trumpets, za trubu solo (1988.)

Bruno Bjelinski (1909.-1992.)
Musica per tromba, za trubu i klavir (1975.)
I – Preludij
II – Aria
III – Rondo

Program se održava u organizaciji POU “Matija Antun Relković” i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH i Grada Nova Gradiška.